Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου: «Παγκόσμια Ημέρα Ρομά - Το 2017 ξημέρωσε με πολλές ελπίδες για τους Ρομά της Ελλάδας»
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Στις 8 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά. Γιατί το 1971, την ίδια ημερομηνία, οι Ρομά αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους. Την προσπάθεια να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Όλοι, και εδώ στην Ελλάδα, ξέρουμε πως ένας άλλος κόσμος γεννιέται δίπλα μας, όταν το αγροτικό ή το τρίκυκλο χάνεται στους χωματόδρομους, έξω από κάποια πόλη. Και μπαίνει εκεί που το μάτι του δικού μας, του σύγχρονου πολιτισμού αρνείται να κοιτάξει. Εκεί που το πρόχειρο γίνεται μόνιμο. Εκεί που το χαμόσπιτο, το παράπηγμα και η σκηνή, στοιβάζει τη συνήθως πατριαρχική οικογένεια με τα συνήθως πολλά παιδιά.
Οι τσιγγάνικοι καταυλισμοί γεμίζουν από έναν άλλο, όμορφο πολιτισμό. Έναν πολιτισμό όμως, συχνά παρεξηγημένο και υποτιμημένο ή ακόμα και ενοχλητικό. Ασφαλώς, οι κοινωνίες των Ρομά, μια από τις έξι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έχουν τη δική τους ξεχωριστή δομή και κουλτούρα. Και, προφανώς, έχουν δυνατότητες και αδυναμίες, αρνητικά στερεότυπα, αγκυλώσεις αλλά και αξιοθαύμαστες επιδόσεις και προοπτικές.
Ωστόσο, σοβαρές κοινωνιολογικές και εγκληματολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα όποια συμπτώματα παραβατικότητας και ανομίας δεν αποτελούν ειδικό χαρακτηριστικό καμιάς κοινωνικής ομάδας. Οι εχέφρονες κατανοούν ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι η βασική αιτία που εξωθεί στην κάθε μορφής εγκληματικότητα.
Και πάντως, δεν μπορεί η δυσκολία προσαρμογής στην υπόλοιπη κοινωνία, η εμφάνιση ή ο τρόπος ζωής να συντηρεί αρνητικούς συνειρμούς για τους Ρομά και να τους μετατρέπει σε θύματα διακρίσεων.
Η στέγαση, η απασχόληση, η εκπαίδευση και η υγεία καταγράφονται ως τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.
Επιτέλους, η Ελληνική Πολιτεία και η κοινωνία, άρχισαν να βγαίνουν από το λήθαργό τους. Τα δυο τελευταία χρόνια οι προτάσεις των εκπροσώπων των ίδιων των Ρομά μετατράπηκαν σε Στρατηγική και πολιτικές των συναρμόδιων υπουργείων, των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας μας. Η Στρατηγική και οι πολιτικές αυτές, συνοψίζονται στην επιδίωξη τεσσάρων στόχων:
1. Την ανταπόκριση στις άμεσες ανάγκες του πληθυσμού μέσω δράσεων κάλυψης βασικών αναγκών.
2. Τη διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη σταδιακή πορεία προς την πλήρη κοινωνική τους ένταξη.
3. Την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής στην οποία κατοικούν, και
4. Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής προς δυο κατευθύνσεις: αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ρομά αφενός, και αφετέρου ασφάλεια, κοινωνική ομαλότητα και δημιουργικός πολιτιστικός πλουραλισμός.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η Στρατηγική για τους Ρομά προϋποθέτει την άριστη συνεργασία της κυβέρνησης με την Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Για το σκοπό αυτό, τίθεται σε λειτουργία ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής, ο οποίος παρακολουθεί όλες τις πολιτικές του Κράτους και στις έξι ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή, αξιολογεί, σχεδιάζει, τεκμηριώνει άμεσα και ηλεκτρονικά, με όλα τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο, οι 13 Περιφέρειες και οι 325 Δήμοι της χώρας. Αυτό εξασφαλίζει δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα, ομοιογένεια, σχετικά μικρό κόστος, ταχύτητα, έλεγχο και διαφάνεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Θεμέλιο του συστήματος αποτελούν τα 256 Κέντρα Κοινότητας που θα εγκατασταθούν στους Δήμους της χώρας, ως ένα είδος “one stop shop”, προκειμένου να εξασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων στις υπηρεσίες που τους αφορούν. Με αξιοπρέπεια και χωρίς διαμεσολάβηση ή πελατειακές πρακτικές.
Οι συμπολίτες μας Ρομά, που ζουν σε 380 οικισμούς ανά την Ελλάδα και σε συνθήκες που δεν μας τιμούν ως σύγχρονη χώρα, είναι η ευπαθής κατηγορία του πληθυσμού που ήδη ωφελείται και θα ωφεληθεί σχεδόν 100% από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το ΚΕΑ. Αυτό βεβαίως θα συμβεί με την αυστηρή τήρηση όλων των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.
Οι συμπολίτες μας Ρομά της Ελλάδας, έχουν πλέον την ευκαιρία να νιώσουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας, της αθλιότητας και της υποβάθμισης της ζωής τους. Η δε ελληνική κοινωνία έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν αρκείται σε αγκυλωτικά στερεότυπα και ότι δίκαια περηφανεύεται για τη δύναμη των διαχρονικών της αξιών και των ανθρωπιστικών της ιδεωδών.
Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας