Ομιλία της Χρ. Κατσαβριά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τον ενιαίο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ως προς τον ενιαίο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας, στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.
Η κ. Κατσαβριά προσέγγισε το θέμα παίρνοντας το παράδειγμα της Θεσσαλίας και ανέδειξε τις δυνατότητες συνεργασίας και συνεργειών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας καθώς και του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Καρδίτσας, προς όφελος των αγροτών που καλλιεργούν το βαμβάκι.
Η κ. Κατσαβριά αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος μπορεί να συνδεθεί, στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου, με τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, για την πραγματοποίηση πτυχιακών μελετών, μεταπτυχιακών σπουδών, διδακτορικών διατριβών καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων των Επιτροπών Ερευνών τους, σε θέματα βελτίωσης της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας του προϊόντος. Η σημασία μιας τέτοιας συνεργασίας και συνέργειας είναι προφανής, καθώς σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, αποτελεί την προϋπόθεση για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάπτυξη, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης και την αύξηση τόσο του ΑΕΠ όσο και του οικογενειακού αγροτικού εισοδήματος».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το ζήτημα του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας και υπενθύμισε στην Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου τη δέσμευση που είχε αναλάβει να το εξετάσει στο πλαίσιο του Διαλόγου για την Παιδεία.
Η κ. Κατσαβριά τέλος, τόνισε ότι η θέση και τα θεσμικά θεμέλια της Ανώτατης Εκπαίδευσης αμφισβητούνται και απειλούνται από τις ισοπεδωτικές δυνάμεις της αγοράς. Σημείωσε με έμφαση το χρέος της ακαδημαϊκής κοινότητας να αναδείξει την πνευματική της αποστολή αλλά και τον ουσιαστικό πολιτικό της ρόλο. Ταυτόχρονα προσδιόρισε το χρέος της πολιτικής, της γνήσιας προοδευτικής πολιτικής, να εμπνεύσει, να εμψυχώσει, να αναδείξει και να προστατέψει την ακαδημαϊκή κοινότητα στον αγώνα της προκειμένου η ανώτατη εκπαίδευση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών, με κέντρο τον άνθρωπο.