Ερώτηση κατέθεσε ο Κ. Τσιάρας σχετικά με πιθανή ιδιωτικοποίηση του ΥΗΣ Λίμνης Πλαστήρα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, κατέθεσε ο Βουλευτής Καρδίτσας, Κ. Τσιάρας, με την οποία ζητά να μάθει εάν σχεδιάζεται από πλευράς υπουργείου η ιδιωτικοποίηση του ΥΗΣ Λίμνης Πλαστήρα και η νομοθετική θέσπιση του Οικολογικού Ορίου Ισορροπίας της Λίμνης, ώστε να διασφαλιστούν οι ορθές και προς το κοινό συμφέρον χρήσεις των υδάτινων πόρων της Λίμνης.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
Η δημιουργία της κοινώς αποκαλουμένης «Μικρής ΔΕΗ» και στη συνεχεία η ιδιωτικοποίησή της αποτελεί μια εκ των άμεσων πολιτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση και την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην χώρα. Μάλιστα, η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου συνδυάζεται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Αν και οι πρώτες ανακοινώσεις για τις προς παραχώρηση μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν κάνουν κάποια αναφορά, ωστόσο έκδηλη είναι η ανησυχία στην περιοχή της Καρδίτσας, ότι Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) της Λίμνης Πλαστήρα ενδεχομένως να συμπεριληφθεί στις προς παραχώρηση μονάδες.
Όπως έχει κατά καιρούς επισημανθεί, ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πλαστήρα έχει ένα τεράστιο πλέγμα δραστηριοτήτων και επιρροών, που ανάγονται στο σύνολο της οικονομικής, περιβαλλοντικής και αγροτικής φυσιογνωμίας της περιοχής. Εκτός του ότι παράγει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αρδεύει χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ στη λειτουργία του οφείλουν την ύδρευσή τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα περιμετρικά του ταμιευτήρα της λίμνης τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν, επενδύοντας τουριστικά στην περιοχή μας, εκατοντάδες επιχειρήσεις, με βάση το διαμορφωθέν, υψίστου φυσικού κάλους, οικοσύστημα.
Όλο αυτό το σύστημα δραστηριοτήτων έχει ένα και μοναδικό προαπαιτούμενο. Την ύπαρξη ικανής ποσότητας νερού, ώστε και οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης να ικανοποιούνται και η εναπομείναντες ποσότητες νερού να διασφαλίζουν την οικολογική ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος. Για την περιοχή υπάρχει μάλιστα σχετική μελέτη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Αθηνών για το αναγκαίο Οικολογικό Όριο Ισορροπίας της Λίμνης.
Επειδή η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί σημαίνοντα πόρο για την τοπική οικονομία, όσον αφορά τον αγροτικό και τουριστικό τομέα.
Επειδή η διασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων νερού επιτυγχάνεται μέσα από την νομική κατοχύρωση του Οικολογικού Ορίου Ισορροπίας της Λίμνης, η οποία θα δημιουργεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για το δημόσιο και τους ιδιώτες και θα εξασφαλίζει την ορθή χρήση των υδάτινων πόρων και την απρόσκοπτη άρδευση και ύδρευση του Θεσσαλικού Κάμπου.
Επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η διαχείριση του δεν μπορεί να γίνεται παρά μόνο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται οι συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών και υγιούς οικονομικής ανάπτυξης όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που συνδέονται με αυτό.
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. εάν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης του Υ/Σ Πλαστήρα από πλευράς κυβέρνησης;
2. Εάν σκοπεύετε, να εξετάσετε την προοπτική της νομοθετικής κατοχύρωσης του Οικολογικού Ορίου Ισορροπίας της Λίμνης, με βάση την υπάρχουσα μελέτη του Πολυτεχνείου Αθηνών;»