Τέγος: "Φίμωτρο και στα όργανα της Τ.Α. βάζει η κυβέρνηση" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Για μεθοδεύσεις από πλευράς κυβέρνησης και "μαγειρέματα" ώστε να αποκλειστούν οι απόψεις των μικρότερων συνδυασμών από την διαδικασία εκλογής των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) κάνει λόγο ο Κος Χρήστος Τέγος με απώτερο σκοπό την πλήρη αφομοίωση των κυβερνητικών θέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κου Τέγου:
Από το Υπουργείο Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, δόθηκε τόσο στην ΚΕΔΚΕ όσο και στις ΤΕΔΚ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους ώστε πολύ σύντομα να υπογραφεί και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι διαδικασίες εκλογής των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπως προβλέπει ο Ν. 3852/2010 (πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ).
Ήταν αναμενόμενο η Κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια ακριβώς τακτική όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Περίμενε δηλαδή να γίνουν πρώτα οι Τοπικές και Περιφερειακές εκλογές, να γνωρίζει τα αποτελέσματα και με βάση αυτά να «μαγειρέψει» ένα διάταγμα με το οποίο θα ενισχύσει τις δικές της δυνάμεις στους Δήμους, θα διατηρήσει το δικομματισμό, θα αποκλείσει στην κυριολεξία από τα όργανα αυτά τις δυνάμεις του ΚΚΕ που το έχουν αναδείξει σε τρίτη πολιτική δύναμη στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές και εμφανίζεται σήμερα πιο ενισχυμένο σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι εμπνευστές του σχετικού Π.Δ. συνέταξαν και έδωσαν σε διαβούλευση ένα θεσμικό πλαίσιο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του ήδη ισχύοντος αντιδημοκρατικού τρόπου ανάδειξης των Δημοτικών Συμβουλίων. Είναι προσαρμοσμένο στη λογική του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για μείωση της αντιπροσωπευτικότητας. Η επιβολή του θα γίνει χωρίς καν να ρωτηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών αφού η διαβούλευση θα γίνει μεταξύ Κυβέρνησης, ΚΕΔΚΕ και Δ.Σ. των ΤΕΔΚ.
Το νέο Π.Δ., με την διατήρηση του δικομματισμού και των συμμάχων του με τον μανδύα των ανεξάρτητων στις δημοτικές εκλογές, περιορίζει δραματικά την έκφραση των Δημοτικών Παρατάξεων της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που υποστήριξε το ΚΚΕ και που διαφώνησαν ριζικά με τη νέα διοικητική δομή της χώρας.
Το Π.Δ. συγκροτεί όργανα αποκλειστικά με δυνάμεις που στήριξαν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», τους αναθέτει να διοικήσουν χωρίς την παρουσία διαφορετικών απόψεων, για να μπορούν απερίσπαστοι να υλοποιήσουν τις αντιλαϊκές επιλογές, να εφαρμόσουν σε τοπικό επίπεδο την πολιτική του κεντρικού κράτους, να φέρουν μαζί (κεντρικό κράτος – τοπική διοίκηση) σε πέρας όλες τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις καταμερίζοντας απλώς ρόλους.
Σαν βασικό σκοπό των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ σύμφωνα με το Π.Δ., ορίζεται με μεγάλη σαφήνεια ότι θα είναι «η συνεργασία με φορείς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα αυτοδιοίκησης αποκέντρωσης και ανάπτυξης».
Προς επιβεβαίωση όλων των παραπάνω, αναφέρω ενδεικτικά τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικά με το τι προβλέπουν άρθρα του Σχεδίου Π.Δ. για τις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ:
1. Στην εκλογή των αντιπροσώπων από τους 325 Δήμους, παρουσιάζεται το φαινόμενο Δήμος με μικρό πληθυσμό να στέλνει περισσότερους αντιπροσώπους από Δήμο με πολλαπλάσιο πληθυσμό (άρθρο 9).
Δήμος |
Πληθυσμός |
Αντιπρόσωποι |
Ορεστιάδας |
40.000 |
7 |
Λαγκαδά |
42.000 |
4 |
Καστοριάς |
36.000 |
14 |
Ελασσόνας |
37.200 |
5 |
Αμαρουσίου |
69.000 |
3 |
2. Η εκλογή των μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔ μπορεί να γίνει κατά συνδυασμούς μόνο αν ο αριθμός υποψηφίων στο συνδυασμό είναι ίσος με τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. (άρθρο 10 παρ. 5). Σε αντίθετη περίπτωση επιτρέπονται μόνο μεμονωμένες υποψηφιότητες. Με τον τρόπο αυτό δεν επιτρέπεται στους αντιπροσώπους της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» και του Κ.Κ.Ε. να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο σε καμία περιφέρεια της χώρας.
3. Επιπλέον, ο μεμονωμένος υποψήφιος εκλέγεται στο Δ.Σ. της ΠΕΔ μόνο αν λάβει έγκυρα ψηφοδέλτια σε αριθμό τουλάχιστον ίσο με το εκλογικό μέτρο (άρθρο 10 παρ. 9). Εάν εξαντληθούν οι δικαιούχοι συνδυασμοί χωρίς να υπάρχουν υπόλοιπα από την Α’ και Β’ κατανομή και παραμένουν ακόμη αδιάθετες έδρες τότε αυτές διανέμονται όλες στον πρώτο συνδυασμό. Σε πολλές περιφέρειες της χώρας το ΚΚΕ δεν συμπληρώνει το μέτρο για 1 ή 2 ψήφους με αποτέλεσμα η δύναμή του να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουθενά και ουσιαστικά να αγνοείται παντελώς η τρίτη παράταξη!
4. Ο μεμονωμένος υποψήφιος θα πρέπει να είναι υποψήφιος και για το Δ.Σ. της ΠΕΔ και ως εκπρόσωπος στην ΚΕΔΚΕ. Δεν επιτρέπεται ξεχωριστή υποψηφιότητα (άρθρο 10 παρ. 6). Για το θέμα αυτό υπάρχει δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών / τμήμα 12 / αρ. απόφασης 676/2005, που δικαιώνει την τότε προσφυγή μας για χωριστές υποψηφιότητες. Οι συντάκτες του Π.Δ. δεν την έλαβαν υπόψιν τους.
Είναι φανερό ότι το σύστημα που προτείνεται με το σχέδιο Π.Δ. για την εκλογή των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης (Τ.Δ.) διατηρεί και ενισχύει το δικομματισμό και περιορίζει έως μηδενίζει την αναλογική έκφραση των μικρότερων παρατάξεων αλλά και των Δήμων της χώρας στα νέα όργανα της Τ.Δ. Τα όργανα αυτά γίνονται για να αναλάβουν την υλοποίηση χωρίς διαφορετικές γνώμες των κυβερνητικών αντιλαϊκών επιλογών, να προωθήσουν σε τοπικό επίπεδο την πολιτική του κράτους και μαζί να φέρουν σε πέρας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
Κόντρα σε αυτή την αντιδημοκρατική νοοτροπία και αντίληψη προτείνουμε:
Η εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και των οργάνων της Τ.Δ. να γίνεται με απλή αναλογική. Όμως ακόμη και με την ισχύουσα κατάσταση υπάρχουν δυνατότητες εφαρμογής ισότιμης και αναλογικής αντιπροσώπευσης των παρατάξεων στα όργανα ΠΕΔ – ΚΕΔΕ.
Η θέση μας είναι:
1) Εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων και όλων των Οργάνων της Τοπικής διοίκησης (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ) με απλή αναλογική, με βάση τα αποτελέσματα του Α΄ γύρου των δημοτικών εκλογών.
2) Η εκλογή αντιπροσώπων από κάθε ΠΕΔ για τη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ να γίνεται ανεξάρτητα από την εκλογή του Δ.Σ. της ΠΕΔ (χωριστή ψηφοφορία). Για το θέμα αυτό υπάρχει δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών / τμήμα 12 / αρ. απόφασης 676/2005.
3) Να μην υπάρχει περιορισμός στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, όπου τώρα ορίζεται απαραίτητα και η συμμετοχή δημάρχων.
Η όλη μεθόδευση από μέρους της κυβέρνησης επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες δεν θα αποτελούν Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού δεν τους παρέχεται καν το δικαίωμα στον τρόπο εκλογής των δικών τους οργάνων! Θα είναι ουσιαστικά μια Τοπική Διοίκηση που θα υλοποιεί προαποφασισμένες επιλογές του κεντρικού κράτους και όποιοι διαφωνούν μ’ αυτές θα αποκλείονται από τα όργανά της.
Καρδίτσα 29/3/2011
Χρήστος Τέγος