Παρέμβαση Τσιάρα για το πράσινο σκουλήκι Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Την ενεργοποίηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των επαπειλούμενων καταστροφών των βαμβακοκαλλιεργειών του ν. Καρδίτσας από το πράσινο σκουλήκι έγκαιρα και αποτελεσματικά, ζητά με ερώτηση, που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιάρας ορίστηκε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ως ένας από τους επερωτώντες – ομιλητές, για την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί 26 Αυγούστου 2011, της με αριθμό 55/35/1-7-2011 Επίκαιρης Επερώτησης 32 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς από τις περσινές βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι.
Το πλήρες κείμενο της νέας ερώτησης του κ. Τσιαρα, έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κον Κων/νο Σκανδαλίδη.
ΘΕΜΑ: «Νέα απειλή ζημιών στις βαμβακοκαλλιέργειες του νομού Καρδίτσας από το πράσινο σκουλήκι».
Ανάστατοι είναι οι βαμβακοπαραγωγοί στον νομό Καρδίτσας με το πρόβλημα, που αφορά το πράσινο σκουλήκι, το οποίο απειλεί να καταστρέψει για δεύτερη χρονιά σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειές τους. Οι επιτόπιοι έλεγχοι των κατά τόπους Δημοτικών Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης, αλλά και της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, εντοπίζουν την παρουσία πληθυσμών πράσινου σκουληκιού σε καλλιέργειες, στις περιοχές της Καρδίτσας, του Παλαμά και του Μουζακίου, που προσεγγίζουν το όριο της επέμβασης και εφιστούν την προσοχή στους βαμβακοκαλλιεργητές, ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Όπως αναφέρουν, όμως, οι παραγωγοί, ενώ έχουν ήδη προβεί στον τρίτο ψεκασμό των καλλιεργειών τους, η προσβολή δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται, να χρειάζεται πιθανόν και τέταρτος και η οικονομική καταστροφή, που επέρχεται αναμένεται να είναι μεγάλη. Ήδη το καλλιεργητικό κόστος έχει εκτοξευτεί, καθώς για τους ψεκασμούς χρησιμοποιούνται ισχυρά και πανάκριβα φυτοφάρμακα. Χρειάζονται 2.500 έως 3.000 € για μια καλλιέργεια πενήντα (50) στρεμμάτων σε κάθε ψεκασμό. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, πως το οικονομικό πλήγμα, στο ήδη συρρικνωμένο αγροτικό τους εισόδημα, θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό. Όταν οι ίδιοι ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές του 2010 και έχουν ήδη κληθεί να καταβάλουν τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ για τη φετινή σοδειά βαμβακιού.
Επειδή η Κυβέρνηση έως σήμερα έχει ακολουθήσει μια άνευ προηγουμένου πρακτική αδράνειας και εμπαιγμού των παραγώγων για την καταβολή των περσινών αποζημιώσεων για τις ζημίες από το πράσινο σκουλήκι.
Επειδή πλέον, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι δεν συμπεριλαμβάνονται στα ζημιογόνα αίτια που αποζημιώνονται και δεν δίνεται η δυνατότητα της κατ΄ εξαίρεσης αποζημίωσης,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποτροπή έξαρσης του φαινομένου;
2. Μέσω ποιας διαδικασίας σχεδιάζει να αποζημιώσει, σύντομα, δίκαια και επί της πραγματικής ζημίας, όσους βαμβακοπαραγωγούς πέσουν και την φετινή καλλιεργητική περίοδο θύματα του πράσινου σκουληκιού;»