Σιούφας: Ναι στις μεταγραφές φοιτητών χωρίς οικονομικό κριτήριο Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ο Βουλευτής του νομού μας Παύλος Σιούφας, μίλησε στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και για το θέμα της μεταγραφής φοιτητών είπε:
Η συζήτηση για το θέμα αυτό άρχισε πέρυσι το καλοκαίρι από αρκετούς συναδέλφους, μεταξύ των οποίων είχα την τιμή να είμαι και εγώ και ήταν αποτέλεσμα μιας ανάγκης που γεννήθηκε στις Ελληνικές οικογένειες εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της εξ αυτής μείωσης των εισοδημάτων τους.
Σαν όρος για την πραγματοποίηση της μεταγραφής με την υπό συζήτηση διάταξη του άρθρου 34, τίθεται εισοδηματικό κριτήριο με βάση τα εισοδήματα του έτους 2011 και ειδικότερα ορίσθηκε το ποσό των Ευρώ 6.000 για κάθε μέλος της οικογενείας.
Θεωρώ όμως ότι η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου δεν είναι ορθή, για τους εξής λόγους:
Η δαπάνη της διαβίωσης ενός φοιτητή αφορά το έτος 2013 και όχι βέβαια το έτος 2011, τα εισοδήματα τα οποία λαμβάνονται από την διάταξη υπόψη.
Από τον Ιανουάριο όμως του 2013, η μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών αλλά και των άλλων εργαζομένων, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και τα εισοδήματα του 2011 δεν θα έχουν καμιά απολύτως σχέση με τα εισοδήματα του έτους 2013, τα οποία ασφαλώς θα είναι χαμηλότερα από του 2011.
Συνεπώς η λογική του κριτηρίου είναι εξωπραγματική και αβάσιμη.
Το ποσό των Ευρώ 6.000 είναι κάτω από το όριο της φτώχιας (περίπου 6.600 ευρώ). Είναι δυνατό να ορίζουμε εισοδηματικό κριτήριο κάτω από το όριο της φτώχιας και μάλιστα σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που ανελήφθη για κοινωνικούς καθαρά λόγους;
Υπάρχει φοιτητής μακριά από το σπίτι του, που μπορεί να σπουδάσει επί 10 μήνες με Ευρώ 6.000 αντιμετωπίζοντας ενοίκιο, σίτιση, καθαριότητα, κοινόχρηστα, ένδυση, στοιχειώδη διασκέδαση κλπ;
Αν πάλι επιμείνετε στο εισοδηματικό κριτήριο κ. Υπουργέ, αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των Ευρώ 10.000 για κάθε μέλος της οικογενείας.
Για μία ακόμη φορά θα ευνοηθούν οι φοροδιαφεύγοντες, οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και έτσι αφ’ ενός μεν δεν πληρώνουν φόρους, αφ’ ετέρου δε τους επιβραβεύουμε και τους διευκολύνουμε σε βάρος των άλλων και κυρίως των μισθωτών και συνταξιούχων.
Πρέπει επίσης κ. Υπουργέ να επιτραπεί η μεταγραφή φοιτητών που πέτυχαν στις εξετάσεις του έτους 2011 σε Πανεπιστημιακή σχολή ή Τμήμα ΤΕΙ, στην πόλη που φοιτά αδελφός ή αδελφή, ανεξάρτητα από το έτος σπουδών τους.
Αυτή η ανάγκη έχει προκύψει από την αδυναμία των οικογενειών λόγω της οικονομικής τους κατάστασης να συντηρούν τρία τουλάχιστον σπίτια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αδυναμία που είχε και σαν συνέπεια πολλοί επιτυχόντες να μη μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στις σχολές που πέτυχαν.
Οι φοιτητές που θα μεταγραφούν κ. Υπουργέ δεν είναι πολλοί, ώστε να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ που θα πάνε. Εξ άλλου δεν θα κατευθυνθούν όλοι στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Κατά την άποψή μου πρέπει να καταργήσετε το εισοδηματικό κριτήριο. Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε αυτό το κριτήριο, τότε αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των Ευρώ 10.000 το άτομο. Περαιτέρω πρέπει να δεχθείτε την μεταγραφή φοιτητών αδελφών όπως πιο πριν ανέπτυξα.
Παύλος Β. Σιούφας
Βουλευτής Ν.Δ.