Χρ. Κατσαβριά: "Η Κτηνοτροφία βασικός πυλώνας του νέου Παραγωγικού Προτύπου και της δίκαιης ανάπτυξης"
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Βρισκόμαστε ακριβώς στο μεταίχμιο, ανάμεσα στις οδυνηρές συνέπειες της χρεοκοπίας, της κρίσης και της ύφεσης από τη μια, και στο ξέφωτο προς την ανάπτυξη από την άλλη.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που η συζήτηση γύρω από κάθε επί μέρους τομέα της οικονομίας, εν προκειμένω για την Κτηνοτροφία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πολύ περισσότερο που η Καρδίτσα είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός.
Η κτηνοτροφία είναι ο ένας από τους δυο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας καθώς, αφενός αξιοποιεί και ορεινές περιοχές και, αφετέρου, συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων. Όμως, είμαστε ακόμα πίσω στην παραγωγή κτηνοτροφικών εφοδίων. Η εισαγωγή τέτοιων εφοδίων καθώς και η κακή κατάσταση της εγχώριας παραγωγής κτηνοτροφικών φυτών, επηρεάζει αποφασιστικά - και δυσμενώς - το κόστος παραγωγής. Οι αδικαιολόγητες, επί σειρά ετών, καθυστερήσεις αξιοποίησης της έρευνας και των δομών που έχουν στηθεί γύρω από την κτηνοτροφία, και βρίσκονται και στο νομό μας, (όπως το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, η Κτηνιατρική και άλλα) που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξέλιξη της κτηνοτροφίας, στην αναπαραγωγή ντόπιων φυλών, και να προσδώσουν μοναδικότητα και ποιότητα στα παραγόμενα προϊόντα, είναι ακόμη ένας παράγοντας που επηρέασε δυσμενώς το κόστος παραγωγής, καθώς χρειαζόταν να εισάγουμε το ζωικό κεφάλαιο από το εξωτερικό, πληρώνοντας υψηλό τίμημα. Έτσι, οι πιο σημαντικές συνέπειες, οι οποίες στα χρόνια της κρίσης πήραν δραματικό χαρακτήρα, είναι γνωστές:
1. Τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα είναι μεν ποιοτικά, ταυτόχρονα όμως είναι και ακριβά σε σχέση με αυτά των χωρών της Ε.Ε.
2. Εντάθηκε η ελληνοποίηση κτηνοτροφικών προϊόντων.
3. Το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών είναι σε βάρος της χώρας μας και
4. Η κτηνοτροφία μας και ο Έλληνας κτηνοτρόφος πιέζονται ασφυκτικά. Βρίσκονται σε αναζήτηση προσανατολισμού.
Είναι βέβαιο ότι ο εξαντλητικός διάλογος μπορεί να βοηθήσει ακριβώς σε αυτό το τελευταίο. Να καθορίσουμε δηλαδή το πλαίσιο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τη στρατηγική μας για το μέλλον.
• Έχουμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αγροτική και την κτηνοτροφική ανάπτυξη.
• Έχουμε το ΠΑΑ με τα 4,7 δις € και τους εθνικούς πόρους, που μπορούν να κινητοποιήσουν γενναίες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές.
• Έχουμε πλέον τη δυνατότητα οριοθέτησης των βοσκήσιμων εκτάσεων.
• Έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για το συνεργατισμό και τις ομάδες παραγωγών.
• Επιπλέον, η Καρδίτσα και η Θεσσαλία, έχουν πολλά να κερδίσουν και από την ενίσχυση και αξιοποίηση τόσο του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων όσο και του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών. Από την ενεργότερη διασύνδεση της παραγωγής με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ και την Αβερώφειο σχολή.
Μια ολιστική προσέγγιση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων μαζί με την αποφασιστικότητά μας να γυρίσουμε σελίδα, μπορούν να θεμελιώσουν ένα νέο Παραγωγικό Πρότυπο και να οδηγήσουν στη δίκαιη ανάπτυξη. Μπορούμε να επιδιώξουμε την πλήρη απασχόληση αλλά και περισσότερα και υψηλότερα εισοδήματα για όλους, κυρίως για τη νέα γενιά. Μπορούμε επίσης, να διαμορφώσουμε ένα νέο αγροδιατροφικό υπόδειγμα.
Η εμπειρία των δυο τελευταίων χρόνων οδηγεί αναπόφευκτα σε μια εύλογη επισήμανση: Η κοινωνική πλειοψηφία με τον κύριο εκφραστή της, τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκείται σε μια αμυντική πολιτική με στόχο, για παράδειγμα, την προστασία της ελληνικής φέτας ή τη «διόρθωση» των λαθών προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή μας, αναδεικνύουν τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα σε ατμομηχανή της εξόδου της χώρας από την κρίση και σε βασικό πυλώνα της ανάπτυξης.
Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας