Συνάντηση στην νομαρχία για το βαμβάκι Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου 2009, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Βάμβακος, την οποία συγκάλεσε ο αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα Αντινομάρχης Κος Γιώργος Παπάρας που είναι και ο Πρόεδρος της επιτροπής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εικοσιπέντε (25) άτομα εκπρόσωποι Υπηρεσιών, Δήμων, Φορέων, Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Συνεταιριστές, Αγροτοσυνδικαλιστές, Νέοι αγρότες κ.α.
Το άνοιγμα της συζήτησης έκανε ο Αντινομάρχης Γιώργος Παπάρας ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για να συμμετάσχουν στη σημερινή συνεδρίαση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι βασικά θέματα της συνάντησης είναι:
α) Η συζήτηση και η απόφαση της επιτροπής για τη διεξαγωγή ημερίδας με κεντρικό θέμα «Το μέλλον της βαμβακο-καλλιέργειας»
β) Ο ορισμός οργανωτικής επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με τον καθορισμό της ημερομηνίας, την επιλογή των θεμάτων που θα αναπτυχθούν αλλά και με την επιλογή των εισηγητών της ημερίδας. Καταλήγοντας ανέφερε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας πιστεύει ότι η διεξαγωγή μιας ημερίδας για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση όλων των πλευρών, των αγροτών, της πολιτείας αλλά και όσων εμπλέκονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στη δραστηριότητα αυτή.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν όλα τα παρευρισκόμενα μέλη της επιτροπής πάνω στα θέματα αυτά με πολύ εποικοδομητικές προτάσεις. Οι προτάσεις επικεντρώθηκαν στους παρακάτω κύριους άξονες:
1.- Να παραμείνει η καλλιέργεια στο Νομό μας διότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση που θα το αντικαταστήσει το βαμβάκι και θα αξιοποιήσει μια τόση μεγάλη έκταση.
2.- Το πρόβλημα σήμερα με το βαμβάκι δεν είναι μόνο επιστημονικό (τεχνικό) αλλά κυρίως πολιτικό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αναγκάσουμε την Πολιτεία να στηρίξει την καλλιέργεια. Σε αυτή τη φάση πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα περισσότερο πολιτικά παρά επιστημονικά.
3.- Θα πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος το οποίο θα έχει σφραγίδα (Θεσσαλικό βαμβάκι) αλλά και καλύτερο όφελος για τον παραγωγό. Πρέπει στην κατεύθυνση αυτή να δοθεί κάποια ώθηση για μια προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό προϊόν.
4.- Να εξετασθούν όλοι οι συντελεστές που θα καταστήσουν την καλλιέργεια βιώσιμη κυρίως μετά το έτος 2013.
5.- Να γίνει ενεργοποίηση των συλλογικών δράσεων των αγροτών (συνεργατισμός, ομάδες παραγωγών).
6.- Να καταρριφθεί με αποδείξεις και με στοιχεία ο μύθος ότι το βαμβάκι είναι η πλέον υδροβόρος καλλιέργεια σε σχέση με τις άλλες εαρινές καλλιέργειες.
Μετά τις αξιόλογες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, αποφασίσθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:
α) Να διεξαχθεί ημερίδα για «το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας» στις αρχές του επομένου χρόνου.
β) Για την Οργανωτική Επιτροπή ορίσθηκαν τα εξής εννέα (9) μέλη.
Μωχάμετ Νταράουσε Γεωπόνος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και μέλη
Γιώργος Παπάρας Αντινομάρχης,
Κώστας Τέλιος Νομαρχιακός Σύμβουλος και εκπρόσωπος των νέων αγροτών,
Χρήστος Σακελλαρίου Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης,
Ηλίας Τρίγκας Γεωπόνος πρόεδρος της ΟΚΕ,
Στέφανος Κατσάρας Γεωπόνος πρόεδρος του σύλλόγου επαγγελματιών Γεωπόνων,
Γιώργος Κορομπίλιας Γεωπόνος του Δημοσίου,
Μάριος Μακρής Γεωπόνος του εκκοκιστηρίου ΑΚΑ και
Δημήτρης Σιωρόπουλος Γεωπόνος ιδιώτης επαγγελματίας και εκκοκιστής.