Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας: Επιβάλλονται αλλαγές και διορθώσεις στον «Κλεισθένη 1» (+Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ενάντια στα όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης 1» τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, διατυπώνοντας όμως με διαφορετικούς τρόπους τις αντιρρήσεις της.
Με εξαίρεση την κ Τσιρέπα, κατά την οποία τα θετικά του νομοσχεδίου υπερτερούν των αρνητικών, οι υπόλοιποι εξέφρασαν από σοβαρές επιφυλάξεις μέχρι έντονη αντίδραση, κατά την συζήτηση που διεξήχθη στο Σώμα, το μεσημέρι της Δευτέρας (7/5), προκειμένου να διαμορφωθεί μία πρόταση ενόψει και του κοινού Συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ.
Τελικά στην ψηφοφορία ήρθαν τρεις προτάσεις με την πρώτη που κατατέθηκε από τον κ. Αλεξάκο να πλειοψηφεί παίρνοντας και τις ψήφους της κ. Τσιρέπα και του ανεξαρτητοποιηθέντος κ. Αντωνίου, την δεύτερη να συγκεντρώνει τις ψήφους των τριών εκ των υπολοίπων συνδυασμών της μειοψηφίας και την τρίτη που κατατέθηκε από τον κ. Κρανιά με την μορφή κειμένου να λαμβάνει την δική του ψήφο.
Πιο αναλυτικά η πρόταση που εγκρίθηκε λέει ότι: «Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά αλλάζει μόνο το εκλογικό σύστημα, με επιδερμικές θετικές και αρνητικές διευθετήσεις στα υπόλοιπα ζητήματα. Χρειάζεται το νομοσχέδιο πολλές αλλαγές και βελτιώσεις. Για το λόγο αυτό ζητάμε να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης δύο μηνών, όπου η ΚΕΔΕ οφείλει να καταθέσει τις δικές της προτάσεις, καθώς και τις αντιρρήσεις άρθρο προς άρθρο, ώστε ο τελικός νόμος που θα ψηφιστεί να είναι επ’ ωφελεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι βήμα οπισθοδρόμησης».
Η πρόταση που υπερψήφισε το μεγαλύτερο μέρος των παρατάξεων της μειοψηφίας έλεγε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να επανέρθει αφού προηγηθεί διάλογος με την ΚΕΔΕ και άλλους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Αλεξάκος που ήταν ο εισηγητής του θέματος στην συνεδρίαση μίλησε για ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης αλλά δημιουργεί επιπλέον σε πολλούς τομείς. Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα και τραγελαφικές καταστάσεις που θα δούμε να εκτυλίσσονται αν δεν υπάρξουν αλλαγές και δεν θεσπιστούν ασφαλιστικές δικλείδες.
Έθιξε το θέμα της αδυναμίας λήψης αποφάσεων που θα φέρει το νέο σύστημα, της εντατικοποίησης της γραφειοκρατίας και την ασφυκτικής εποπτείας που προβλέπει για την Αυτοδιοίκηση. Συμφώνησε, δε, με τον κ. Παπαλό, πως οι εμπνευστές του νομοσχεδίου είναι άνθρωποι που δεν έχουν βιώσει την Αυτοδιοίκηση και τα προβλήματά της.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας μίλησε για τερατούργημα που δεν λαμβάνει καν υπόψιν την δύσκολη οικονομική κατάσταση, αυξάνοντας τις ανταποδοτικές υπηρεσίες αφού εντάσσει σ’ αυτές το πράσινο και επιβαρύνοντας τους πολίτες.
Μίλησε για νομοσχέδιο που ευνοεί το αλισβερίσι ενώ προέβλεψε ότι με την πολυπλοκότητα που το διακρίνει, για να εφαρμοστεί θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια και ως τότε οι Δήμοι θα κινούνται με αυτόματο πιλότο, αδυνατώντας ουσιαστικά να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες.
Ακολούθως το λόγο πήρε η κ. Τσιρέπα υπεραμυνόμενη του νομοσχεδίου αφού είπε πως σαφώς και επιδέχεται βελτιώσεις αλλά έχει και πολλά θετικά στοιχεία, όπως η απλή αναλογική, ενώ τόνισε πως κάθε μεταρρύθμιση συναντά εμπόδια και είναι φυσικό και γι αυτή να υπάρχουν αντιρρήσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Λέμας τόνισε χαρακτηριστικά ότι από την στιγμή που υπάρχει δεύτερος γύρος εκλογών για την ανάδειξη του δημάρχου το νομοσχέδιο καταργεί την απλή αναλογική που υποτίθεται ότι καθιερώνει. Υποστήριξε ότι ο νόμος χρειάζεται και αλλαγές και βελτιώσεις ενώ συνέδεσε την ανάπτυξη κάθε χώρας με την αποκέντρωση, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα και δεν το διορθώνει ο «Κλεισθένης 1». Ζήτησε, δε, να καταργηθεί η αποκεντρωμένη διοίκηση.
Με την σειρά του ο κ. Κρανιάς σημείωσε ότι όπως εφαρμόσθηκαν οι άλλοι νόμοι έτσι θα εφαρμοστεί κα αυτός με ζητούμενο ποιοι θα βγουν χαμένοι και ποιοι κερδισμένοι. Και προέβλεψε ότι κερδισμένος θα είναι το κεφάλαιο και η όλη κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο του να πάρει στα χέρια του τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.
Και πρόσθεσε ότι με όλη αυτή την φιλολογία που αναπτύσσεται γίνεται προσπάθεια να αποκρύψουν από τις τοπικές κοινωνίες την βαρβαρότητα που φέρνουν αυτές οι αλλαγές.
Κλείνοντας τον κύκλο των επικεφαλής ο κ. Σχορετσανίτης μίλησε για απαράδεκτη κυβερνητική τακτική με τον περιορισμένο χρόνο διαβούλευσης. Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής λέγοντας ότι δεν θα φέρει αυτή τα προβλήματα ακυβερνησίας αλλά το κομματικό δηλητήριο στις φλέβες της Αυτοδιοίκησης, αλλά υπογράμμισε ότι αυτή η απλή αναλογική που πάνε να εφαρμόσουν προωθεί κομματικές κλίκες και συμφέροντα της κεντρικής εξουσίας.
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Αντωνίου υποστηρίζοντας ότι ο «Κλεισθένης» δεν λύνει κανένα από τα φλέγοντα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ο κ. Γιαννέλος ζήτησε να μελετηθεί ο νόμος, να γίνουν οι απαραίτητες επισημάνσεις και να κατατεθούν εμπεριστατωμένες προτάσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές.
Π.Κ.