Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Κ. Τσιάρας για την ρευστότητα του αγροτικού τομέα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
O Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κίνδυνος κατάρρευσης του αγροτικού τομέα λόγω των σημαντικών προβλημάτων ρευστότητας και πιστωτικής δυσπραγίας είναι πλέον ορατός.
Οι κλειστές στρόφιγγες χρηματοδότησης έχουν δημιουργήσει έντονο αναβρασμό και προβληματισμό στους αγρότες, καθώς κάτω από αυτές τις συνθήκες - της περιορισμένης χρηματοδότησης και της αστάθειας που συνεπάγεται - οδηγούνται σε πραγματικό αδιέξοδο για το είδος και την ένταση της παράγωγης εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Χιλιάδες αγρότες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, ενώ χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο.
Η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς αγροτική παράγωγη, εξαιτίας της αναλγησίας και της αναποφασιστικότητας των αρμόδιων υπουργείων να δώσουν ουσιαστικές λύσεις.
Σε απόγνωση βρίσκονται, παράλληλα, χιλιάδες κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα, αφού η αδυναμία πρόσβασης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον δεδομένη.
Την ιδία στιγμή, το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που θα μπορούσε να ενισχύσει την αγροτική δραστηριότητα, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
Οι τυμπανοκρουσίες και οι επικοινωνιακές φιέστες της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, πριν από ένα χρόνο όταν ανακοίνωνε την σύστασή του, απομυθοποιηθήκαν και οι ελπίδες ρευστότητας που «καλλιέργησε» διαψεύστηκαν. Έως σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για να λειτουργήσει στην πραγματικότητα το ταμείο, ώστε να παρασχεθούν σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδυτικών.
Ταυτόχρονα τα διάφορα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αγροτική οικονομία και αναπτυξιακή προοπτική, ουσιαστικά καρκινοβατούν, εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού των συναρμοδίων υπουργείων, με αποτέλεσμα την αποσπασματική τους λειτουργία και την χαμηλή απορρόφηση.
Η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ρευστότητας, να ανοίξουμε τη γραμμή χρηματοδότησης των τραπεζών προς τους αγρότες, να αξιοποιήσουμε πλήρως τους διαθέσιμους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Πόρους, αλλά και να κάνουμε χρήση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι πλέον επιτακτική.
Δυστυχώς, τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης αγνόησαν και συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας για τα συγκεκριμένα προβλήματα χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα, ενώ αποφεύγουν να απαντήσουν στις κατατεθειμένες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης.
Μπροστά στον κίνδυνο να μειωθεί δραματικά η αγροτική παραγωγή της χώρας επανερχόμαστε, ζητώντας, για άλλη μια φορά, άμεση και αποτελεσματική λύση στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες αγρότες».