Τοποθέτηση Θεοχάρη στη Βουλή για την απλοποίηση του ΕΣΠΑ Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Βουλή την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις» και στο οποίο τοποθετήθηκε και η βουλευτής του νομού Καρδίτσας Μαρία Θεοχάρη.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της:
"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που κληρονομήσαμε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τις ισχυρές πιέσεις που δεχόμαστε από τις διεθνείς αγορές, είναι προφανής και επιτακτική περισσότερο από ποτέ η ανάγκη να αξιοποιήσουμε όλα τα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά, για να καταπολεμηθεί η ύφεση και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική με επίκεντρο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σημαντικότερο όλων το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν το αξιοποιήσαμε, αλλά καθυστερήσαμε αδικαιολόγητα στην απορρόφησή του. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στα τρία χρόνια που έχουν περάσει, η απορρόφηση ανέρχεται μόλις στο 3,15% των πόρων που μας αναλογούν. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας απορρόφησε πόρους με ρυθμούς της τάξης του 1% ανά έτος. Γι’ αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό το παρόν νομοσχέδιο, διότι εισάγει απαραίτητες αλλαγές, προκειμένου να αντικατασταθεί ο πολύπλοκος γραφειοκρατικός και συγκεντρωτικός επιχειρησιακός σχεδιασμός με πιο ευέλικτες διαδικασίες διαχείρισης και εφαρμογής.
Το πλαίσιο αυτό θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης που έχει ως γνώμονα την προώθηση του ανταγωνισμού, τις ιδιωτικές επενδύσεις, την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, την εποπτεία της αγοράς, την τόνωση της ρευστότητας, την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την προώθηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από συγχρηματοδοτούμενα έργα και εθνικούς πόρους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στόχος του νομοσχεδίου είναι το τρίπτυχο «Απλοποίηση-Αποκέντρωση-Αποτελεσματικότητα». Απλοποίηση των διαδικασιών, αποκέντρωση των πόρων, αποτελεσματικότητα στην χρήση των πόρων. Θα σταθώ σε τρία σημεία, που πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Το πρώτο αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών που εξασφαλίζεται με την τροποποίηση των διατάξεων του ν. 3614/2007. Καταργούνται οι δεκατρείς αναπτυξιακοί οργανισμοί των περιφερειών, η ΝΟΜΟΣ Α.Ε., αλλά και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας. Σταματάει η εφαρμογή των υπερβολικών και ενίοτε περιττών διαδικασιών πιστοποίησης με την κατάργηση της διαδικασίας διατύπωσης γνώμης πριν από την ένταξη για πράξεις προϋπολογισμού έως 50.000.000 ευρώ, αλλά και την κατάργηση της υποχρεωτικής πιστοποίησης του ΕΛΟΤ για τη διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αφενός η κατάργηση των ενδιάμεσων φορέων, που θα εμπλέκονταν άσκοπα στην εφαρμογή των προγραμμάτων και θα επιβάρυναν και το κράτος οικονομικά και αφετέρου η απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης των έργων.
Ένα δεύτερο σημείο, στο οποίο θέλω να αναφερθώ, είναι η εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων, που γίνεται πιο αποτελεσματική και γρήγορη μέσω της διάθεσης των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά προτεραιότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τη δυνατότητα που δίνεται στις αναθέτουσες αρχές να επικαιροποιούν από μόνες τους τις μελέτες έργων, την κατάργηση του ελέγχου συμβασιοποίησης για μικρά έργα και την άρση των περιορισμών για την προκήρυξη και υποβολή προτάσεων έργων χαμηλού προϋπολογισμού.
Η τρίτη δέσμη διατάξεων, στις οποίες θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση, είναι εκείνες που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πραγματική ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών, αποκεντρώνοντας τη διαχείριση των πόρων. Οι αναπτυξιακές πολιτικές και τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν σε κάθε περιφέρεια θα δημιουργήσουν κίνητρα και θα ενεργοποιήσουν τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, καθότι τους παραχωρείται εξ ολοκλήρου η διαχείριση των πόρων των ΠΕΠ.
Έτσι, περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η περαιτέρω εμπλοκή των κεντρικών φορέων, δηλαδή των Υπουργείων και επιτυγχάνεται ουσιαστικά η αποκέντρωση. Με τις διατάξεις αυτές οι περιφέρειες αναλαμβάνουν κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση των προγραμμάτων τους, καθώς αυξάνονται οι αρμοδιότητες των διαχειριστικών αρχών. Το ΕΣΠΑ πρέπει να αποτελέσει «ατμομηχανή» της ελληνικής περιφέρειας, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της, ώστε να μπει σε τροχιά πραγματικής και ουσιαστικής ανάπτυξης.
Με το νομοσχέδιο στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε την προεκλογική μας δέσμευση, ότι 80% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα διατεθούν για την περιφέρεια, να απαλείψουμε τις περιφερειακές ανισότητες και ιδιαίτερα τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Η Θεσσαλία είναι μία περιφέρεια όπου συναντά κανείς μεγάλες ανισότητες. Η Δυτική Θεσσαλία υπολείπεται κατά πολύ σε ανάπτυξη από την Ανατολική. Ιδιαίτερα στο Νομό Καρδίτσας η ανάγκη ένταξης στο ΕΣΠΑ έργων, όπως ο βιολογικός καθαρισμός της Λίμνης Πλαστήρα, τα αρδευτικά έργα Σμοκόβου, η σήραγγα Τυμπάνου, που θα ενώσει την περιφέρεια Θεσσαλίας με την περιφέρεια Ηπείρου, κεντρικοί οδικοί άξονες, όπως ο περιφερειακός Καρδίτσας-Τρικάλων, Καρδίτσας-Νέου Μοναστηριού, Καρδίτσας-Λάρισας, είναι επιτακτική όσο ποτέ.
Στην πιο κρίσιμη για την ελληνική οικονομία περίοδο, που θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια για να τονώσουμε τη ρευστότητα στην αγορά και να επενδύσουμε σε έργα υποδομής, είναι αδιανόητο να μην καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία, φέρνοντας την περιφέρεια στο επίκεντρο της ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς κατορθώνουμε με αυτό το νομοσχέδιο: Το ΕΣΠΑ γίνεται το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης του νέου αναπτυξιακού προτύπου για «πράσινη» ανάπτυξη και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο".