Καρδίτσα: Τιμή και δόξα στους ήρωες μαχητές του Υψώματος 731 Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Τη μνήμη των ηρώων Καρδιτσιωτών μαχητών του 5ου Συντάγματος Πεζικού που στις 9 Μαρτίου του 1941 υπερασπίστηκαν με απαράμιλλη γενναιότητα το Ύψωμα 731 τίμησε η Καρδίτσα γιορτάζοντας την επέτειο που έχει καθιερωθεί με ΠΔ ως τοπική γιορτή για τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου μετά τη θεία Λειτουργία τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελλου της Ι.Μ.Θ.Φ. Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιου
Για τα γεγονότα της επετείου μίλησε εντός του Ιερού Ναού ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ιωαν. Ντενησιώτης αναδεικνύοντας τη γενναία όσο και άνιση μάχη που έδωσαν οι Καρδιτσιώτες και Τρικαλινοί που συγκροτούσαν το 5ο Σύνταγμα Πεζικού για να κρατήσουν το Ύψωμα 731, από την προέλαση των Ιταλικών δυνάμεων των 25 Μεραρχιών και 140.000 ανδρών.
«Τιμούμε σήμερα την αρετή του Έλληνα πολεμιστή. Τιμούμε τον Άγνωστο Στρατιώτη της διπλανής πόρτας. Τιμούμε τις νέες Θερμοπύλες που έλαβαν χώρα στη Βόρεια Ήπειρο, στο έπος του ΄40. Τιμούμε το θάρρος και τον ηρωισμό των παππούδων μας, των δικών μας Ηρώων, που στάθηκαν αγέρωχοι στη λάμψη του ιταλικού στρατού και πολέμησαν για την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια.
Το έπος του ΄40 αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες του Έθνους μας. Υπήρξαν μορφές την εποχή εκείνη που έβλεπαν τα σύννεφα του πολέμου και προετοίμασαν με τα λιγοστά μέσα, που διέθετε η πατρίδα μας, Λαό και Στρατό. Πίστεψε στη νίκη ο Ελληνικός Στρατός και μετά το αρχικό μούδιασμα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μέτωπο της Ηπείρου.
Από την 14 η Νοεμβρίου του 1940 ο Ελληνικός Στρατός αρχίζει την φοβερή του αντεπίθεση και με τη λέξη «αέρα» καταφέρνει να απελευθερώσει για μία φορά ακόμη την Βόρεια Ήπειρο. Κορυτσά, Κλεισούρα, Μοσχόπολη, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Δερβιτσάνη, Χειμάρρα είδαν τον Ελληνικό Στρατό ως λυτρωτή.
Το πολεμικό μέτωπο σταθεροποιήθηκε την 10 η Ιανουαρίου το 1941. Ο Μουσολίνι αλλάζει για τρίτη φορά τον αρχιστράτηγό του. Το Β΄ Σώμα Στρατού των Ιταλών από 9 Φεβρουαρίου του 1941 ετοιμάζεται πυρετωδώς για την εαρινή επίθεση. Τέσσερις πάνοπλες Ιταλικές Μεραρχίες και δύο Τάγματα μελανοχιτώνων είχαν αποστολή να ξεριζώσουν το 731 που φάνταζε ως ακίδα στο μάτι τους.
Το ύψωμα 731 κατείχε το 2 ο Τάγμα του 5 ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού. Η ανθρωπογεωγραφία των υπερασπιστών ήταν από Καρδίτσα και Τρίκαλα. Άνθρωποι καθημερινοί, άνθρωποι φιλήσυχοι, άνθρωποι όμως με πιστεύω, ιδεώδη και τιμή. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά τους ενεργοποιήθηκαν μετά την άδικη και άνανδρη επίθεση των Ιταλών.
Ξημερώνει η 9 η Μαρτίου του 1941. Η διαταγή του Συντάγματος προς τον επικεφαλής του 731 Δημήτριο Κασλά είναι σαφής: «επί των θέσεων που έχει καταλάβει το τάγμα θα πρέπει να αμυνθεί μέχρις εσχάτων». Η απάντηση του Έλληνα Αξιωματικού, του Έλληνα πολεμιστή,είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση «οτιδήποτε κι αν συμβεί, δε θα εγκαταλείψω το 731 κι έχω την πεποίθηση ότι δε θα περάσουν οι Ιταλοί».
Από πού πηγάζει αυτή η αγέρωχη απάντηση; Φυσικά από την ελληνική κοινωνία της εποχής. Αυτήν την κοινωνία που γαλούχησε τόσους και τόσους ήρωες. Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να αναγνώσω το τηλεγράφημα της Ελληνίδας Ελένης Ιωάννου Ιωαννίδου προς τον τότε πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή τη 2α Φεβρουαρίου του 1941:
Ο υιός μου, Ευάγγελος Ιωαννίδης, απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις τας Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσερας ήδη υπηρετούντας υιούς μου: Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον να εκδικηθώσι τον θάνατον του αδερφού των. Κρατώ ως εφεδρείαν άλλους τέσσερας: Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον κλάσεων 1917 και νεωτέρων.
Παρακαλώ κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.
Και τώρα ας αναλογιστούμε! Υπάρχει σήμερα κίνδυνος; Υπάρχει σήμερα τέτοια Ελληνίδα; Είμαστε λαός της τελευταίας στιγμής. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα θετικά μας χαρακτηριστικά αρκεί να βρεθεί η φωνή της λογικής. Η φωνή που θα μας ενώσει και όχι που θα μας διχάσει. Η φωνή του εμείς και όχι του εγώ. Δυστυχώς αυτοί που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, μας παρουσιάζουν ως πανάκεια την παγκοσμιοποίηση. Μας κρύβουν όμως εντέχνως και με το δολοπλόκο λόγο των μυημένων ότι η νέα τάξη πραγμάτων δε θέλει Σύνορα, άρα όχι πατρίδα, δε θέλει θρησκεία , δε θέλει οικογένεια.
Είναι δύσκολο να ισορροπήσουμε στα πιστεύω μας και στα θέλω των μεγάλων, αλλά πιστεύω σε αυτόν τον λαό και είμαι πεπεισμένος ότι το Ελληνικό φως, θα υπερισχύσει στο γκρίζο και στη σκόνη, που προσπαθεί να μας καταβάλει. Είμαστε χώρα κι όχι χώρος. Ας φτιάξουμε κι εμείς τις αλεπότρυπές μας, όπως οι παππούδες μας στο 731 για να γλιτώσουμε την επίθεση και στο τέλος αυτής, ας κάνουμε την αντεπίθεσή μας. Άντεξε ο Έλληνας μαχητής στο 731. Άντεξε για δεκαπέντε ημέρες, συνεχείς επιθέσεις.
Το θαύμα έγινε. Επικράτησε το δίκαιο στο άδικο. Αυτό ακριβώς τιμούμε σήμερα. Τιμούμε στο πρόσωπο των συμπατριωτών μας το μεγαλείο της Ελληνικής Ψυχής, τα κατορθώματα των λίγων εναντίον των πολλών. Των πολλών δε επιδίωξη είναι η ηδονή, των εκλεκτών η δόξα, των δε επίλεκτων η αρετή.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά θα αναφέρω το έλλειμα της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα από τον Δήμο μας εδώ και χρόνια για ένα μνημείο, που να μας θυμίζει τη υπέρτατη θυσία των συμπατριωτών μας προς τη πατρίδα .Ένα μνημείο στο κέντρο της πόλης μας ως ελάχιστη τιμή του σήμερα στο μεγαλείο του χθες. Θα ήθελα επίσης, να κάνω ακόμα μια ρεαλιστική πρόταση. Ας δοθεί σε μία οδό της πόλης μας η ονομασία «Ήρωες του 731».
Ελληνίδες και Έλληνες να θυμάστε: οι δυνατοί άνδρες δίνουν διαταγές στον εαυτό τους, οι δε αδύνατοι στους άλλους. Αθάνατοι οι Ήρωες του 731. Αθάνατοι όσοι θυσιαστήκαν υπέρ βωμών και εστιών.» κατέληξε ο κ. Ντενησιώτης.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο μπροστά από το Ηρώο και κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν ο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων. Τέλιος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασ. Τσιάκος, ο Αστυνομικός Δ/ντης, Ταξίαρχος Στ. Μπιλιάλης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Σ/χης ΠΖ Γρ. Ταραμονλής ο Δ/κτης των Π.Υ. Καρδίτσας Πύραρχος Στ. Φούκας, ο ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Υποστράτηγος ΕΑ κ. Φωτ. Γκίκας, ο Έφορος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Γεωργ. Κουκουζέλης και ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Καρδίτσας του Ερυθρού Σταυρού κ. Κων. Κυρίτσης
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου.
Κωστής Κριτσιάνης
https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%8C%CE%BE%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%88%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-731#sigProId3606ecb877