Συλλογικές συμβάσεις και μέτρα για ακρίβεια -φθηνή στέγη- ασφάλεια διεκδικούν οι εργαζόμενοι (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους ων εργαζομένων η αντιμετώπιση της ακρίβειας, των αυξημένων τιμών των ενοικίων και της αγοράς κατοικιών αλλά και η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες του διεκδικητικού πλαισίου που θέτει η ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση βάση του οποίου έχει προκηρύξει πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοεμβρίου ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε όλη της χώρα.
Σ’ αυτούς τους άξονες έδωσε έμφαση και ο Γραμματέας Οργανωτικού της ΓΣΕΕ κ. Ευαγ. Μουτάφης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με τη συμμετοχή του Προέδρου και της Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου κ.κ. Γ. Καπράνα και Δ. Γούλα και των μελών του ΔΣ της ΓΣΕΕ κ.κ. Γ. Αλεξανδράκη και Γ. Χότσογλου που μαζί με τον κ. Μουτάφη επισκέφθηκαν την πόλη μας ως κλιμάκιο της Συνομοσπονδίας στο πλαίσιο της καμπάνιας και ενόψει της απεργίας της 20ης Νοεμβρίου διανέμοντας και έντυπο υλικό στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Οσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις ο κ. Μουτάφης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή καλύπτουν το 24% των εργαζομένων με την Οδηγία της Ε.Ε. να ζητά το ποσοστό να ανέλθει στο 80% και την κυβέρνηση να επιχειρεί να επιτύχει τον παραπάνω στόχο προωθώντας όπως είπε την χρήση ενός αλγόριθμου και θέτοντας στο περιθώριο τους συνδικαλιστικούς φορείς και εργασιακούς εταίρους εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τη συλλογική διαπραγμάτευση, ενώ βάζοντας στο ίδιο σύστημα και τους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα κάτι που θα οδηγεί σε πάγωμα αυξήσεων κάθε φορά που θα υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα επαναφέροντας ένα καθεστώς μνημονίων.
Τόνισε δε ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων είναι σήμερα 8% κάτω σε σχέση με το 2019 καθώς η ακρίβεια τρώει όπως είπε τους μισθούς γι΄ αυτό και η ΓΣΕΕ προτάσσει το ζήτημα της αντιμετώπισής της από την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι αυτό απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση που μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει η κυβέρνηση φέρνοντας κάποια παραδείγματα όπου οι παρεμβάσεις που έγιναν δεν ήταν αποφασιστικές.
Όσον αφορά τη στεγαστική κρίση ο κ. Μουτάφης τόνισε ότι ΓΣΕΕ ζητά να δοθεί έμφαση στην δημιουργία Κοινωνικής Κατοικίας αξιοποιώντας «λιμνάζοντες» πόρους ύψους 1,5 δις € του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Ταμείου Συνοχής όπως κάνουν άλλες χώρες για την κατασκευή σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα κατοικιών διαφόρων επιπέδων για εργαζόμενους όλων των εισοδημάτων που θα πληρώνουν ανάλογα
Τέλος όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα που συνεχώς αυξάνονται ο κ. Μουτάφης το απέδωσε στην εντατικοποίηση της εργασίας από τους εργοδότες χωρίς να προμηθεύουν και τα κατάλληλα μέτρα στους εργαζομένους και στη απουσία επαρκών ελέγχων από το κράτος
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Μουτάφης κάλεσε τους εργαζόμενους της Καρδίτσας να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση της 20ης Νοεμβρίου ενώνοντας τις φωνές τους σε μα δυνατή κραυγή «Φτάνει πια»
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Καπράνας τόνισε ότι ο εργαζόμενος βιώνει σήμερα μια πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των χαμηλών μισθών, της ακρίβειας που τους εξανεμίζει και των εργασιακών του δικαιωμάτων που περικόπτονται και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση και ανάπτυξη αγώνων για να διεκδικηθεί η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που θέτει το συνδικαλιστικό κίνημα. Ειδικά για την περιοχή μας ο κ. Καπράνας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορωθεί τόσο στο χώρο της εργασίας με την απώλεια πολλών θέσεων λόγω και των καταστροφών που βίωσε τα τελευταία χρόνια όσο και γενικότερα λόγω και του δημογραφικού προβλήματος και τόνισε ότι αυτό επιβάλει μεγαλύτερη ενεργοποίηση και κινητοποίηση των εργαζομένων
Κωστής Κριτσιάνης