Με την πρέσβειρα της Πολωνίας συναντήθηκε η Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Η βουλευτής κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, με την ιδιότητα της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Πολωνίας, υποδέχθηκε την πρέσβειρα της Πολωνίας κ. Άννα Μπάρμαπαρζακ στη Βουλή.
Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα και σηματοδότησε την έναρξη των διαδικασιών εντατικοποίησης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και της Πολωνίας, γεγονός που καθιστά τις δύο χώρες ευαίσθητους δέκτες των διεθνών πολιτικών γεγονότων. Επίσης, εξήρε τους κοινούς δεσμούς των δύο λαών που σφυρηλατήθηκαν με τους αγώνες εναντίον του ναζισμού. Σημείωσε μάλιστα, ότι οι δύο χώρες με το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου βρέθηκαν σε «αντίπαλα στρατόπεδα» χωρίς τη θέληση των λαών τους και ευχαρίστησε τον Πολωνικό λαό για τη ζεστασιά με την οποία αγκάλιασε, τότε, τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες.
Η κ. Κατσαβριά στη συνέχεια, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Τώρα πια, Ελλάδα και Πολωνία, εκτός από μέλη του ΟΗΕ, είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα είμαστε και εταίροι στο πλαίσιο της Ε.Ε. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Κοινωνούμε τα ίδια οράματα για το μέλλον των λαών μας. Συνεργαζόμαστε στενά στο οικονομικό επίπεδο και επιδιώκουμε τη βελτίωση και τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας σε έναν υψηλό μέσο όρο. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι αυτή η στρατηγική επιλογή των χωρών μας, η συνένωση δηλαδή των δυνάμεών μας στο κοινό πλαίσιο της Ε.Ε., μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, αξιοπρέπειας και ευημερίας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Άρα και για τους Έλληνες και για τους Πολωνούς.
Είναι προφανές ότι έχουμε πολλά να κάνουμε είτε ως Ε.Ε. είτε ως μέλη της ξεχωριστά προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τους κοινούς μας στόχους. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και τα ανοιχτά μέτωπα πολλά. Είτε πρόκειται για το Ουκρανικό ζήτημα είτε για το Μεσανατολικό είτε για την τρομοκρατία, θεωρώ ότι η απάντηση είναι μία: Περισσότερη Ευρώπη. Δηλαδή Ευρώπη που θα έχει Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Ευρώπη που θα παίρνει πρωτοβουλίες και θα παρεμβαίνει αποφασιστικά σε όλα τα θέματα, θα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της και θα έχει ως γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, το σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό καθώς είναι γνωστή η θέση της Πολωνικής κυβέρνησης επί του θέματος, αναφέροντας ότι:
«Οι ογκούμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι αποτέλεσμα των πολέμων, ιδιαίτερα του πολέμου στη Συρία, και ταυτόχρονα ένα γεγονός που απαιτεί σοβαρή Ευρωπαϊκή απάντηση καθώς όλοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι Ελληνικό. Επίσης είναι γνωστό πως η Ελλάδα, το ακρότατο -ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, δέχεται δυσανάλογες πιέσεις από το πρόβλημα αυτό.
Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλα τα κράτη – μέλη και να υλοποιηθούν. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα για να μπορεί από μόνης να αντέξει τις εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένων που αναζητούν σιγουριά και ψωμί. Η Ε.Ε. και όλα τα κράτη – μέλη της οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, τουλάχιστον όπως ομόφωνα έχει αποφασιστεί. Θέλω να ελπίζω ότι θα πρυτανεύσουν οι αρχές και οι αξίες, ο πολιτισμός και η ανθρωπιά των Ευρωπαίων. Θέλω επίσης να πιστεύω ότι οι σκέψεις εκείνων που θεωρούν ότι διακυβεύεται η ίδια η ενότητα της Ε.Ε. εξαιτίας του προσφυγικού, σύντομα θα διαψευστούν».
Η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε και στα οικονομικά ζητήματα της Ευρώπης λέγοντας ότι «περισσότερη Ευρώπη απαιτείται και στο μείζον ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας», ενώ «Ο μονόπλευρος προσανατολισμός στη δημοσιονομική λιτότητα αποδεικνύεται παράλογος ακόμη και για τους εμπνευστές του καθώς αυτοί αποκομίζουν μόνο πρόσκαιρα οφέλη».
Κατέληξε δε τονίζοντας: «Κυρία πρέσβη, θεωρώ ότι δίπλα στις πολιτικές που ασκούνται στο κοινό πλαίσιο της Ε.Ε., υπάρχουν τα περιθώρια για την άσκηση πολιτικών που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, και στο αμιγώς διμερές επίπεδο» και επίσης ότι «Ο εντοπισμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των οικονομιών των χωρών μας, η επένδυση σε κοινές πρωτοβουλίες και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μπορούν να αυξήσουν τον όγκο των συναλλαγών μας και να πετύχουμε καλλίτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα».
Η Πρέσβειρα της Πολωνίας, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο, ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις της κ. Κατσαβριά υπογραμμίζοντας τη χαρά της που δυο γυναίκες αναλαμβάνουν το έργο της σύσφιγξης των δεσμών των δύο Κοινοβουλίων. Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς και επισήμανε την κοινότητα των απόψεών τους στα θέματα της Ε.Ε. και των διμερών σχέσεων και περιέγραψε από την πλευρά της τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και κυρίως του πολιτισμού και της οικονομίας. Η κ. Άννα Μπάρμαρζακ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει όλες τις απαιτούμενες προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Πολωνίας και εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στην ηλιόλουστη χώρα μας όχι ως τουρίστας, όπως συνήθιζε, αλλά ως επικεφαλής της πρεσβείας της χώρας της.
Τη συζήτηση έκλεισε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας Πολωνίας κ. Κατσαβριά, ως εξής:
«Είμαστε Έλληνες. Είμαστε Πολωνοί. Είμαστε Ευρωπαίοι.
Μπορούμε να δείξουμε και να αποδείξουμε την ενότητά μας.
Μπορούμε να αναδείξουμε τη μοναδικότητά μας.
Με την προώθηση και την ενίσχυση των πολιτιστικών μας ανταλλαγών. Με τη διοργάνωση εκδηλώσεων φιλίας και κατανόησης. Με την εμβάθυνση της οικονομικής μας συνεργασίας.
Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πόθους και τις προσδοκίες των λαών μας σε αυτό που κάποτε ενέπνευσε τον φίλο Πολωνικό λαό: τη SOLIDARNOSK, δηλαδή την αλληλεγγύη».
Από το γραφείο τύπου της Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου