Τοποθέτηση Σιούφα για το νομοσχέδιο για την ενέργεια Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Τις προτάσεις του κατέθεσε στην Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Σιούφας, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου "Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες".
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κου Σιούφα:
"Η συζήτηση και η ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου, με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία 32 του 2006 έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα. Και αυτό γιατί η ουσία του νομοσχεδίου αφορά τους εθνικούς στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μεθοδολογία για την επίτευξή τους.
Έχω κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα τεράστιο ζήτημα με οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παραμέτρους. Συνδέεται με την παγκόσμια πρόκληση για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Συνδέεται και με την ανάγκη της χώρας να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους και με την ανάγκη για την αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων. Των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της γεωθερμίας και του λιγνίτη.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ, στηριζόμενοι στην προεργασία της προηγούμενης κυβέρνησης κατέθεσαν το νομοσχέδιο αυτό. Στέκομαι ιδιαίτερα στη θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας και τις εποικοδομητικές προτάσεις που κατέθεσε ο εισηγητής μας, συνάδελφος Γιώργος Κασαπίδης. Επισημαίνω ως ιδιαίτερα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου:
- Την καθιέρωση ως ενδιάμεσου στόχου την εξοικονόμηση ενέργειας 9% μέχρι το τέλος του 2016 σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας στις 1.1.2008.
- Τη θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης από τρίτους για την υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας με την ίδρυση των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών που μπορούν, εφ’ όσον στηριχθούν από το τραπεζικό σύστημα να δημιουργήσουν μια νέα αγορά και πολλές νέες θέσεις εργασίας.
- Την πρόβλεψη για την εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Την πρόβλεψη για την παροχή ατομικών μετρητών στους καταναλωτές από τους διανομείς ενέργειας, τους διαχειριστές δικτύων διανομής και τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας.
Με την ευκαιρία της συζήτησης του παρόντος νομοσχεδίου, θέλω να καταθέσω μερικές σκέψεις και προτάσεις που συνδέονται με τα ζητήματα αυτά:
- Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτέλεσε κύριο μέλημα και βασικό άξονα της ενεργειακής πολιτικής των κυβερνήσεων της περιόδου 2004 - 2009. Σας υπενθυμίζω ότι μετά από εισήγησή μου (με την ιδιότητα του υπουργού Ανάπτυξης) και απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ανακηρύχθηκε το 2005 και όλα τα επόμενα χρόνια ως έτη εξοικονόμησης ενέργειας.
- Υλοποιήθηκε στην περίοδο 2005 -2007 ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντιστάθμισης για τον περιορισμό της αέργου ισχύος και τη μείωση των απωλειών κατά τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τα μεγάλα ενεργειακά κέντρα παραγωγής, κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης. Το πρόγραμμα αυτό προέβλεπε τοποθέτηση πυκνωτών στα κτίρια, στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στα ΚΥΤ, τις γραμμές μεταφοράς και τους υποσταθμούς της Δ.Ε.Η. κ.λπ. Χάρις το πρόγραμμα αυτό επιτύχαμε να διαχειριστούμε, ζήτηση - ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 11.000 MW τον Αύγουστο του 2007. Ουσιαστικά το έργο αυτό ισοδυναμούσε με ενίσχυση του συστήματος παραγωγής κατά 1.000 MW.
- Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με ΚΥΑ που προωθήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και συνυπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών προβλέφθηκε η αντικατάσταση όλων των ενεργοβόρων λαμπτήρων από σύγχρονους λαμπτήρες ενεργειακής κλάσης Α ή Β΄. Παράλληλα, με ΚΥΑ που υπογράφηκε από τους 3 υπουργούς καθιερώθηκε πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης (ετήσιας) των κλιματιστικών του ευρύτερου δημόσιου τομέα με ισχύ άνω των 12 KW (κιλοβάτ)
- Σε συνεργασία με τη Ρ.Α.Ε., τη Δ.Ε.Η. και το ΔΕΣΜΗΕ έγινε μια οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών για τις μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας με την καλύτερη χρήση των οικιακών συσκευών.
Συνήθιζα και συνηθίζω να υποστηρίζω ότι αν σε προηγούμενες δεκαετίες η αύξηση της κατανάλωσης ισοδυναμούσε με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, σήμερα έχει ανατραπεί η θέση αυτή. Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας μιας χώρας αναδεικνύει σπατάλη, μη ορθολογική συμπεριφορά και υπονομεύει το μέλλον του πλανήτη μας.
Αναμφισβήτητα στα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα για τη μεταβολή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας:
- Η εγκατεστημένη ισχύς από συστήματα ΑΠΕ τριπλασιάστηκε.
- Η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε περίπου κατά 80%.
- Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Η χώρα με τη διπλωματία των αγωγών και το ρόλο της στην ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.
Πρέπει και μπορείτε να χτίσετε επάνω σ’ αυτά. Θα ήθελα να κλείσω την παρέμβασή μου με κάποιες παροτρύνσεις.
- Είναι πολύ σημαντικό να προωθήσετε το πρόγραμμα τοποθέτησης των ψηφιακών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας. Είχαμε κάνει την σχετική προεργασία στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ύστερα από πρόταση του τότε Προέδρου της Ρ.Α.Ε., καθηγητή Μιχάλη Καραμανή. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταβάλλεται όχι μόνο σε ημερήσιο, αλλά και σε ωριαία βάση. Δεν μπορεί να κοστίζει η κιλοβατώρα στον καταναλωτή το ίδιο τα μεσημέρια της χειμερινής ψυχρής ημέρας που οι αιχμές των φορτίων είναι χαμηλές με τα μεσημέρια μιας θερμής καλοκαιρινής ημέρας που οι αιχμές των φορτίων είναι κατά 50% - 60% υψηλότερες. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δείτε και πάλι την παροχή οικονομικών κινήτρων σε καταναλωτές που μεταβάλλουν την ενεργειακή τους συμπεριφορά και μειώνουν σε ετήσια βάση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Να επαναφέρετε σε ισχύ τις αποφάσεις του 2006 και του 2007 που προέβλεπαν επιστροφή χρημάτων 5% σε όσους οικιακούς καταναλωτές μείωναν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 4-6% ετησίως.
- Σ’ αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, με τις μειωμένες δυνατότητες καταβολής επιχορηγήσεων, θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα των εκπιπτόμενων φορολογικών δαπανών για ενεργειακές επενδύσεις.
- Είναι άμεση ανάγκη να προγραμματιστεί και τρίτος σταθμός ανεφοδιασμού των οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (C.N.G.). Εμείς βρήκαμε ένα σταθμό C.N.G. στα Λιόσια και κατασκευάσαμε και δεύτερο σταθμό στην Ανθούσα που τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2006. Είναι ανάγκη να κατασκευαστεί τουλάχιστον ένας ακόμη σταθμός C.N.G. που να καλύπτει τις μεταφορικές ανάγκες του Λεκανοπεδίου Αττικής (είχε εντοπιστεί ο κατάλληλος χώρος στην περιοχή του Ρούφ). Επίσης, να μελετηθεί η κατασκευή σταθμού C.N.G. και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που επίσης πρέπει να εξεταστεί είναι η επέκταση της χρήσης του C.N.G. στα Ι.Χ. και τα ταξί στη βάση της μελέτης που ανέθεσα και εκπόνησε το Κ.Α.Π.Ε. το 2007.
Τέλος, οφείλω να επισημάνω ότι και με το παρόν νομοσχέδιο συνεχίζεται η τακτική για βασικά ζητήματα που πραγματεύεται το νομοσχέδιο να παραπέμπεται η διευθέτησή τους στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή Κ.Υ.Α.
Πρέπει κάποτε να τεθεί ένα όριο στο ζήτημα αυτό. Είναι ζήτημα που συνδέεται με την αναβάθμιση της νομοθετικής λειτουργίας που είναι ο στόχος όλων μας. Η παραπομπή σε έκδοση υπουργικών αποφάσεων και μάλιστα σε μη αναφερόμενο (έστω ενδεικτικό χρόνο) δεν συμβάλει στην παραγωγή νομοθετικού έργου και τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων".