Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Χρ. Κατσαβριά για την "Αναβάθμιση του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Καρδίτσας"
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και στελέχωση του ΚΖΓΠ Καρδίτσας και αν υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις στις οποίες θα προβεί, ώστε να διευκολυνθεί:
α) η συνεργασία του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Καρδίτσας με επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγροτικούς συνεταιρισμούς, επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Τμήμα Κτηνιατρικής Καρδίτσας του Παν/μιου Θεσσαλίας και
β) η ουσιαστική ανάδειξη και βελτίωση της πλέον σημαντικής αυτόχθονης φυλής προβάτων της Θεσσαλίας που είναι το «καραγκούνικο πρόβατο»;
Τα παραπάνω, αποτέλεσαν τον πυρήνα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Τσιρώνη, με θέμα: "Αναβάθμιση του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Καρδίτσας".
Η κ. Κατσαβριά, αναφερόμενη στο Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων Καρδίτσας, τόνισε ότι αυτό «δημιουργήθηκε με υψηλές προδιαγραφές και σύγχρονα συστήματα εργαστηριακού εξοπλισμού. Σε αυτό δραστηριοποιούνται τα εργαστήρια ελέγχου, αξιολόγησης και διαχείρισης σπέρματος, καθώς και το εργαστήριο πατρότητας των ζώων.
Το Κέντρο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που εφάρμοσε το Πρόγραμμα Απογονικού Ελέγχου Καραγκούνικων Κριαριών σε συνεργασία με τον Σταθμό Αναπαραγωγής και Τεχνικής Σπερματέγχυσης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Καρδίτσας. Δυστυχώς, όμως, το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων υπολειτουργεί, οι υποδομές και ο εξοπλισμός του είναι αναξιοποίητα και υστερεί σε εξειδικευμένο ανθρώπινο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό και πόρους». Σημείωσε επίσης, το γεγονός ότι: «Στην περιφέρεια της Θεσσαλίας παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό φέτας στην Ελλάδα και πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεγάλες ποσότητες γάλακτος τοπικών φυλών. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να τονίσω ότι τόσο η περιοχή μου, όσο και η χώρα χρειάζεται μια νέα γενιά εκπαιδευμένων κτηνοτρόφων που να μπορούν να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στην παραγωγή προσανατολισμένων στον συνεργατισμό και στη δημιουργία συμμετοχικών συνεργατικών σχημάτων. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από συνεταιρισμούς κτηνοτρόφων, που επιθυμούν συνεργασία με το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων, αλλά και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιπλέον, επισήμανε στον υπουργό ότι: «Το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων Καρδίτσας είναι ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια στην πολιτείας. Αυτό που ζητώ είναι να καλύψουμε άμεσα τις ανάγκες που έχουν διαπιστωθεί, εκσυγχρονίζοντας τους χώρους και τον εξοπλισμό του, αλλά και εξασφαλίζοντας το απαραίτητο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του.
Η συνεργασία και η αλληλεπίδραση του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων και με τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα ενσωματώσει την καινοτομία στην παραγωγή, την ταυτοποίηση και την πιστοποίηση του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων, ώστε να λειτουργήσει ως πρότυπο Κέντρο και να παρέχει πρακτική εξάσκηση στους φοιτητές των ακαδημαϊκών φορέων της περιοχής στη γενετική βελτίωση των ζώων και στη μεταποίηση ή και εμπορία των προϊόντων της κτηνοτροφίας, να παρέχει τεχνική στήριξη στους ωφελούμενους κτηνοτρόφους σε θέματα αναπαραγωγής, να ενημερώνει συστηματικά τους ωφελούμενους κτηνοτρόφους με ημερίδες, συμμετοχή σε ζωοτεχνικές εκθέσεις και συνέδρια.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας, αναβαθμίζοντας το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων, να ενισχύσουμε την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη προς όφελος της οικονομίας της Καρδίτσας, της Θεσσαλίας και της χώρας».
Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός, χαρακτήρισε την ερώτηση πάρα πολύ κρίσιμη, γιατί, «στρατηγικός στόχος για μας, είναι ακριβώς αυτός που θέσατε, να επενδύσουμε στην ποιότητα, να επενδύσουμε στην τεχνογνωσία, να επενδύσουμε στην καινοτομία. Να αναδείξουμε, δηλαδή, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού προϊόντος και να μη συναγωνιστούμε τα φθηνά προϊόντα χαμηλής ποιότητας που προσφέρουν ανταγωνίστριες χώρες. Θα επενδύσουμε, λοιπόν, στην ποιότητα και με αυτόν τον στόχο και το κέντρο γενετικής βελτίωσης στην Καρδίτσα είναι ένα κέντρο πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ένα στρατηγικό σημείο. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε τέτοια κέντρα».
Ο κ. Τσιρώνης υπενθύμισε το γεγονός ότι ο αγροτικός συνεταιρισμός πρώτης προβατοτροφίας καραγκούνικου προβάτου Προαστίου Καρδίτσας έχει ενταχθεί στο Μέτρο 10.2.1 του ΠΑΑ, που αφορά τους γενετικούς πόρους για την κτηνοτροφία, καθώς και τη δυνατότητα του ΚΖΓΠ να αναπτύξει συνέργειες με βάση το Μέτρο 16, μέσω του οποίου μπορούν να φτιάχνονται επιχειρησιακές ομάδες, στις οποίες ακριβώς μπορεί να ενταχθεί και το Κέντρο. Πρόσθεσε επίσης, συμφωνώντας με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ξεκινήσαμε, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, να φτιάξουμε ακριβώς αυτό που είπατε. Αντί το κάθε κέντρο να παλεύει μόνο του, εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε διεπιστημονικές κυψέλες από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και τους παραγωγούς, ακριβώς για να προωθήσουμε αυτά τα μέτρα».
Όσον αφορά το στελεχιακό δυναμικό του Κέντρου, ο κ. Τσιρώνης αναγνώρισε την ανάγκη κάλυψης των κενών σε στελέχη με επιλεκτικές συνεργασίες σε πρώτη φάση, μέσω των προγραμμάτων κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και, τέλος, με προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις για ενίσχυση όλων των κέντρων και φυσικά του Κέντρου της Καρδίτσας, από τον Αύγουστο και μετά.