Τσιάρας: "Εικονική πραγματικότητα" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Η πλασματική ευφορία, η εικονική πραγματικότητα, που καλλιεργήθηκε με πολιτικούς όρους, μετά την απόφαση των Βρυξελών, ξεθώριασε ήδη πολύ γρήγορα.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν σκόπιμα αδιευκρίνιστες, ώστε να μην είναι δυνατή η συνολική αποτίμηση για το πόσο γενναίο ή πόσο επωφελές είναι το νέο σχέδιο σωτηρίας. Όταν, επί της ουσίας, η χώρα εισέρχεται σε καθεστώς «επιλεκτικής» χρεωκοπίας κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει επακριβώς τις συνέπειες. Όταν μάλιστα δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις χώρες της Ευρωζώνης, που βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση.
Ωστόσο, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρουσιάστηκε ανέτοιμη, ίσως απρόθυμη, να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Όλα δείχνουν, πως η Ελλάδα δεν επεξεργάστηκε και δεν κατέθεσε ποτέ μια ολοκληρωμένη πρόταση. Περιορίστηκε στο να αποδεχτεί ό,τι της επέβαλλαν, περιοριζόμενη σε κάποιες παρατηρήσεις και διορθώσεις επί του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν φροντίσει τις τελευταίες μέρες να περάσουν το μήνυμα, ότι η Ελλάδα μπορεί να πήρε μια συνολική συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει το σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς δεν της δίνεται «λευκή επιταγή». Εξαιτίας της ατολμίας του Πρωθυπουργού να σταθεί ισότιμος συνομιλητής και εταίρος της Ε.Ε., η Ελληνική οικονομία ετέθη σε καθεστώς μακροχρόνιας διεθνούς επιτήρησης.
Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουν, αλλά τα αποκρύπτουν συνειδητά από τον ελληνικό λαό, στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν κλίμα αβάσιμης ευφορίας. Οι άνθρωποι της αγοράς ζουν με την ελπίδα, πως η Ε.Ε. θα δώσει λεφτά για την αναζωογόνηση της φθίνουσας ελληνικής οικονομίας. Προς το παρόν τα μόνα λεφτά, που υπάρχουν είναι από το ΕΣΠΑ, για το οποίο δόθηκαν προς την χώρα διευκολύνσεις εκταμίευσης, καθώς έως σήμερα, με απολυτή ευθύνη της κυβέρνησης, τα χρήματα αυτά δεν στάθηκαν δυνατόν να απορροφηθούν. Ακόμα όλα δείχνουν, πως νέα σκληρά μέτρα λιτότητας θα επιβληθούν στους πολίτες με την νέα Δανειακή Σύμβαση, που αναμένεται να υπογράφει το Σεπτέμβριο. Συνεπώς, η Ελληνική κοινωνία θα εξακολουθεί να φέρει το βάρος του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Ενώ, εάν δεν ενισχυθούν οι αναπτυξιακές δράσεις επανεκκίνησης της οικονομίας, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει εγκλωβισμένη στην ύφεση, που απορροφά όλα τα θετικά σημεία της συμφωνίας.
Οι πολίτες δεν αυταπατώνται πλέον. Ούτε με τις επικοινωνιακές πρακτικές, ούτε με τις επικίνδυνες τακτικές παραπλάνησης της κυβέρνησης. Γνωρίζουν πολύ καλά, πως για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση, απαιτείται σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με επιμονή στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι θριαμβολογίες. Αυτό, που με σταθερότητα επαναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς από την αρχή της κρίσης. Και πριν από το Μνημόνιο και στο Ζάππειο Ι και στο Ζάππειο ΙΙ. Αυτό, που υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτό, που ζητά από την κυβέρνηση να ακολουθήσει, χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση.
Κώστας Τσιάρας
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας