Θέσεις "Νέας Καρδίτσας" στο Δ.Σ. του Δήμου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Στο δημοτικό συμβούλιο της 24-2-2010 ο συνδυασμός κατέθεσε αίτημα για νέα έκτακτη σύγκλιση του σώματος με τρία μόνο θέματα τα οποία αφορούσαν ζητήματα που προέκυψαν και ενδιαφέρουν τόσο τον τόπο μας όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.
Το πρόγραμμα Καλλικράτης, την αναστολή των εργασιών στα έργα του Αχελώου καθώς και την διαφαινόμενη σαν σίγουρη διακοπή της λειτουργίας των κλινικών της Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και τα θέματα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 1-3-2010.
Η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού κ. Χρήστου Τέγου:
Σχετικά με την Διοικητική Μεταρύθμιση "Καλλικράτης"
Ζούμε περίοδο καταιγισμού αντιλαϊκών μέτρων που αναιρούν κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις, που μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, που αποδιαρθρώνουν το δημόσιο τομέα. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω και η διοικητική δομή της χώρας. Είναι προφανές ότι η δομή κάθε μηχανισμού άρα και του κράτους «μεταρρυθμίζεται» ή «εκσυγχρονίζεται» ανάλογα με τους συγκεκριμένους σκοπούς που θέλει να εξυπηρετήσει στις συγκεκριμένες συνθήκες. Επομένως η λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση (δεύτερη μέσα σε λίγα χρόνια) γίνετε με σκοπό να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί.
Το πρόγραμμα Καλλικράτης θέλει να οργανώσει το κράτος σε όλα τα επίπεδα (υπουργεία, περιφέρεια κρατική και αιρετή, νέοι μεγάλοι Δήμοι) με τέτοια μορφή, να γίνουν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές ώστε να μπορεί με συνέπεια να υλοποιηθεί το «πρόγραμμα σταθερότητας».
Μεταξύ των άλλων με το πρόγραμμα σταθερότητας:
Παγώνουν οι μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο τομέα, στη Τ.Α.
Παγώνουν όλες οι προσλήψεις σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, νομικών
προσώπων, δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων με συνέπεια κυρίως την υποβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών.
Περικοπή κατά 10% των δαπανών όλων των υπουργείων που θα επιφέρει μείωση των πόρων της Τ.Α. τουλάχιστον ίση με το ποσοστό αυτό. Μεγάλες και σαρωτικές φορολογικές αλλαγές μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή της περίφημης «φορολογικής αποκέντρωσης» για εξεύρεση πόρων προς την Τ.Α. που θα σημάνει νέα μεγαλύτερη επιβάρυνση σε όλα τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Οι υποστηρικτές του Καλλικράτη θεωρούν επιβεβλημένες και σωστές όλες τις παραπάνω αντιλαϊκές πολιτικές που προωθεί το πρόγραμμα σταθερότητας και είναι φυσικό να συμφωνούν και με τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές. Θέλουμε να τονίσουμε κατηγορηματικά ότι διαφωνούμε ριζικά με αυτές τις πολιτικές για αυτό και δεν συμφωνούμε με τα νέα σχήματα που θα κληθούν να τις εξυπηρετήσουν.
Με τα νέα σχήματα θέλουν:
Να περιορίσουν τον αριθμό των φορέων που διαχειρίζονται χρήματα (εθνικά και ευρωπαϊκά) για να μπορούν πιο εύκολα να ελέγχουν στο που και πως θα τα διαθέτουν.
Να αφαιρέσουν και τις τελευταίες δυνατότητες που έμειναν στο διεκδικητικό χαρακτήρα των Δήμων για φιλολαϊκή διοίκηση. Την Τ.Α. την θέλουν αναπόσπαστο τμήμα του κρατικού μηχανισμού μέσα από το οποίο θα διοχετευτούν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις τις πολιτικές που θα αποφασίζουν. Άρα δεν θα έχουμε πλέον «αυτοδιοίκηση» αλλά «τοπική διοίκηση».
