Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε για τον προϋπολογισμό του 2012 ο Κ. Τσιάρας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Στην ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής μίλησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την χθεσινή τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2012.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Τσιάρα έχουν ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι η όγδοη χρονιά που βρίσκομαι σ’ αυτό το Βήμα προκειμένου να μιλήσω για τον Προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου. Η αλήθεια είναι, πως ειδικά φέτος η συζήτηση γίνεται κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Υπαγορεύεται, κυρίως, από το γεγονός ότι απέναντί μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα, που θα καθορίσει σημαντικές αλλαγές στη ζωή των πολιτών.
Λίγες μέρες πριν, ετέθη ένα μεγάλο ερώτημα που αφορούσε το μέλλον της πατρίδας μας στη ζώνη του ευρώ. Αυτό έγινε εξαιτίας μιας άστοχης επιλογής του κ. Παπανδρέου, του απερχόμενου Πρωθυπουργού, να ζητήσει δημοψήφισμα για θέματα τα οποία ήταν εντελώς αυτονόητα και πιθανότατα δεν χρειαζόταν κανείς να συζητήσει περαιτέρω γι’ αυτά. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων της τότε Συμπολίτευσης ουσιαστικά στράφηκαν εναντίον του απερχόμενου Πρωθυπουργού εκτιμώντας, πως μια τέτοια ενδεχομένως προοπτική θα δημιουργούσε εξαιρετικούς κινδύνους για τη χώρα και θα μας έβαζε σε περιπέτειες, που πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο κατηφορικός δρόμος είχε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και η απάντηση βρίσκεται στις παθογένειες, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ταλαιπωρούν την ελληνική πολιτεία, το ελληνικό κράτος. Όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα οποία υπολογίζουμε να πετύχουμε σε έναν προϋπολογισμό και δυστυχώς ποτέ δεν τα καταφέρνουμε, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν σοβαρές, οργανωμένες κρατικές δομές.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε, πως στον Προϋπολογισμό του 2011 υπάρχει σοβαρή υστέρηση εσόδων. Γιατί υπάρχει σοβαρή υστέρηση εσόδων; Διότι απλούστατα αυτό το οποίο υπολογίζουμε να λειτουργήσει σωστά, η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, και αναφέρομαι στις δημόσιες υπηρεσίες, στους εισφοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, δυστυχώς δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργεί. Κι ενώ προσδιορίζει, ενδεχομένως, το Υπουργείο Οικονομικών, πως θα έχει ένα συγκεκριμένο ποσό εσόδων, δυστυχώς αυτό το ποσό ποτέ δεν επιτυγχάνεται. Επίσης, υπάρχει κι άλλο ένα μέγεθος, το οποίο ποτέ δεν εκτιμάται στους προϋπολογισμούς και το οποίο αφαιρεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δυνατότητας υλοποίησης των όποιων προγραμματισμών, και το οποίο λέγεται «διαφθορά». Κάτι το οποίο κανείς ποτέ δεν υπολογίζει.
Άρα, λοιπόν, το πολιτικό σύστημα για να μπορέσει, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, να κάνει κάτι για να ανορθώσει την ελληνική οικονομία και να στηρίξει την ελληνική κοινωνία για το παρόν και για το μέλλον, πρέπει πρώτα απ’ όλα να προωθήσει την πραγματική αναδιοργάνωση του κράτους. Και κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη, αλλά να δείξει και το απαραίτητο θάρρος, καταδεικνύοντας ουσιαστικά την αιτία όλων αυτών των δεινών που ζούμε σήμερα, που είναι ο κομματισμός ο οποίος εμπεδώθηκε ως πρακτική κυρίως τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Εκτιμώ ότι το πολιτικό σύστημα, δυστυχώς, έχει απογοητεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους πολίτες και την κοινωνία. Κι αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ίχνη αισιοδοξίας, ίχνη ελπίδας, πως σήμερα ή στο άμεσο μέλλον μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας, πρέπει πρώτα απ’ όλα να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Ακόμη και ο τρόπος λειτουργίας του Κοινοβουλίου χρειάζεται σοβαρές και σημαντικές αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα, όμως, χρειάζεται να λέμε μόνο την αλήθεια στους πολίτες και την κοινωνία.
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει αυτή την Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τη μεταβατική Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η ψήφος εμπιστοσύνης από τη δική μου πλευρά συντάσσεται με την επιλογή της παράταξης στην οποία βρίσκομαι. Ωστόσο, ταυτόχρονα με αυτή τη στήριξη, θέλω να εκφράσω, κλείνοντας, την αγωνία, τη μεγάλη ανησυχία και τη μεγάλη απαισιοδοξία, που έχουν οι πολίτες να δουν ότι επιτέλους το πολιτικό σύστημα μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. »