1ο βραβείο « Φιλικότερου προς το περιβάλλον προορισμού» η Λίμνη Πλαστήρα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της τουριστικής έκθεσης, της 26ης PHILOXENIA και της 1ης HOTELIA Expro & Clean, απονεμήθηκαν και τα βραβεία τουρισμού «Philoxenia Tourism Awards»,
Η Λίμνη Πλαστήρα κέρδισε το βραβείο του φιλικότερου προς το περιβάλλον προορισμό, βραβείο που διεκδικούσαν όλοι οι προορισμοί στην Ελλάδα, με επικρατέστερους τη Λίμνη Πλαστήρα, τα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων, το Νυμφαίο Φλώρινας, το Πήλιο Μαγνησίας και τη Σάμο.
Η απονομή του βραβείου αποτελεί τη δικαίωση της προσπάθειας και της καλής συνεργασίας των δυο παραλίμνιων Δήμων, Νεβρόπολης και Πλαστήρα, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας και των τοπικών επιχειρηματιών, οι οποίοι από κοινού έχουν επιτύχει να συνδυάσουν την τουριστική προβολή, την ανάδειξη των μνημείων, τη βελτίωση των υποδομών, την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με το σεβασμό στη διατήρηση και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η βράβευση, πέραν από τη δικαίωση θέτει ψηλά τον πήχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά, η Νομαρχία Καρδίτσας από κοινού με το Δήμο Νεβρόπολης, ωρίμασαν την μελέτη για το βιολογικό καθαρισμό εξασφαλίζοντας τα 13 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του έργου, με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Επίσης, η επιλογή από το κοινό της Λίμνης Πλαστήρα ως καλύτερο στη χώρα προορισμό, φιλικό προς το περιβάλλον, δείχνει ότι η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση μπορεί να είναι και προς τη θετική κατεύθυνση. Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί ένα ονειρικό τοπίο, για τη δημιουργία του οποίου έχει συμβάλλει ο άνθρωπος και η φύση: το μπλε στοιχείο το έχει προσθέσει ο άνθρωπος με την κατασκευή του φράγματος και το πράσινο η φύση με την πλούσια χλωρίδα.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λίμνη Πλαστήρα αποτέλεσε την πρώτη μικρή εκτροπή του Αχελώου. Την εκτροπή αυτή το κοινό, μέσω της ψήφου του, την θεωρεί φιλοπεριβαλλοντική και δίνει απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι τα φράγματα στη Συκιά και τη Μεσοχώρα θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Δικαιώνει δε όσους υποστηρίζουν ότι η κατασκευή των παραπάνω φραγμάτων θα αναβαθμίσει το περιβάλλον της περιοχής αποτρέποντας ταυτόχρονα την ερημοποίηση της Θεσσαλικής πεδιάδας και τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο.