Χαιρετισμός της Χρ. Κατσαβριά Σιωροπούλου στο Περιφερειακό Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά, παραβρέθηκε και χαιρέτισε στο Περιφερειακό Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Καρδίτσας,
το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Οσπρίων και Στέβιας Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), τις ΚοινΣΕπ «Ηλιακάτη» και «Γεύση από χωριό», τον Πανελλήνιο Συνεταιρισμό Σαλιγκαροτρόφων και το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού, έχει ως εξής:
«Θα ήθελα να συγχαρώ τους οργανωτές του διημέρου Forum Κοινωνικών Επιχειρήσεων και να καλωσορίσω όσους έχουν έρθει από μακριά! Το θέμα με το οποίο ασχολείται το FORUM είναι επίκαιρο και η σημασία του τεράστια.
Η Κοινωνική Οικονομία και ιδιαίτερα οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συμμετοχική οργάνωση του παραγωγικού ιστού μιας χώρας, Κυρίως όμως, συμβάλει στην αντοχή του σε διάφορους κλυδωνισμούς είτε αυτοί προέρχονται από φυσικά αίτια (λ.χ. φυσικές καταστροφές) είτε οφείλεται στις επιπτώσεις των οικονομικών κύκλων (κρίσεις κάθε είδους όπως οικονομική, δημοσιονομική, νομισματική κλπ). Έχει αποδειχτεί από πολλές έρευνες ότι οι χώρες που διαθέτουν ισχυρό τομέα Κοινωνικής Οικονομίας, βιώνουν πιο ήπια τις κρίσεις.
Δυστυχώς, αυτό το συμπέρασμα το βιώνουμε με δραματικό τρόπο στη χώρα μας, όπου μόνον το 1,5% του ΑΕΠ παράγεται από την Κοινωνική Οικονομία σε αντίθεση με τις χώρες της Βόρειας (κυρίως) Ευρώπης, όπου το μερίδιο της Κοινωνικής Οικονομίας ξεπερνά το 10%. Έτσι, η κοινωνία μας βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» χωρίς να διαθέτει καμία προστατευτική θωράκιση, χωρίς οργάνωση στη βάση της.
Ο λαός μας έχει αποδείξει ιστορικά ότι ξέρει να βρίσκει λύσεις ακόμη και σε ακραίες και δύσκολες συνθήκες. «Κι αν είν’ ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς», λέει ο ποιητής μας.
Σήμερα, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις, αποτελούν μία ελπίδα. Μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους την πολυπόθητη ανάπτυξη. Όμως, οι πλάτες αυτές είναι ακόμη αδύναμες. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όλες τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν και πρέπει να επιταχυνθούν για τη στήριξη, την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
Δεν πρέπει, για παράδειγμα, η όποια στήριξη σχεδιαστεί, να γίνει η αφορμή για την κηδεμόνευση και την ποδηγέτηση του χώρου των Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Θα πρέπει να παραμείνουν αυτόνομες και ανεξάρτητες από κάθε αρχή, κόμμα, εξουσία. Να βασίζονται στις δικές τους αποφάσεις και να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.
Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι το χτίσιμο των συνεταιρισμών «από τα πάνω», χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και το δημοκρατικό έλεγχο, οδήγησε τελικά στην κατάρρευσή τους.
Βλέπουμε με ικανοποίηση και ανακούφιση μέσα στα χρόνια της κρίσης, να δημιουργούνται αρκετές ομάδες πολιτών, οι οποίες αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη να οργανώσουν από μόνες τους την αξιοποίηση πόρων, να παράγουν χρήσιμα προϊόντα, να παρέχουν απαραίτητες υπηρεσίες.
Δεν σας κρύβω ότι νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια που βλέπω στον τόπο μας, στην Καρδίτσα, να ιδρύονται όλο και περισσότεροι συνεταιρισμοί νέου τύπου, που είναι απαλλαγμένοι από τις παθογένειες του παρελθόντος, που στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, που αναλαμβάνουν ευθύνη και δέσμευση όχι μόνον έναντι των μελών τους, αλλά και έναντι της κοινωνίας να καινοτομήσουν, να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, να προστατεύσουν το περιβάλλον, να αυξήσουν την κοινωνική συνοχή.
Κυρίως όμως χαιρόμαστε γιατί βλέπουμε τους νέους συνεταιρισμούς όχι απλώς να λειτουργούν σαν μονάδες, αλλά σαν δίκτυο: Να συνεργάζονται μεταξύ τους, να αλληλοϋποστηρίζονται, να οργανώνουν κοινές υπηρεσίες, να δημιουργούν οικονομίες κλίμακας, να οργανώνουν κοινές λειτουργίες όπως η εκπαίδευση, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, η παροχή υποστήριξης σε υπό ίδρυση συνεταιρισμούς, η πληροφόρηση και ενημέρωση, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξης. Χαιρόμαστε, γιατί τους βλέπουμε να δημιουργούν ένα «παραγωγικό οικοσύστημα» ικανό να θέσει υψηλούς στόχους, να καταφέρει να άρει τις επιπτώσεις της κρίσης και – γιατί όχι – να την πετάξει στο καλάθι της ιστορίας! Χαιρόμαστε γιατί βλέπουμε ότι ανοίγει η συζήτηση «από τα κάτω» για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την εσωτερική λειτουργία των συνεταιρισμών και των Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Κυρίως όμως χαιρόμαστε γιατί αυτή η συζήτηση επεκτείνεται κυρίως στους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συνεργασία μεταξύ των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για το χτίσιμο ενός «ισχυρού οικοσυστήματος» σε ένα συγκεκριμένο τόπο, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφαλή διάχυση των καλών πρακτικών και σε άλλες περιοχές. Η συζήτησή σας για τον Κώδικα Δεοντολογίας μας εμπνέει και μας ενθαρρύνει να αναλάβουμε, ως βουλευτές, ακόμη περισσότερες ευθύνες με στόχο η Βουλή των Ελλήνων να θεσπίσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να οργανώνουν πιο εύκολα, χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατία τη συλλογική – παραγωγική τους δράση και, τέλος, να δίνεται η δυνατότητα στις Κοινωνικές Επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, να συνεργάζονται απρόσκοπτα μεταξύ τους.
Θα είμαι στη διάθεσή σας και θα χαρώ να συμβάλλω στο δρόμο που χαράζετε!
Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας!».