Κατά πλειοψηφία πέρασε η αύξηση των ανταποδοτικών τελών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Με τις φράσεις δίκαιος επιμερισμός, σεβασμός στους δημότες και ανεπαίσθητη αύξηση, χαρακτήρισαν ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών κ. Σωτήρης Αντωνίου τις προτάσεις για τα ανταποδοτικά τέλη και τους φόρους για το 2025, που εμπεριέχουν ένα ποσοστό αυξήσεων κυρίως στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Για τις νέες τιμές αλλά και αυτές που παραμένουν αμετάβλητες σας ενημέρωσε με αναλυτικό ρεπορτάζ το KarditsaLive.Net, με την πρόταση που ήρθε τελικά στο Δημοτικό Συμβούλιο να εμπεριέχει δύο αλλαγές, μετά από συζήτηση που προηγήθηκε στην Δημοτική Επιτροπή και προτάσεις των μελών της μειοψηφίας.
Συγκεκριμένα για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων προς εκτέλεση εργασιών στην Α ζώνη η πρόταση ήταν για 30 ευρώ το μήνα ανά τετραγωνικό και μετατράπηκε σε 15 ευρώ. Αντίστοιχα στη Β’ ζώνη από 10 ευρώ πήγε στα 10 ευρώ, στη Γ’ ζώνη από 10 ευρώ σε 5 ευρώ και στα εκτός σχεδίου από 5 ευρώ στα 2,5 ευρώ.
Επίσης στο αρδευτικό Ρούσσου η τιμή έμεινε στα 10 ευρώ, ενώ στο αρδευτικό Ξινονερίου μειώθηκε στα 13 ευρώ από 15 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.
Η τελική εισήγηση, μετά από μία συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να στέκονται αρνητικά απέναντι στην εισήγηση.
Ο κ. Αντωνίου που ήταν και ο βασικός εισηγητής μίλησε για ανάγκη να ισοφαρισθεί η αρνητική απόκλιση του τρέχοντος οικονομικού έτους και ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου αλλά και άλλων Δήμων είναι κρίσιμη και επικίνδυνη σε ότι αφορά στην ανταποδοτικότητα.
Με δεδομένα τόσο τα παραπάνω όσο και γιατί, όπως υποστήριξε, οι συντελεστές είναι πολύ χαμηλά σε οικιακά και επαγγελματικά, επέρχονται κάποιες μεταβολές σε τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ενώ αυξάνεται από 50% σε 60% το ποσοστό έκπτωσης για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (πολυτέκνους, τριτέκνους, ΑμΕΑ κλπ).
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μειώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, καταλήγοντας με την παρουσίαση των τελών, λέγοντας πως γίνεται ένας δίκαιος επιμερισμός.
Ο κ. Γεννάδιος, ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξε αρχικά ότι υπάρχουν δύο θετικά και συγκεκριμένα οι μεγάλες αυξήσεις σε πολυεθνικές και τράπεζες και η διατήρηση του παλαιού τέλους στις Τοπικές Κοινότητες, ως κίνητρο για να μείνει ο κόσμος.
Το αρνητικό είπε ότι με τις αυξήσεις δίνεται ένα λάθος μήνυμα στους δημότες καθώς τους λέμε να πληρώσουν ‘όταν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να ξέρουμε πως θα κινηθεί ο Δήμος στους τομείς για τους οποίους πληρώνουν. Ακόμα μίλησε για πνίξιμο της μικρής επιχειρηματικότητας.
Τέλος αναρωτήθηκε πως πριν τις εκλογές δεν υπήρχε απόκλιση και μετά από αυτές εμφανίσθηκε απόκλιση 1,45 εκατ. ευρώ και πως κλείναν οι ισολογισμοί με τις αποκλίσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Από την πλευρά του ο κ. Γάζος μίλησε για αυξήσεις 7,5% στην κατοικία, 20% στις επιχειρήσεις και 150% σε πολυκαταστήματα και τράπεζες, Όμως συνέχισε, από τις 650.000 που φιλοδοξεί να εισπράξει ο Δήμος από τις αυξήσεις, το 90% θα εισπραχθεί από τα λαϊκά στρώματα.
Υποστήριξε ότι υπάρχει ειδική μεταχείριση για μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις εκτός σχεδίου, παρότι ωφελήθηκαν από αλλαγές χρήσης γης, όπως και ότι οι αυξήσεις έρχονται σε μια χρονιά που οι μισθοί έχουν μικρότερη αγοραστική δύναμη από το 2021.
Ζήτησε, δε, να διεκδικηθεί αυξημένη κρατική χρηματοδότηση, να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και να σταματήσει η ανταποδοτικότητα σε βασικές κατηγορίες υπηρεσιών.
Με την σειρά του ο κ. Ξυλομένος είπε αρχικά ότι οι αυξήσεις δεν είναι ούτε μικρές ούτε ανεπαίσθητες. Θα έπρεπε, είπε, να ήσασταν περισσότερο έτοιμοι, μετά από 5 χρόνια διοίκησης, να κάνετε αυτές τις προτάσεις.
Ακολούθως υπενθύμισε πως υπήρξε δέσμευση του δημάρχου ότι με την ενσωμάτωση των επιπλέον τετραγωνικών, θα υπήρχε μεσοσταθμική μείωση των τελών και τώρα η δημοτική αρχή παρουσιάζεται ανακόλουθη.
Κλείνοντας από πλευράς μειοψηφίας ο κ. Σβάρνας ανέφερε ότι τώρα που φέρνει αύξηση η δημοτική αρχή την αιτιολογεί με την ανταποδοτικότητα και τον ισοσκελισμό. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση, γιατί όταν το κάναμε εμείς μας χαρακτήριζαν φορομπήχτες, κατέληξε.
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Καρδίτσας έχει από τα χαμηλότερα τέλη και έφερε παραδείγματα πολύ υψηλότερων τελών σε όμορους και άλλους Δήμους.
Χαρακτήρισε την απόφαση αύξησης δυσάρεστη για όλους και τόνισε ότι λαμβάνεται σε μια εποχή πολύ δυσκολότερων συνθηκών από το πρόσφατο παρελθόν, με νέες οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως το τέλος ταφής, την «αρπαγή» του τέλους παρεπιδημουντων και των πολεοδομικών προστίμων από τους Δήμους, τις αυξήσεις μισθών των υπαλλήλων τους κ.λπ.
Τόνισε ότι για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών η αύξηση είναι 7 ευρώ το χρόνο, ενώ μία αποθήκη επιχείρησης 1.000 τετραγωνικών θα πληρώσει 200 με 240 ευρώ περισσότερο το χρόνο.
Λέμε στους πολίτες, πρόσθεσε, πως η αύξηση δεν είναι απλώς μικρή αλλά ανεπαίσθητη και την κάνουμε για να διασφαλίσουμε τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Είναι μία εισήγηση που δείχνει σεβασμό προς τους δημότες κατέληξε.
Ερωτήσεις και απαντήσεις
Πριν την έναρξη της συζήτησης υπήρξαν ερωτήσεις από πλευράς των δημοτικών Συμβούλων
Ο κ. Ξυλομένος ζήτησε να πληροφορηθεί το πόσα τετραγωνικά ενσωματώθηκαν το 2022 και το 2023.
Ο κ. Αντωνίου αφού εξήγησε ότι είναι χωρισμένα σε κατηγορίες έδωσε τα παρακάτω στοιχεία:
Αμιγώς κατοικίες
-Για τα δημοτικά τέλη 56.738 τετραγωνικά
-Για τον δημοτικό φόρο 88.370 τετραγωνικά
-Για το ΤΑΠ 78.007 τετραγωνικά
-Απαλλαγή από δημοτικά τέλη 28.542 τετραγωνικά
-Απαλλαγή από δημοτικό φόρο 29.380 τετραγωνικά
Στη γενική χρήση
-Στα Δημοτικά τέλη μείωση 1.402 τετραγωνικά
-Στο δημοτικό φόρο 58.099 τετραγωνικά
-Στο ΤΑΠ 52.876 τετραγωνικά
-Απαλλαγή δημοτικών τελών 8.973 τετραγωνικά
-Απαλλαγή δημοτικού φόρου 10.510 τετραγωνικά
Σε ερώτηση του κ. Γεννάδιου για το τι τέλος θα ισχύσει για τις εκθέσεις αυτοκινήτων η απάντηση ήταν 2,4 ευρώ.
Σε ερώτηση του κ. Γάζου για το πως θα εισπραχθούν τα 2 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα που παρουσιάζονται στην εισήγηση, ειπώθηκε πως πρόκειται για πρόβλεψη ενώ σε άλλη ερώτησή του για τα ίδια έσοδα που κάλυψαν το νεκό στα ανταποδοτικά αναφέρθηκε πως ήταν από το ΤΑΠ, τους ΚΑΠ και έσοδα από κλήσεις ΚΟΚ.
Τέλος, δεν υπήρχαν στοιχεία για να απαντηθεί το ερώτημα για το τι όφελος έχει προκύψει με τις αλλαγές στον ηλεκτροφωτισμό, καθώς υποστηρίχθηκε ότι απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα για να υπάρχει εικόνα.
Π.Κ.