Σημαντικές συναντήσεις του Υφ. Εξωτερικών Κ. Τσιάρα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Σημαντικές συναντήσεις με διεθνείς παράγοντες είχε την εβδομάδα, που πέρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας.
Την Δευτέρα, 6 Αυγούστου, ο κ. Τσιάρας παρακάθισε στο γεύμα, που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας προς τιμή του Προέδρου του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες. Πρόκειται για μια πολύ σημαίνουσα επίσκεψη, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο. Στην ατζέντα των επαφών του κ. Πέρες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία βρέθηκαν τα ενεργειακά θέματα, η συνεργασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και η τουριστική συνεργασία.
Την Τρίτη 7 Αυγούστου ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Στρατηγικής και Οικονομικών της Βουλής της Ν. Κορέας. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης συζητήθηκαν θέματα, τα οποία αφορούν στην περαιτέρω προώθηση της αναπτυξιακής και οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών. Αποφασίστηκε, ακόμα, η συνεργασία των δυο χωρών να επεκταθεί και σε τριμερή σχήματα, δηλαδή ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Ν. Κορέα και σε τρίτα κράτη, με την Ελλάδα να αποτελεί την γέφυρα επικοινωνίας.
Η ενεργειακή συνεργασία ήταν το κυρίαρχο θέμα στην συνάντηση του κ. Τσιάρα με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν την Τετάρτη 8 Αυγούστου. Χώρα με πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα, το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί εναλλακτικό πάροχο για την Ευρώπη, που την αποδεσμεύει από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση. Η αζέρικη πολιτική ηγεσία επιδιώκει την επέκταση των δικτύων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, με τελευταία προσπάθεια την προώθηση του αγωγού ΤΑΡ, θέμα που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αβραμοπούλου στην Ιταλία με τον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών κ. G. Terzi.
Οι δυο άνδρες επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις συνεργασίας, αλλά και να τις επεκτείνουν σε περισσότερους τομείς. Αναφέρθηκαν στους καινούργιους δρόμους σύμπραξης, που ανοίγονται ανάμεσα στις δύο χώρες πέρα από τα ενεργειακά θέματα και επεκτείνονται πλέον και σε ζητήματα, που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της έρευνας, την τεχνολογία, την πραγματοποίηση επενδύσεων, την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών.