Ημερίδα Δ.Ο.Ε. στην Καρδίτσα: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η θωράκιση των σχολικών υποδομών (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την ανάγκη η ασφάλιση και η θωράκιση των σχολικών κτιριακών υποδομών να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκηση ανέδειξε η επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Η σπουδαιότητα των ζητημάτων των κτιριακών υποδομών και της ασφάλειας και θωράκισης των σχολικών χώρων ως βασική μέριμνα της πολιτείας.
Ο ρόλος τους στην εκπαιδευτική πράξη» που διοργάνωσε το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καρδίτσας η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Καρδίτσας.
Η εκδήλωση -που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι –έχει πανθεσσαλικό χαρακτήρα, αλλά η συμμετοχή των εκπαιδευτικών χαρακτηρίζεται κατώτερη της σημασίας των ζητημάτων που τίθενται.
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Θαν. Κικίνης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι τo κτιριακό ζήτημα και η ασφάλεια των κτιριακων υποδομών της εκπαίδευσης θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας καθώς αφορά την ασφάλεια των χώρων που φιλοξενούν τα παιδιά μας ένα μεγάλο μέρος της ημέρας και για πολλά χρόνια
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος ο οποίος βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα από τη ΔΟΕ για τη συνδικαλιστική του δράση ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την τιμή και αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας τόνισε ότι ο Δήμος Καρδίτσας δίνει έμφαση στις κτιριακές υποδομές των σχολείων έχοντας υλοποιήσει σημαντικά έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων αλλά και έχοντας σε εξέλιξη ένα έργο συντηρήσεων ύψους 750.000 ευρώ ενώ αποδίδει 60.000 ευρώ μέσω της ΣΑΤΑ στα σχολεία για την καλύτερη λειτουργία τους. Αναφέρθηκε δε και στις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος για την κατασκευή του Ειδικού Σχολείου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος κ. Στεφ. Θεολόγης.
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Σεισμολόγος κ. Ευθ. Λέκκας αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο μείωσης διακινδύνευσης από φυσικούς κινδύνους σε εξελισσόμενη κλιματική κρίση στα σχολικά συγκροτήματα της χώρας, στόχος του οποίου είναι η αποφυγή των απωλειών και η μείωση των επιπτώσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, καθώς επίσης και η διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για τη διαχείριση φυσικών κινδύνων και κρίσεων, στον ιδιαίτερο χώρο της σχολικής κοινότητας.
Σκοπός του επιχειρησιακού σχεδίου που ξεκίνησε να υλοποιείται πιλοτικά σε 40 σχολεία της Θεσσαλίας και θα ολοκληρωθεί σε 14 μήνες είναι, μέσα από στοχευμένες ειδικές δράσεις, να επιτευχθεί:
Η συστηματική καταγραφή του Σχολικού Κτιριακού Αποθέματος της χώρας σε σύγχρονη Βάση Δεδομένων και με την ολοκληρωμένη καταχώρηση μεγάλου αριθμού επιμέρους δεδομένων.
-Η ανάλυση και εκτίμηση εμφάνισης κινδύνων, που είναι δυνατό να εκδηλωθούν σε κάθε σχολική μονάδα.
-Ο έλεγχος της μη δομικής τρωτότητας των Σχολικών Συγκροτημάτων και προτάσεις μείωσης.
-Η ελάττωση των κάθε είδους επιπτώσεων στο δομημένο κέλυφος των σχολείων από κινδύνους οι οποίοι ενδέχεται να εκδηλωθούν στον περιβάλλοντα χώρο.
-Η βελτίωση των δεξιοτήτων και του επιπέδου γνώσεων των εκπαιδευτικών στη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στο χώρο του Σχολείου, σε επίπεδο Προκαταστροφικό, Συγκαταστροφικό και Μετακαταστροφικό, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
-Η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του προσωπικού των Σχολικών Μονάδων προκειμένου να διαχειριστούν έκτακτες ανάγκες.
-Η διάχυση της σχετικής γνώσης στους μαθητές, και στη συνέχεια στους πολίτες, η οποία θα οδηγήσει στη σταδιακή βελτίωση της απόκρισης σε θέματα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων.
«Η παιδεία, τα διαφορετικά μοντέλα της εκπαίδευσης και η σχέση τους με τον χώρο» ήταν το θέμα της εισήγησης της Δρ. Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ Μυρτώ Χρονάκη, η οποία έφερε σε αντιδιαστολή το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης του σχολείου που όπως τόνισε βασίζεται στην βιομηχανική τυποποίηση, υποστηρίζει την από καθέδρας μετάδοση πληροφοριών και προσφέρει ελάχιστες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα με το δημοκρατικό υπόδειγμα, όπου οι παιδαγωγικές πρακτικές και με το περιβάλλον του σχολείου ευνοούν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, τη δημιουργική συνεργασία και την αυτόνομη μάθηση. Αναφέρθηκε επίσης σε εναλλακτικές πρακτικές όπως το homeschooling/unschooling, όπου ακολουθείται μια πιο ελεύθερη διαδικασία μόρφωσης πως εντάσσονται στους χώρους της καθημερινότητας και αλληλεπιδρούν με αυτούς και αν θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών στο υπάρχουν σχολικό σύστημα.
Η ασφάλεια των σχολικών χώρων: θέματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και χρησιμοποίησης του χώρου ήταν το θέμα της εξ’ αποστάσεως εισήγηση που πραγματοποίησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμηματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ κ. Δημ. Γερμανός επισημαίνοντας ότι μια σημαντική παράμετρος του σχεδιασμού είναι να συνδέσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων με έναν-επίσης ασφαλή τρόπο εκπαιδευτικής αξιοποίησής τους. Η σύνδεση αυτή έχει τεχνικές πλευρές που εξασφαλίζουν τη κατασκευαστική επάρκεια και την αντοχή του κτιρίου, παραπέμπει όμως, και κυρίως, στον τρόπο που ο σχολικός χώρος άπτεται της καθημερινής ζωής στο σχολικό περιβάλλον, δηλαδή στη σχέση του με τον τρόπο χρησιμοποίησής του τόσο κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στο πλαίσιο δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου και αναψυχής. Η κατακλείδα της εισήγησής του ήταν ι ότι οι προδιαγραφές ασφάλειας ενός σχολικού χώρου πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στην εκπαιδευτική του λειτουργία.
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε παρέμβαση και από τον Πρόεδρο της Ανώτατης Συνμοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος κ. Παν. Κατηφέ ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων των παρατάξεων του ΔΣ της ΔΟΕ ενώ αργά το μεσημέρι αναμενόταν να κάνει παρέμβαση και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου.
Κωστής Κριτσιάνης