Τσιάρας:«Αναγκαία η εντονότερη παρουσία της Ε.Ε. για την προάσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας» Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία η παρουσία του Προέδρου της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κώστα Τσιάρα στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε. στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο κ. Τσιάρας, συμμετείχε ενεργά στις θεματικές συσκέψεις που αναπτύχθηκαν, καθώς οι Ελληνικές θέσεις είχαν ξεχωριστή σημασία ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας του 2014, και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις του πέτυχε την ανάδειξη των εθνικών μας θέσεων σε βασικά σημεία των συζητήσεων, που έλαβαν χώρα στην Λιθουανική πρωτεύουσα. Στις συσκέψεις αυτές κυριάρχησαν τα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολίτικης της Ε.Ε. και φυσικά η Συριακή κρίση, η οποία έδωσε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συνδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Λαίδη Άστον.
Στις τοποθετήσεις του ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε, πως σε έναν κόσμο πολλαπλών προκλήσεων αλλά και απειλών, είναι σημαντικό για την Ε.Ε. να καταδείξει με τον πιο σαφή τρόπο τις πρωταρχικές προτεραιότητες της όσον αφορά την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Η συμφωνίες για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας παρέχουν στην Ένωση τα μέσα, τις απαραίτητες στρατηγικές και τα εργαλεία για να συμβεί αυτό. Σημείωσε, πως αυτό που χρειάζεται, είναι να γίνει σταδιακά πιο ορατή σε παγκόσμιο επίπεδο η πολιτική αυτή με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου και πως η Ελληνική Προεδρία, το πρώτο εξάμηνο του 2014, μεταξύ άλλων, θα επικεντρωθεί στην προώθηση των αποφάσεων αυτών. Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε επίσης πως στα πλαίσια αυτά ζητούμενο είναι η ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και πως η αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα αυτό μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής και για τους δυο.
Ακόμη, ανέδειξε την ανάγκη να αποτελέσουν οι εκλογές του 2014 μια ιδανική ευκαιρία για μια Ευρώπη με μια ακόμη ισχυρότερη πολιτική συνεργασία και οικονομική συνοχή, καθώς και πιο αποτελεσματικές πολιτικές, που να εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα των πολιτών της.