Τοποθέτηση της Μαρίας Θεοχάρη στη Βουλή για τον ΕΛΓΑ Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Για την θέσπιση του συστήματος προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας μίλησε η Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καρδίτσας Μαρία Θεοχάρη την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου στο τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής:
«Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της αγροτικής πολιτικής, είναι η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας της κυβέρνησης για επανακαθορισμό του ενιαίου εθνικού συστήματος της αγροτικής δραστηριότητας και για εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποτελεί τον βασικό υποστηρικτικό άξονα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Η ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ γίνεται με άξονα τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και με κριτήριο τον χαρακτήρα του ΕΛΓΑ ως φορέα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ως τέτοιος δημιουργήθηκε και θα πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει αυτήν του την ιδιότητα.
Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πόρων του ΕΛΓΑ, εφόσον μιλάμε για την βιωσιμότητα του Οργανισμού, μεριμνώντας βέβαια ότι η εύρεση πόρων δεν θα επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τον Έλληνα αγρότη με επιπλέον κόστος και είναι σημαντική η κατάθεση της τροπολογίας από την κυρία Υπουργό για συμμετοχή του κράτους με ποσοστό 20% στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.
Με το νομοσχέδιο γίνεται μία ολοκληρωμένη προσπάθεια επανόρθωσης των κακώς κειμένων του συστήματος, που πολλές φορές αποζημίωνε, χρησιμοποιώντας τους πόρους που προέρχονταν από τις εισφορές των αγροτών, ακόμα και ετεροεπαγγελματίες που δεν είχαν πληρώσει τον ΕΛΓΑ. Η πρακτική αυτή δεν συνάδει με τον δίκαιο και αλληλέγγυο χαρακτήρα του συστήματος, καθώς διέπεται από την άνιση μεταχείριση των δικαιούχων αποζημιώσεων, αλλά και οδηγεί σε εισφοροδιαφυγή, που είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των πόρων του ΕΛΓΑ και την ολοένα αυξημένη ανάγκη δανειοληψίας του κράτους για να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες για αποζημιώσεις και ενισχύσεις μετά από καταστροφές για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών.
Η δική μας απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι απλή: αντί της παρακράτησης του ΦΠΑ επί της εμπορευθείσας ποσότητας, διευρύνουμε τη βάση, έτσι ώστε οι σχεδόν 900.000 δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων να είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν στον ΕΛΓΑ, ορίζοντας το ποσοστό εισφοράς με βάση το τελικό ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά του.
Πολλοί παραγωγοί – εύλογα - επιθυμούν να ασφαλιστούν για αυξημένη προστασία, πέραν αυτής που τους παρέχει ο ΕΛΓΑ, με τη μορφή της πρόσθετης ασφάλισης, αλλά ακόμη και με προαιρετική ασφάλιση, για κινδύνους που δεν περιλαμβάνονται στους ασφαλιζόμενους κινδύνους του ΕΛΓΑ, με σκοπό την ύπαρξη ευέλικτων, σύγχρονων, ανταποδοτικών, επιδοτούμενων ασφαλιστικών προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης γεωργίας. Αυτήν ακριβώς την εναλλακτική λύση για τον βαθμό και τον τρόπο συμμετοχής του αγρότη στην ασφάλιση παρέχουμε με το παρόν νομοσχέδιο.
Τέλος, μία από της σημαντικότερες αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ είναι το γεγονός ότι συνδέει για πρώτη φορά τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ με τον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς η εισφορά του 2% αφορά στα έσοδα του κράτους από την φορολογία.
Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι η ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή, που μπορεί να επεκταθεί και στην γεωργική παραγωγή.
Το νομοσχέδιο στοχεύει επίσης στον πλήρη εξορθολογισμό και της λειτουργίας των ΠΣΕΑ, αφενός θεσπίζοντας τον πλήρη οργανικό και οικονομικό διαχωρισμό των κρατικών ενισχύσεων και αφετέρου ενεργοποιώντας τους προβλεπόμενους πόρους για κάλυψη ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Οι κρατικές ενισχύσεις θα διαχειρίζονται από την νέα Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα είναι υπεύθυνη για την διαχείριση κρίσεων, δηλαδή στις απώλειες εισοδήματος από τους παραγωγούς από κλιματολογικές συνθήκες αλλά και από την αγορά. Η διεύθυνση αυτή πρέπει να διαχωριστεί από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να είναι διακριτός ο ρόλος της ασφαλιστικής πολιτικής και του κράτους πρόνοιας, που υλοποιεί την εθνική πολιτική.
Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που απασχολεί κατά κόρον τον αγροτικό πληθυσμό της πατρίδας μου της Καρδίτσας και εν γένει της Θεσσαλίας.
Μεγάλες εκτάσεις βαμβακοφυτειών έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από την επέλαση του πράσινου σκουληκιού, και εκτιμάται ότι η μείωση της απόδοσης της παραγωγής φτάνει σε ποσοστά από 30 έως και 80% και σε πολλές περιπτώσεις τίθεται θέμα αν πρέπει να συνεχιστεί η καλλιέργεια.
Το γεγονός αυτό έχει φέρει τους αγρότες του Νομού σε απόγνωση, καθώς το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα τους κινδυνεύει περαιτέρω, με αποτέλεσμα να υπάρχει οξύ πρόβλημα επιβίωσης. Και αυτό σημαίνει αφενός μεν ότι θα χάσουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος από την πώληση του προϊόντος, αφετέρου δε κινδυνεύουν να μην πιάσουν το πλαφόν της παραγωγής που είναι τα 200 κιλά ανά στρέμμα και συνεπώς δεν θα εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Επιπλέον θα εισπράξουν και μικρότερο ποσό από την επιστροφή του Φ.Π.Α. καθώς θα τιμολογήσουν μικρότερη παραγωγή. Το Υπουργείο οφείλει να δει το πρόβλημα και να δώσει λύση, και είναι ευκαιρία, με την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, να διευρυνθεί ο κανονισμός του, ώστε να συμπεριληφθούν κι άλλα ζημιογόνα αίτια και να θεσμοθετηθούν τρόποι αναπλήρωσης του ήδη συρρικνωμένου αγροτικού εισοδήματος.
Με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες της ΚΑΠ αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, το σχέδιο νόμου που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα στοχεύει στην αναίρεση των εμποδίων που δυσχεραίνουν στην διαμόρφωση αυτού του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά και στον εξορθολογισμό του ΕΛΓΑ. Βέβαια, αυτό που περιλαμβάνεται για τον ισολογισμό του προϋπολογισμού πρέπει να τροποποιηθεί για να έχουμε όντως δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης με βάση τις εκτιμήσεις. Με τη διαμόρφωση, λοιπόν, αυτού του νέου πλαισίου για τον ΕΛΓΑ, η Πολιτεία θα έχει στα χέρια της ένα δυναμικό εργαλείο εφαρμογής της αγροτικής πολιτικής, προς όφελος, βεβαίως, των