Να διευκολύνουν τις κυβερνήσεις να μεταφέρουν τις ευθύνες τους και ότι έχει σχέση με την ικανοποίηση κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών σε τοπικά και περιφερειακά όργανα, να μετατεθούν οι ευθύνες και οι διεκδικήσεις στα κατώτερα τοπικά όργανα για να μην υπάρχουν ισχυρά κινήματα διεκδίκησης για υγεία, παιδεία, πρόνοια, ποιότητα ζωής, να περιορίζονται οι διεκδικήσεις μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Να χρησιμοποιήσουν την επαφή που έχει η Τ.Α. με το λαό για να διαμορφώνει στους δημότες τη λογική και την συνείδηση ότι για να έχει κάποιες υπηρεσίες πρέπει να ξαναπληρώσει φόρους έξω από αυτούς που δίνει στο κράτος.
Να οργανωθούν οι νέοι λίγοι σε αριθμό ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού) σε βάση επιχειρηματική με δείκτες ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας με εκχώρηση σε ιδιώτες ολόκληρων τομέων της δραστηριότητας τους με λίγα λόγια να έχουμε οργανισμούς που πρακτικά θα τους διευθύνουν μάνατζερ και όχι αιρετοί.
Να έχουν οι νέοι ΟΤΑ αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα για να αναπτύσσουν συνεργασίες με μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους οι οποίοι θα αναλαμβάνουν, κατά τα πρότυπα του κεντρικού κράτους, να κατασκευάζουν έργα, υποδομές, να λειτουργούν κοινωνικές υπηρεσίες που θα τις παραχωρούν με τις γνωστές μεθόδους (συμβάσεις παραχώρησης, ΣΔΙΤ). Έτσι ο λαός τα έργα και τις υπηρεσίες, και μέσω της Τ.Α. τώρα, θα τις χρυσοπληρώσει μία ως φορολογούμενος και μία ως χρήστης, ενώ το κεφάλαιο θα θησαυρίσει. Δέστε τι γίνετε με τα διόδια στους δρόμους που κατασκευάζονται, που θα γίνουν και στη νέα οδό Ε65.
Να σαρώσουν στο όνομα της κρίσης τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Τ.Α (είναι περίπου 100.000). Η πρόσφατη ιστορία καταγράφει ότι η Τ.Α. υπήρξε στυλοβάτης των ελαστικών σχέσεων εργασίας (τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, μερική απασχόληση, stage) θα γίνει κανόνας η πρόσληψη συμβασιούχων και όχι μόνιμου προσωπικού ήδη το σύνολο των κοινωνικών προγραμμάτων υλοποιείται από κάθε είδους συμβασιούχους.
Το αμέσως επόμενο διάστημα χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης με την υλοποίηση των θέσεων της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους. Στους νέους Δήμους και στις νέες περιφέρειες θα έχουμε αλλαγές, ανασυγκροτήσεις των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση των θέσεων εργασίας και του προσωπικού που εργάζονται σ’ αυτές. Θα έχουμε ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας.
Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και στο παρελθόν (όπως για παράδειγμα ο Καποδίστριας Ι) δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα και ανάπτυξη σε όφελος του λαού, δεν αναίρεσαν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες πολύ περισσότερο βοήθησαν τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Αποτέλεσμα των πολιτικών και των δομών που υπάρχουν είναι και παραμένουν άλυτα τα οξυμένα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στα οποία εμπλέκεται και η Τ.Α. όπως η πρόνοια, η υγεία, η διαχείριση των υδάτων, των απορριμμάτων, των χώρων πρασίνου κλπ.
Δεν είναι ζήτημα δομής ότι και σήμερα δεν εξασφαλίζονται στοιχειώδες λαϊκές ανάγκες όπως η στήριξη υπερηλίκων, η εξασφάλιση πρόνοιας για όσους την χρειάζονται, δωρεάν παιδικοί σταθμοί κλπ. Η αντίσταση και η αντίδραση των αιρετών των Δημοτικών Συμβουλίων θα έχει νόημα και αποτέλεσμα εφ’ όσον είναι πολιτική αντίδραση στην λαίλαπα που ξεκίνησε σε βάρος των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων αλλά και της ίδιας της ΤΑ με την υποχρηματοδότησή της.
Εμείς καλούμε τους εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά προβλήματα και τις λαϊκές ανάγκες να αντισταθούν στη δημιουργία νέων Δήμων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν και να εμπορευματοποιήσουν τις υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας να μην δεχθούν να αντιμετωπίζονται οι μεγάλες κοινωνικές ανάγκες ως φιλανθρωπική διαχείριση ορισμένων ακραίων κοινωνικών προβλημάτων ή με τις μεθόδους του εθελοντισμού αλλά σαν έννοια ολοκληρωμένης κρατικής κοινωνικής παροχής σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.
Καλούμε, όλους τους εκλεγμένους στα δημοτικά συμβούλια, να αρνηθούν να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν μέτρα και κατευθύνσεις που θα βοηθήσουν στην ευκολότερη υλοποίηση πολιτικών που μειώνουν δραστικά το λαϊκό εισόδημα, που ιδιωτικοποιούν κρατικές επιχειρήσεις, που αναιρούν κοινωνικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις.
Καλούμε τους δημότες, αλλά και τους αιρετούς να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς τα νέα σχήματα θα είναι πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά, για τον αριθμό των δήμων, για τις τοπικές ιδιαιτερότητες, για τις πληθυσμιακές δυσαναλογίες και άλλα παρόμοια γιατί κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο, θα είναι έξω από την ουσία της επιχειρούμενης αλλαγής και βέβαια μακριά από την πολιτική ουσία του εγχειρήματος. Δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα μιας συζήτησης σκόπιμα επιχειρείται να περιοριστεί στη μορφή, δηλαδή τον αριθμό των Περιφερειών και Δήμων στην επιλογή Δήμων και Νομαρχιών για συνένωση.
Να απορρίψουν διάφορες παραλλαγές της διοικητικής μεταρρύθμισης που εξυπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική.
Να απαιτήσουν: Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς υγείας, παιδείας, πρόνοιας.
Να αντιταχθούν στην μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι αυτό θα σημάνει τελικά μεταφορά του κόστους τους στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.
Τους καλούμε να διεκδικήσουν:
Την οικονομική επάρκεια των Δήμων ως ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό για την λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών.
Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
Να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και να γίνει εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έμμεση εκλογή του Δημάρχου.
Να καταργηθούν οι ονομαζόμενες «ευέλικτες σχέσεις» εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία.
Να καταργηθούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις. Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους ΟΤΑ επιχειρήσεις.
Να διεκδικηθούν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας υγείας και προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα (αποκλεισμούς από χιονοπτώσεις κλπ.), ρύπανσης και μόλυνσης των υδάτων, του αέρα κλπ.
Να δοθεί δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική και ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας και για τη λειτουργία κατάλληλων δημοτικών υπηρεσιών.
Σχετικά με τον Αχελώο
Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά απόψε, μετά από αίτημά μας και το πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα σχετικά με την μερική εκτροπή του Αχελώου. Είναι προφανές ότι η πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. για αναστολή των έργων του Αχελώου – μία ακόμη σε μια σειρά αρνητικών αποφάσεων του ανώτατου αυτού δικαστηρίου – δημιούργησε νέα προβλήματα στο πολύπαθο έργο.
Θεωρούμε ότι λίγο πολύ είναι γνωστή η ιστορία του, πώς και από πού ξεκίνησε και πώς φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα με την εξαιρετικά μειωμένα προβλεπόμενη παροχή νερών προς τη Θεσσαλία, με την κατάργηση μιας σειράς σχεδιασμένων έργων απαραίτητων για ηλεκτροπαραγωγή, διευθέτηση και διανομή των νερών στον θεσσαλικό κάμπο. Αυτά τα έχουν καταγράψει και τα έχουν αναλύσει πολύ πιο αρμόδιοι από εμάς ειδικοί και επιστήμονες. Αναφέρουμε παρακάτω μια σειρά συμπεράσματα αποδεκτά από όλους όσους δεν είναι φανατισμένοι ή ταγμένοι να υπηρετούν τοπικιστικές και κομματικές σκοπιμότητες:
Η εκτροπή του Αχελώου πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα ενός εθνικού έργου με πολλαπλά οφέλη. Το έργο λανθασμένα έχει τοποθετηθεί ως μια τοπικιστική διένεξη μεταξύ Θεσσαλών και Αιτωλοακαρνάνων με τη συνδρομή των μονίμως ευαίσθητων οικολογούντων.
Η βασική φιλοσοφία σχεδιασμού του έργου είναι:
Αποθήκευση σημαντικής ποσότητας υδάτων για την απόδοση τους θερινούς μήνες κατά την αιχμή των υδατικών αναγκών των καλλιεργειών.
Παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι η πλέον φιλική στο περιβάλλον μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.
Συνεισφορά στο υδάτινο δυναμικό των υποβαθμισμένων ποταμών της Θεσσαλίας όπως ο Πηνειός.
Συνεισφορά σε όλες τις χρήσεις νερού όπως η ενίσχυση της ύδρευσης. Σήμερα πολλές αγροτικές περιοχές του νομού μας και της Θεσσαλίας υδροδοτούνται με ακατάλληλο νερό γεωτρήσεων.
Η πολυσυζητημένη μέγιστη ποσότητα εκτροπής ισοδυναμεί με μια ισχυρή ημερήσια πλημμύρα του ποταμού, ενώ με τα έργα εκτροπής μπορεί να είναι ρυθμιζόμενη ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες (δηλαδή αν υπάρχουν ισχυρές ξηρασίες μπορούμε να εκτρέψουμε μικρότερες ποσότητες νερού).
Το έργο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην περιβαλλοντική στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θεσσαλίας ενώ δεν θίγει απολύτως σε τίποτα το οικοσύστημα του ποταμού και την βιοποικιλότητα του Δέλτα του Αχελώου.
Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διεκδίκησή μας δεν πρέπει να σταματά μόνο στα έργα εκτροπής αλλά πρέπει να συνεχίζεται με παρεμβάσεις εξορθολογισμού και εξοικονόμησης νερού με την κατασκευή κλειστών δικτύων άρδευσης.
Το έργο βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του και απαιτείται η ανάδειξη της σημασίας του πέρα από αδιέξοδους τοπικισμούς. Συνδέεται άμεσα με την πορεία του πολύπαθου αγροτικού τομέα και δεν μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αποφάσεις και ερμηνείες δικαστικών αρχών. Απαιτείται ο προγραμματισμός της δράσης των φορέων για την ανάδειξη στη χώρα μας όλων των πτυχών του έργου, έξω από την παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό.
Σε αυτό ακριβώς νομίζουμε ότι πρέπει να στοχεύσουμε απόψε με τις αποφάσεις μας. Να πρωτοστατήσουμε με ιδέες και προτάσεις για δράση σε συνεργασία με όλους τους φορείς, συλλόγους και οργανώσεις της Θεσσαλίας να καταστήσουμε σαφή την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου, την αναγκαιότητα να μη χαθούν 600 εκατ. € που ξοδεύτηκαν μέχρι σήμερα από εθνικούς και μόνο πόρους, να αποκαλύψουμε τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από παρεμβάσεις περιβαλλοντολογούντων που στην ουσία υποστηρίζουν ξένα συμφέροντα που μόνο για το περιβάλλον δεν νοιάζονται, να καταδείξουμε ότι η έστω και μικρής χρονικής διάρκειας αναστολή εργασιών είναι πολύ πιθανό να επιφέρει μη αναστρέψιμα προβλήματα στο έργο.
Πρέπει να δώσουμε στους διοικούντες και αποφασίζοντες να καταλάβουν ότι δεν μπορούνε να μιλάνε για περιστολή δαπανών, για κατασπατάληση (από τους προηγούμενους πάντα) εθνικούς πόρους και οι ίδιοι με τους όποιους υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς (και φαρισαίους) να αφήνουν στην τύχη τους να γκρεμιστούν ημιτελή αλλά πανάκριβα έργα που όμως αν και όταν ολοκληρωθούν μπορούν να λύσουν προβλήματα άρδευσης, ύδρευσης, παραγωγής φτηνής ενέργειας, περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης, ενώ τώρα αν μείνουν ημιτελή είναι χέουσες πληγές στον ορεινό όγκο της Πίνδου.
Σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της Κτηνιατρικής Σχολής
Η λειτουργία της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη μας είναι αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου, δυναμικού και επίμονου αγώνα όλων των φορέων του νομού μας με ηγετικό το ρόλο του Δήμου Καρδίτσας. Σήμερα η Σχολή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και ανάπτυξης, αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από επιμέρους πρωτοβουλίες και προσπάθειες που έγιναν.
Από σήμερα 1η Μάρτη (έναρξη εαρινού εξαμήνου), η σχολή δεν έχει στη διάθεσή της το απαραίτητο επιστημονικό εκπαιδευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των κλινικών με αποτέλεσμα να έχουμε την ανεπαρκή επιστημονική εκπαίδευση των φοιτητών. Η εξέλιξη αυτή, για όσους γνωρίζουν, ήταν αναμενόμενη. Είναι αποτέλεσμα του αντιδραστικού Νόμου Πλαισίου και του «τετραετούς αναπτυξιακού προγραμματισμού» που επιβάλλεται στα Α.Ε.Ι. Μεταξύ των άλλων προβλέπει τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού λειτουργίας των πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας βασικό σημείο της υπογραφείσας συμφωνίας μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Υπουργείου Παιδείας στα πλαίσια του τετραετούς προγραμματισμού είναι και η μείωση των πιστώσεων για τους συμβασιούχους διδάσκοντες (40 λιγότερες φέτος σε σχέση με πέρυσι) ενώ για την Κτηνιατρική αναλογούν 20 πιστώσεις από τις οποίες ήδη οι 17 έχουν απορροφηθεί στο χειμερινό εξάμηνο. Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σχολή.
Λόγω της υποχρηματοδότησης μειώνεται ο αριθμός διορισμού του αναγκαίου μόνιμου διδακτικού προσωπικού, πενιχρά είναι τα κονδύλια για υλικοτεχνική υποδομή (αγρόκτημα Καρποχωρίου, εργαστήρια, αναλώσιμα κ.λπ), έχουμε περικοπή διάθεσης δωρεάν συγγραμμάτων κ.λπ. Δεν πρέπει να υπάρξει επιπλέον ολιγωρία από μέρους μας. Οφείλουμε σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους φοιτητές, τους άλλους φορείς του νομού μας να αναδείξουμε το σύνολο των προβλημάτων της Σχολής με αίτημα αιχμής την εύρυθμη και ολοκληρωμένη λειτουργία των κλινικών της, με την επαναπρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών που ουσιαστικά σήμερα απολύονται.
Παράλληλα πρέπει να απαιτήσουμε:
το διορισμό όλου του προβλεπόμενου μόνιμου διδακτικού προσωπικού.
Τη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων για την κατασκευή του αγροκτήματος του Καρποχωρίου με βάση τη μελέτη που εκπονείται.
Τη δωρεάν διανομή στους φοιτητές όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων για τις σπουδές τους.
Να μην διακοπεί η δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.
Να μην επιβληθούν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και σε κάθε μορφή παροχής εκπαίδευσης.
Να δοθούν υποτροφίες από το κράτος για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.