Τσιάρας:"Άρνηση ψήφου εμπιστοσύνης για λόγους πολιτικής εντιμότητας" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την νέα Κυβέρνηση που ολοκληρώνεται την Τρίτη το βράδυ συμμετείχε και μίλησε ο Βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Η σχετική τοποθέτηση του κ. Τσιάρα έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν πρωτόγνωρη για το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων δεκαετιών. Η Κυβέρνηση έφτασε μια ανάσα από την πτώση της. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε ένα βήμα πριν την παραίτησή του και στο τέλος, υπαναχωρώντας από τις αρχικές του συμφωνίες, κατάφερε να «επανενώσει» το κόμμα του, την παράταξή του, με μοναδικό σκοπό να διατηρηθεί στην εξουσία.
Αναρωτιέται, όμως κάνεις, πως αισθάνονται άραγε οι Έλληνες πολίτες απέναντι σε όλα αυτά; Πώς μπορεί να αντιμετωπίζουν όλη αυτή την πραγματικότητα μέσα στο γενικότερο κλίμα, της συνεχιζόμενης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος; Είναι άραγε το πολιτικό δυναμικό της χώρας αρκετά συνεπές απέναντί τους ώστε με παρρησία να υποστηρίζει, ότι αυτό που σήμερα προτείνει ενδεχομένως είναι σωστό ή θα καταλήξει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα;
Κύριοι συνάδελφοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σας ερωτώ ευθέως. Είναι ή δεν είναι ομολογία αποτυχίας η αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης, όταν ένα χρόνο πριν μας έλεγε ότι μέσα από τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, με οδηγό το Μνημόνιο, θα επιτυγχάναμε και θα βελτιώνονταν οι δείκτες της Εθνικής Οικονομίας. Ένα χρόνο μετά εσείς οι ίδιοι ομολογείτε την αποτυχία αυτής της επιλογής. Αλήθεια, καταγράφει κανείς πού βρίσκεται η δημόσια υγεία αυτή τη στιγμή που μιλάμε; Νοσοκομεία αποδιοργανωμένα. Χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται. Ασθενείς, που δεν μπορούν να βρουν λύση στα σοβαρά προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν. Ιατροί και εργαζόμενοι που καθημερινά κάνουν στάσεις εργασίας, γιατί η πολιτεία δεν είναι συνεπής απέναντί τους. Και βεβαίως ορδές λαθρομεταναστών, οι οποίοι προσέρχονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες φροντίδες.
Είναι γνωστό, πως οι τελευταίοι επιβαρύνουν εξίσου σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο κ. Παπανδρέου, με τον μεταναστευτικό νόμο, που φρόντισε να περάσει στην αρχή της θητείας του, δεν δημιούργησε μόνο τις ευνοϊκές προϋποθέσεις, ώστε πολλοί λαθρομετανάστες να βρεθούν στην Ελλάδα, αναζητώντας μια νέα γη και μια νέα πατρίδα, αλλά επιβάρυνε δραματικά τα δημοσιονομικά της χώρας, κυρίως μέσω της χρησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Θεωρείτε πως είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες από τα αυτά που λαμβάνουν χώρα στον ιδιαίτερο τομέα της παιδείας; Σχολεία καταργούνται το ένα μετά το άλλο. Τμήματα Πανεπιστημίων ή τμήματα ΤΕΙ αναστέλλουν «προσωρινά» τη λειτουργία τους, κατά την διάρκεια μάλιστα των Πανελληνίων. Και βεβαίως τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς και πολύ περισσότερο ο εκπαιδευτικός κόσμος, βρίσκονται με ένα μόνιμο ερωτηματικό σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον τους. Η ασφάλεια του πολίτη βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό σημείο! Κανένας Έλληνας πολίτης, ιδιαίτερα Αθηναίος, δεν αισθάνεται ασφαλής. Κανείς, επομένως, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τις πολιτικές της σημερινής Κυβέρνηση τους τελευταίους είκοσι μήνες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι ξέρουμε ότι η πραγματικότητα δεν είναι καλή. Το ερώτημα είναι τι κάνει το πολιτικό σύστημα, το οποίο εκφράζεται κυρίως από την κυβέρνηση, κατ’ αρχήν για να ανακτήσει την αξιοπιστία του και δευτερεύοντος για να πείσει τους πολίτες, πως οι επιλογές του κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.
Όλα αυτά έχουν να κάνουν με μια συγκεκριμένη λογική, που το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση υιοθέτησε αλλά και υπερθεμάτισε μια πρακτική, που γιγάντωσε την αναξιοπιστία της πολιτικής στα μάτια της κοινωνίας. Λάθος επιλογές, λάθος σχεδιασμοί. Διάλυση του κράτους. Διασυρμός της πατρίδας μας. Άραγε, μπορεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση μέσα από τέτοιου είδους επιλογές να χαρακτηρίζεται υπεύθυνη; Προφανώς και όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Αν με ρωτούσατε την άποψή μου πριν από λίγο καιρό για το αν θα έπρεπε να γίνουν εκλογές, θα σας έλεγα ευθαρσώς ότι δεν έπρεπε να γίνουν. Κυρίως για λόγους, που αφορούν την συνέχεια της πατρίδας μας και της επιβίωση της εθνικής μας οικονομίας. Όμως με ένα Πρωθυπουργό που πότε παραιτείται και πότε όχι, με μια Κυβέρνηση που παραπαίει, μέσα από διαδικασίες εσωκομματικού ανταγωνισμού και με την επιλογή, που τελικά επικρατεί, «όχι να σώσουμε την πατρίδα, αλλά να σώσουμε την παράταξή του ΠΑΣΟΚ», όπως σωστά ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεστε, πως μόνο η λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να προσφέρει λύση.
Η ιστορική ευκαιρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χάθηκε. Χάθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, όταν μία κυβέρνηση συνεργασίας, απαλλαγμένη από λογικές πολιτικού κόστους, θα μπορούσε να βγάλει την χώρα από το πολίτικο αδιέξοδο. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να σηματοδοτήσει διαφορετικές εξελίξεις για την πολιτική, για την κοινωνία και για την πατρίδα μας. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε.
Θα έλεγα ότι συνήθως αποτελεί κοινοβουλευτική πρακτική να αρνούνται οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Αυτή τη φορά δεν συμβαίνει το ίδιο. Η άρνηση της ψήφου εμπιστοσύνης γίνεται για λόγους απολύτως συνειδητούς. Για λόγους πολίτικης εντιμότητας.
Σας ευχαριστώ.»