Ασ. Σκόνδρα: Εθνική προτεραιότητα το αγροτικό ζήτημα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία της ανέφερε:
«Κάθε συζήτηση που αφορά τον πρωτογενή τομέα είναι εξ ορισμού σοβαρή και σημαντική. Ο πρωτογενής τομέας αφορά και την αυτάρκεια της χώρας, που αυτή σχετίζεται με την εθνική μας κυριαρχία. Γιατί ένα κράτος όταν δεν μπορεί να θρέψει το λαό του τότε χάνει μέρος της κυριαρχίας του.
Η πρωτογενής παραγωγή είναι η βάση του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα. Αυτοί μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο μίας νέας βιομηχανοποίησης της επικράτειας. Δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, νέο πλούτο δηλαδή, που είναι σήμερα το ζητούμενο.
Στηρίζω το παρόν σχέδιο νόμου, γιατί πιστεύω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα συνηγορήσω υπέρ της θέσης που υποστηρίζει την εξαίρεση σκυλιών της ομάδας 7 από την απαγόρευση αφαίρεσης τμήματος της ουράς για λόγους ευζωίας. Είναι πεποίθηση μου όμως ότι χρειάζεται μία ριζική αγροτική μεταρρύθμιση με συγκεκριμένο σχεδιασμό και στρατηγική που να είναι ξεκάθαρη ως προς τους στόχους, μία μεταρρύθμιση εφʼ όλης της ύλης. Το αγροτικό ζήτημα πιστεύω ότι πρέπει να το αναδείξουμε ως εθνική προτεραιότητα.
Με απλά λόγια: Συρρικνώνουμε ή διευρύνουμε τον πρωτογενή μας τομέα; Εστιάζουμε σε συγκεκριμένες παραγωγές ή γενικά σε όλες; Τι στήριξη θα παρέχουμε στους κτηνοτρόφους και όλους τους αγρότες; Τι κίνητρα θα τους δώσουμε; Ποιος θα είναι ο μηχανισμός εφαρμογής και ελέγχου της όποιας αγροτικής πολιτικής θα χαράξουμε;
Είναι απαραίτητη η ανασυγκρότηση του Υπουργείου και των αγροτικών υπηρεσιών. Η καρδιά της αγροτιάς χτυπάει στην περιφέρεια και δυστυχώς, εκεί οι αγροτικές υπηρεσίες - όσες απέμειναν- δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Χρειάζονται επάνδρωση και στελέχωση, κυρίως με γεωτεχνικούς. Οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι είναι οι εφαρμοστές του κεντρικού σχεδιασμού. Γιʼ αυτό πρέπει να προσηλωθούν στις καθʼ εαυτού αρμοδιότητες τους, δίπλα στον αγρότη, μέσα στο χωράφι και να απαλλαγούν από διοικητικά, λογιστικά και γραφειοκρατικά καθήκοντα.
Σημαντικό κομμάτι είναι η έρευνα, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Απλούστευση των διαδικασιών: Η γραφειοκρατία πνίγει τις πρωτοβουλίες των αγροτών εν τη γενέσει τους. Εγρήγορση για να μην χάνονται πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι. Κινητροδότηση για συγκρότηση ομάδων κοινής καλλιέργειας. Ζώνες παραγωγής σε όλη την επικράτεια.
Έμφαση, όμως, πρέπει να δοθεί στην εμπορία και τη διακίνηση των προϊόντων. Απαιτείται έρευνα αγοράς και συντονισμός υπηρεσιών, εμπορικών ακολούθων, συνεταιρισμών και παραγωγών, ώστε να ανοίξουμε νέες αγορές και να συνάψουμε νέες συμφωνίες. Συμβολαιακή γεωργία. Σημαντικότατο κεφάλαιο, κύριε Υπουργέ.
Η μείωση του εισοδήματος των αγροτών τα τελευταία 3 χρόνια είναι μεγάλη. Σ την Καρδίτσα, που είναι καθαρά αγροτική περιοχή, όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από αυτό. Οι αγρότες έχουν τη θηλιά στο λαιμό και περιμένουν από εμάς εδώ μέσα να βρούμε λύσεις, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και σταδιακά να απεγκλωβιστούν.
Ο ΕΛΓΑ χρειάζεται άμεση αναθεώρηση του κανονισμού του. Είναι ένας καθαρά ασφαλιστικός φορέας, ασφαλίζει την αγροτική παραγωγή. Μάλιστα, οι αγρότες προπληρώνουν επί τεκμαρτής παραγωγής και όχι επί της πραγματικής. Οι σοδειές τους, όμως, δεν καλύπτονται παρά μόνο για φυσικές καταστροφές. Για τις εντομολογικές προσβολές ή την ακαρπία δεν αποζημιώνονται. Από εκεί, όμως, πλήττονται κυρίως.
Οι βαμβακοπαραγωγοί, για παράδειγμα, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά διότι τα 3 προηγούμενα χρόνια επλήγησαν βάναυσα από το πράσινο σκουλήκι. Δεν αποζημιώθηκαν φυσικά. Φέτος οι παραγωγές πήγαν πολύ καλά, αλλά αυτό δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές των 3 προηγουμένων ετών. Μάλιστα, το 2010 είχα ξεκινήσει προσωπικά έναν αγώνα δρόμου για να συμπεριληφθούν στον υπό κατάρτιση τότε κανονισμό οι αποζημιώσεις από εντομολογικές προσβολές. Δεν είχα όμως τον θεσμικό ρόλο για να εισακουστώ.
Η τήρηση των βιβλίων των αγροτών είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση με την οποία μπαίνει φραγμός στις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος και κλείνουν τρύπες όπως η φοροδιαφυγή, η εκμετάλλευση του παραγωγού, η θυματοποίηση του μικροκαλλιεργητή, του αγράμματου αγρότη, του ηλικιωμένου αγρότη. Μπαίνει φραγμός στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και αγροτικών εφοδίων. Θα συμβάλλουν σίγουρα στη μείωση των τιμών ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι. Χρειάζονται όμως, σημαντικότατες βελτιώσεις, διευκρινήσεις και τεχνικές διορθώσεις.
Ελπίζω οι προτάσεις μας προς τον αρμόδιο Υπουργό να βρουν ανταπόκριση.
· Να μην ισχύσει το τέλος επιτηδεύματος.
· Δεν χρειάζεται κάθε μήνα ο αγρότης να τρέχει στο λογιστή όταν η σοδειά και η πώληση στα περισσότερα προϊόντα γίνεται μια φορά το χρόνο.
· Το όριο από 10000 να γίνει 20000
· Οι ενισχύσεις πρέπει να μείνουν έξω από το όποιο όριο. Δεν είναι έσοδο από την παραγωγή τους. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τους κτηνοτρόφους.
· Όσον αφορά τους συνταξιούχους αγρότες: Όταν κάποιος έχει τη σύνταξή του και το τσεκ της ενίσχυσης και μόνο, ανεξαρτήτως ποσού, δεν θα πρέπει να υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων.
· Τι θα γίνει με τις εργατοώρες του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, και με τον υπολογισμό των εργατοωρών των κτηνοτρόφων; Πώς θα υπολογιστούν; Διότι καθʼ όλο το έτος, καθʼ όλο το εικοσιτετράωρο είναι δεσμευμένοι κοντά στα ζώα τους.
Διευκρινίζω ότι οι αγρότες δεν είναι κατά της τήρησης των βιβλίων. Άλλωστε, φορολογούνται κανονικά. Θέλουν να συμβάλουν στην εξυγίανση της χώρας, αλλά ζητούν τα αυτονόητα: Η διαδικασία να είναι απλή, εφαρμόσιμη, αντικειμενική και δίκαιη. Αν ο πρωτογενής τομέας επιβαρυνθεί αλόγιστα, όχι μόνο νέοι αγρότες και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας δεν θα υπάρξουν, αλλά θα την οδηγήσουμε σε πλήρες ναυάγιο.
Πολύς λόγος έγινε για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών. Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι θα δεχτείτε την τροπολογία μας, διότι θα δώσει λύσεις σε αυτό το μεγάλο χρόνιο πρόβλημα. Κύριοι της Αντιπολίτευσης, που φωνασκείτε ανεύθυνα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Σε οποιαδήποτε, οικονομική αγροτική ρύθμιση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μην εκληφθεί ως κρυφή εθνική επιδότηση. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε το ενδεχόμενο να προστεθεί άλλο ένα πρόστιμο στα ήδη υπάρχοντα. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις εσωτερικά φωνάζουν, αλλά στη συνέχεια πάνε στο εξωτερικό και καταγγέλλουν.
Βέβαια, οφείλω να πω ότι και από πλευράς της Πολιτείας υπάρχουν φαινόμενα ατολμίας. Πρέπει να τελειώσει η ιστορία της παρακράτησης κοινοτικών ενισχύσεων από τις τράπεζες. Εδώ απαιτείται μια ισχυρή παρέμβαση από το κράτος υπέρ του αγρότη.
Και για να πάψει κάποια στιγμή η παρερμηνεία, οι αγροτικές ενισχύσεις στη φιλοσοφία τους δεν δίδονται για αύξηση του εισοδήματος. Δίδονται για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και για εξισορρόπηση του ελλείμματος κόστους παραγωγής και τιμής πώλησης.
Κύριε Υπουργέ, για να υπάρχει αγροτιά, πρέπει να υπάρχουν δυο βασικά στοιχεία: Γη και ύδωρ. Δόξα σοι ο Θεός και γη καλή και εύφορη έχουμε και το καλύτερο κλίμα διαθέτουμε και φως έχουμε και νερό έχουμε, αλλά το αφήνουμε και χύνεται στη θάλασσα. Ο μεγαλύτερος κάμπος της χώρας, ο Θεσσαλικός, αντλεί νερό από τα βάθη της γης, επιβαρυμένο από φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Με αυτό ποτίζεται το σιτάρι που γίνεται ψωμί, το καλαμπόκι και το τριφύλλι που τρέφονται τα ζώα. Σε πολλές περιοχές, ποτίζονται τα ζώα. Πίνουν, όμως, και άνθρωποι.
Οι Θεσσαλοί 30 χρόνια περίμεναν την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου. Από προχθές είναι ανάστατοι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχουν ξοδευτεί 700 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα του ελληνικού λαού, γιατί είναι από τον εθνικό προϋπολογισμό και για την αποκατάστασή του θα χρειαστούν άλλα τόσα. Θα ξοδευτεί, δηλαδή, 1,5 δισεκατομμύρια για το τίποτα. Και ο κάμπος θα παραμένει άνυδρος και ο καρκίνος θα συνεχίσει να θερίζει ανθρώπους. Επιβάλλεται, με τη στήριξη όλων μας, να γίνουν τα απαραίτητα για να τελειώσει το έργο.
Ερωτώ τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, που επισήμως πολεμούν το έργο του Αχελώου: Ποια είναι η οικολογική τους συνείδηση αυτών και των άλλων οικολογούντων; Να πεθαίνουν άνθρωποι; Να μειώνεται και να μολύνεται δραματικά ο υδροφόρος ορίζοντας, για να μην ταραχθεί ενδεχομένως το τοπίο, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον, αντιθέτως το προφυλάσσει και το αξιοποιεί; Εκτός κι αν αυτή η θέση σας άλλαξε τώρα που από 4% γίνατε 24% και κυριαρχούν στο κόμμα σας εκείνες οι δυνάμεις που παραδοσιακά στήριζαν το έργο του Αχελώου. Αν είναι έτσι, πείτε το.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Μεταπολίτευση έκλεισε τον κύκλο της και οι φούσκες που δημιούργησαν τον επίπλαστο πλούτο έσπασαν. Τώρα, είναι η στιγμή που επιβάλλεται να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε την πρωτογενή παραγωγή μας και την Περιφέρεια, που είναι αιμοδότης των αστικών κέντρων. Όταν γονατίζει η Περιφέρεια, τα αστικά κέντρα γκρεμίζονται. Η πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να γίνει το περιβόλι της Ευρώπης.