Ρόβλιας: "Κάνουμε παρέμβαση-τομή για τον ανταγωνισμό" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
«Θα αλλάξουμε τον νόμο που ισχύει εδώ και 90 χρόνια για τις Ανώνυμες Εταιρείες, δημιουργώντας έναν καινούργιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων», αποκαλύπτει ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη Real money.
Ο Ντ. Ρόβλιας αποκαλύπτει, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για τον Ανταγωνισμό, που έχει να κάνει με την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της και η ταχύτητα στον έλεγχο των υποθέσεων.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας το επόμενο τρίμηνο;
Η αναθέρμανση της οικονομίας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και, βεβαίως, η μείωση των τιμών σε λογικά επίπεδα.
Ποιο είναι το σχέδιό σας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας; Τελικά, ποιοι κερδοσκοπούν στην Ελλάδα; Εχετε την πολιτική βούληση να φτάσετε το μαχαίρι στο κόκαλο, ακόμη και όταν θίγονται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους;
Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Έχουμε την πολιτική βούληση να εφαρμόσουμε τον νόμο και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Το τελευταίο διάστημα έχουμε αποκαλύψει και αναδείξει μια σειρά από παραβατικές συμπεριφορές από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, οι οποίες έχουν κατευθυνθεί στα αρμόδια όργανα, είτε αυτά είναι φορολογικά είτε δικαστικά. Στην αγορά θα τηρηθεί και θα επιβληθεί η νομιμότητα. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, προκειμένου να τηρηθούν οι νόμοι. Αυτό έχουμε αποφασίσει. Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εντολές που έχουμε δώσει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου. Και ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Τι γίνεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού; Με ποιον τρόπο θα γίνει πιο αποτελεσματική; Ποιους κλάδους της οικονομίας «ξεψαχνίζει» αυτή την περίοδο;
Κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον καινούργιο νόμο για τον Ανταγωνισμό. Οι δύο βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου θα έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, πολλές εκ των οποίων η αγορά τις χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες. Θα κάνουμε μια παρέμβαση-τομή στα θέματα του ανταγωνισμού.
Με ποια λογική υποστηρίζετε ότι θέλετε να πατάξετε την ακρίβεια, όταν το ίδιο το κράτος αυξάνει τον ΦΠΑ, τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες ή τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ;
Αντιλαμβάνεστε ότι είμαι υφυπουργός Ανάπτυξης και όχι υπουργός Οικονομικών. Η δική μας συμβολή στις τιμές αφορά συγκεκριμένο τομέα της αγοράς, στον οποίο μπορούμε και να παρέμβουμε, είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά. Ο ΦΠΑ δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, ούτε οι αυξήσεις στα εισιτήρια. Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο που μπορούμε να κινηθούμε βάσει του νόμου.
Επίκειται αλλαγή στον νόμο για τη σύσταση των ανώνυμων εταιρειών;
Ο νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες ισχύει από τη δεκαετία του 1920, επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο νόμος, φυσικά, από τότε μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί και έχουν αλλάξει πολλά. Βέβαια, ένας νόμος που «ζει» τόσο πολλά χρόνια, είναι ένας πάρα πολύ καλός νόμος. Θεωρώ, όμως, ότι χρειαζόμαστε έναν καινούργιο νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες, έναν νόμο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η αγορά το 2011. Είναι στις προτεραιότητές μας και καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο νομοθέτημα, το οποίο θα μείνει ως παρακαταθήκη στο ελληνικό κράτος.
Τελικά, το 2010 άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που έκλεισαν;
Φέτος έχουν ανοίξει περίπου 9.000 περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που έχουν κλείσει. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα επιμελητήρια όλης της χώρας, το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010 λειτούργησαν 51.661 νέες επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 42.671. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η αγορά «το παλεύει». Η αγορά θέλει να «ζήσει». Η αγορά προσπαθεί να βρει νέες διεξόδους μέσα στην κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια, εμείς θα βοηθήσουμε.
Θα κλείσουν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις το 2011;
Το 2011 θα είναι η χειρότερη χρονιά της κρίσης. Μέσα σε αυτή τη χειρότερη χρονιά, λοιπόν, αν κρίνω από τα μέχρι τώρα στοιχεία, μάλλον το ισοζύγιο ενάρξεων και παύσεων λειτουργίας θα είναι θετικό, με τα ανοίγματα να είναι και πάλι περισσότερα. Η αγορά αναδιατάσσεται και ψάχνει να βρει τα καινούργια δεδομένα.
Με ποιον τρόπο θα στηρίξετε τη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Πρώτον, θα ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, που είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες και, δεύτερον, θα επιταχύνουμε το ΕΣΠΑ. Υπολογίζουμε ότι το 2011 θα «πέσουν» στην αγορά περίπου 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας. Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ (Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) και περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα δανείσει ελληνικές τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και οι οποίες, με τη σειρά τους, θα δανείσουν αυτά τα χρήματα μόνο στις επιχειρήσεις και μάλιστα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας πω ότι κινδυνεύουν να κλείσουν επιχειρήσεις που δεν πρέπει να κλείσουν, γιατί τους λείπει η ρευστότητα. Αυτό, εμείς -όσο περνάει από το χέρι μας- θα το αποτρέψουμε. Επίσης, ευελπιστούμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2011 και να απλοποιηθεί η διαδικασία ένταξης των επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Θέλουμε να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός και να υπάρχουν ξεκάθαροι όροι λειτουργίας της αγοράς.
Θα γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας στο προσεχές μέλλον;
Εμείς αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το πλαίσιο που θα δώσει ώθηση και θα ενθαρρύνει τόσο τις ξένες όσο -φυσικά- και τις ελληνικές επενδύσεις. Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. Ήδη προωθούνται προς τη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις από το υπουργείο μας, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Σκέφτεστε να κάνετε αλλαγές στη διαδικασία προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου;
Έπειτα από σχετικούς ελέγχους, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τις προμήθειες. Υπήρξαν και πολλά παράπονα για τις τεχνικές προδιαγραφές που ενσωματώνονται στις προκηρύξεις των διαγωνισμών. Αυτό που κάνουμε άμεσα είναι ότι, πρώτον, οι τεχνικές προδιαγραφές, πριν ενσωματωθούν στις προκηρύξεις των διαγωνισμών, θα βγαίνουν σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να καταγράφονται οι παρατηρήσεις της αγοράς και να εντοπίζουμε εάν μία προδιαγραφή είναι ή όχι «φωτογραφική». Δεύτερον, με μια σειρά από εσωτερικές οδηγίες, επιταχύνουμε τις διαδικασίες των διαγωνισμών. Γιατί υπάρχουν διαγωνισμοί που καθυστερούν να ολοκληρωθούν 4 και 5 χρόνια, λόγω κάποιων λανθασμένων πρακτικών που ακολουθούνται. Τέλος, στο εξής δεν θα έχουμε αλλαγές στις προδιαγραφές σε μια προμήθεια που είναι σε εξέλιξη, παρά μόνο εάν αποδεδειγμένα προκύπτει όφελος για το Δημόσιο. Πέραν αυτών, γυρίζουμε σύντομα σελίδα. Οδηγούμαστε στην εποχή των ηλεκτρονικών διαγωνισμών προμηθειών, που μειώνουν τη γραφειοκρατία και ενισχύουν τη διαφάνεια. Ήδη τις επόμενες ημέρες έχουμε δύο πιλοτικούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς προμηθειών.