Τσιάρας: "Ταφόπλακα το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ταφόπλακα για το σύστημα των γεωργικών ασφαλίσεων, χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τον ΕΛΓΑ ο Βουλευτής της Ν.Δ. του νομού Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, κατά την ομιλία του στην σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής αλλοιώνεται και ο ίδιος ο οργανισμός μετατρέπεται σε ασφαλιστική επιχείρηση διανομής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Η χρηματοδότηση του συστήματος μεταφέρεται στις πλάτες των αγροτών, πιέζοντας ακόμα περισσότερο το αγροτικό εισόδημα, ενώ το κράτος περιορίζεται σε ένα διαχειριστικό και εποπτικό ρόλο. Υπογράμμισε ακόμη τον άδικο χαρακτήρα του νέου συστήματος καθώς πρόβλεπει την οριζόντια καταβολή εισφορών από τους αγρότες όλων των περιοχών, χωρίς καμία ειδικότερη πρόβλεψη. Αποτέλεσμα, ο αγρότης παραγωγός της Καρδίτσας να καταβάλει τις ίδιες εισφορές, με τον αγρότη παραγωγό άλλων περιοχών, στις όποιες δίνονται ακόμη και δεκαπλάσιες αποζημιώσεις σε ετήσια βάση.
Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ τις σοβαρές ενστάσεις, που έχουν καταθέσει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι μόνο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και οι περισσότεροι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τις τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια αλλά και στην αρμοδία επιτροπή της Βουλής στην συζήτηση, που προηγήθηκε. Ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρήθηκε το γεγονός σε ένα νομοσχέδιο να υπάρχουν τόσο σοβαρές ενστάσεις, τόσο μεγάλες αντιρρήσεις και τόσα πολλά ερωτηματικά ιδίως από την πλευρά των Βουλευτών, που συνιστούν την κυβερνητική πλειοψηφία.
Σημείωσε, πως η κυβερνητική παράταξη δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για το μέλλον της αγροτικής ενασχόλησης και της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Αυτό αποδεικνύει τόσο το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ, αλλά και η πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση για το Μητρώο των Αγροτών. Στο σημείο όμως, που βρισκόμαστε δεν υπάρχει η πολυτέλεια της κατασπατάλησης του χρόνου, που απομένει, σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση και σε άστοχους πειραματισμούς. Πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί από το πολίτικο μας σύστημα, και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση και ως εκ τούτου κύριου εκφραστή τη πολιτικής εξουσίας, αν όντως επιθυμεί να διατηρηθεί η αγροτική ενασχόληση στο μέλλον στη χώρα μας ή αν διαβλέπει μια άλλη προοπτική για αυτή, διαφορετική από ότι σήμερα. Με τις πρωτοβουλίες του όμως το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει, πως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να υπάρχει ως δική του πολιτική επιλογή. Δυστυχώς, το μέλλον της αγροτικής ενασχόλησης, δεν φαίνεται να είναι καλό και επί των ημερών της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε μια συνεχώς κατηφορική πορεία.
Ο κ. Τσιάρας στάθηκε ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά του ελληνικού γεωργοασφαλιστικού συστήματος. Υπογράμμισε, πως οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ο πολυτεμαχισμός, το υψηλό κόστος παραγωγής, ακόμα και η ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού, ουσιαστικά, επιβάλλουν την ανάγκη υποστήριξης του κράτους, απέναντι σε αυτή την δραστηριότητα. Αν λοιπόν θέλαμε να εκλογικεύσουμε το σύστημα, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε στην ευρύτητα του. Να βρούμε τρόπους για την ενδυνάμωση του και να επεκτείνουμε την εγγύηση του κράτους για την ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Ο δρόμος στήριξης λοιπόν της αγροτικής δραστηριότητας περνά σαφώς μέσα από ένα σοβαρό, υποστηρικτικό ασφαλιστικό σύστημα για την αγροτική παραγωγή και την αγροτική οικονομία. Όπου το κράτος συμμετέχει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο σε αυτή τη προσπάθεια, μέσα από ένα εγγυητικό, συντονιστικό και εποπτικό ρόλο. Και εδώ έρχεται ακριβώς η κοινωνική συμβολή του ΕΛΓΑ ως ασφαλιστικού Οργανισμού της αγροτικής παραγωγής. Ρόλος, που επιβάλλει να παραμείνει ο ΕΛΓΑ αυτόνομος στη λειτουργία του ως Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας, δίνοντας συνέχεια στο αγροτικό σύστημα ασφάλισης.
Οι τελευταίες όμως νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα, στο οποίο κυριάρχησε η παντελής θεσμική απουσία και απραξία της στον αγροτικό τομέα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα, πως το βιώσιμο μέλλον της αγροτικής οικονομίας και της αγροτικής ενασχόλησης, δυστυχώς, δεν βρίσκεται στην ατζέντα των επιλογών της συγκεκριμένης Κυβέρνησης.