Αρδευτικά αντλιοστάσια στο νομό επισκέφθηκε ο Νομάρχης Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους αντινομάρχες Κώστα Τέλιο και Δέσποινα Μανασή και από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε – επιθεώρησε το έργο: «Κατασκευή Αρδευτικών – Στραγγιστικών Αντλιοστασίων» προϋπολογισμού 797.300 Ευρώ με Φ.Π.Α., που χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του Νομαρχιακού προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΚΑΠ).
Η μελέτη και η επίβλεψη του έργου έγινε από τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της Ν.Α. Καρδίτσας και ανάδοχος του έργου είναι η Κοινοπραξία των εργοληπτικών επιχειρήσεων ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΕΛΗΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΠΑΣ.
Το κλιμάκιο της Νομαρχίας επισκέφθηκε επί τόπου έργα της συγκεκριμένης εργολαβίας (αρδευτικά και στραγγιστικά αντλιοστάσια) στα Τοπικά Διαμερίσματα Καρδιτσομάγουλας, Ματαράγκας, Σοφάδων, Κυψέλης και Μάρκου. Με τη συγκεκριμένη εργολαβία κατασκευάσθηκαν:
• 1 αρδευτικό αντλιοστάσιο στην αριστερή παγγίνα του ποταμού Φαρσαλίτη στην περιοχή της Κυψέλης, παροχής 1.300 μ3/ώρα και ισχύος κινητήρα 125 ίππων. Επίσης έγινε η κατασκευή υπόγειου χαλύβδινου αγωγού διατομής Φ.500 χιλ. και μήκους 390 μέτρων, για τη μετάγγιση νερού σε παρακείμενη τάφρο.
• 1 αρδευτικό αντλιοστάσιο στην αριστερή παγγίνα του συλλεκτήρα Βρένικου στην περιοχή Σοφάδων παροχής 1.500 μ3/ώρα και ισχύος κινητήρα 150 ίππων. Επίσης έγινε η κατασκευή υπόγειου χαλύβδινου αγωγού διατομής Φ.500 χιλ. και μήκους 250 μέτρων, για τη μετάγγιση νερού σε παρακείμενη τάφρο.
• 1 αρδευτικό αντλιοστάσιο στη συμβολή του συλλεκτήρα Βουβουλίνα με τον ποταμό Πάμισο στην περιοχή Παλαιοχωρίου, παροχής 1.000 μ3/ώρα και ισχύος κινητήρα 60 ίππων. Επίσης έγινε η κατασκευή υπόγειου χαλύβδινου αγωγού διατομής Φ.500 χιλ. και μήκους 200 μέτρων, για τη μετάγγιση του νερού σε παρακείμενη τάφρο.
• 1 αρδευτικό αντλιοστάσιο στην αριστερή παγγίνα του συλλεκτήρα Βουβουλίνα στην περιοχή Παλαιοχωρίου, παροχής 1.000 μ3/ώρα και ισχύος κινητήρα 60 ίππων. Επίσης έγινε η κατασκευή υπόγειου χαλύβδινου αγωγού διατομής Φ.500 χιλ. και μήκους 205 μέτρων, για τη μετάγγιση του νερού σε παρακείμενη τάφρο.
• 1 αρδευτικό αντλιοστάσιο στην αριστερή παγγίνα του συλλε-κτήρα Μέγα στην περιοχή Καρδιτσομάγουλας, παροχής 1.000 μ3/ώρα και ισχύος κινητήρα 75 ίππων. Επίσης έγινε η κατασκευή υπόγειου ολαστικού αγωγού διατομής Φ.355 χιλ. και μήκους 200 μέτρων, για τη μετάγγιση του νερού σε παρακείμενη τάφρο.
• 1 αρδευτικό αντλιοστάσιο στην αριστερή παγγίνα του ποταμού Σοφαδίτη στην περιοχή του Μάρκου, παροχής 1.000 μ3/ώρα και ισχύος κινητήρα 75 ίππων. Επίσης έγινε η κατασκευή υπόγειου πλαστικού αγωγού διατομής Φ.355 χιλ. και μήκους 20 μέτρων, για τη μετάγγιση νερού σε παρακείμενη τάφρο.
• 1 αρδευτικό αντλιοστάσιο σε δευτερεύουσα αρδευτική τάφρο κοντά στον κόμβο της Ε.Ο. Καρδίτσας – Λάρισας στην περιοχή της Ματαράγκας, παροχής 1.300 μ3/ώρα και ισχύος κινητήρα 75 ίππων. Επίσης έγινε η κατασκευή υπόγειου πλαστικού αγωγού διατομής Φ.355 χιλ. και μήκους 10 μέτρων, για τη μετάγγιση νερού σε παρακείμενη τάφρο.
• Εκτός της κατασκευής των επτά αρδευτικών αντλιοστασίων έγινε και η κατασκευή δύο υπόγειων αγωγών από πλαστικούς σωλήνες διατομής Φ.450 χιλ. και μήκους 42 μέτρα και 300 μέτρα σε υφιστάμενα (παλαιά) αντλιοστάσια στις περιοχές Αγναντερού και Γεφυρίων αντίστοιχα, για την ολοκλήρωση των δικτύων άρδευσης.
Τα παραπάνω αρδευτικά έργα (αντλιοστάσια κ.α.) εξυπηρετούν ή βελτιώνουν την άρδευση 24.000 στρεμμάτων στις παραπάνω αγροτικές περιοχές.
Γενικότερα τα αρδευτικά αντλιοστάσια είναι βασικά εγγειοβελτιωτικά έργα που αξιοποιούν τους επιφανειακούς υδάτινους πόρους είτε πρόκειται για τα φυσικά τρεχούμενα νερά την άνοιξη, είτε για τα νερά των ταμιευτήρων (Ν. Πλαστήρα και Σμοκόβου) που παροχετεύονται οργανωμένα εκτός των θεσμοθετημένων αγροτικών δικτύων στο πλέγμα των ποταμών και συλλεκτήρων του Νομού μας. Είναι έργα άμεσης απόδοσης και ωφέλειας για τους αγρότες διότι τους προσφέρουν φθηνό επιφανειακό νερό αντικαθιστώντας το ακριβό νερό των γεωτρήσεων μετά τη δραματική πτώση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και τη μείωση των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων.
Μετά το τέλος της χθεσινής επίσκεψης ο κ. Νομάρχης δήλωσε:
"Είναι επιλογή και προτεραιότητα της παρούσας Νομαρχιακής Αρχής να διαθέτει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεών της από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ), ποσοστό άνω του 80%, για την εκτέλεση διαφόρων εγγειοβελτιωτικών έργων, δηλαδή έργα υποδομής και άμεσης ωφέλειας για τον αγρότη της περιοχής μας ήτοι: κατασκευή αρδευτικών αντλιοστασίων, έργα αγροτικής οδοποιίας, έργα συντήρησης στραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών, κατασκευή διαφόρων τεχνικών έργων ως και έργων αγροτικού εξηλεκτρισμού και όλα αυτά σε βάρος της εκτέλεσης έργων άλλων κατηγοριών.
Ειδικότερα τα αρδευτικά αντλιοστάσια που με τη λειτουργία τους αξιοποιούν τους επιφανειακούς φθηνούς υδάτινους πόρους, υποκαθιστώντας στην ουσία την άρδευση από τα υπόγεια νερά δηλαδή από μια πηγή η οποία μειώνεται συνεχώς με μαθηματική ακρίβεια με την πάροδο του χρόνου. Σε όλους είναι γνωστό ότι κατεβαίνουν ανησυχητικά οι στάθμες των υπόγειων νερών, μειώνονται οι παροχές των αρδευτικών γεωτρήσεων και υποβαθμίζεται επικίνδυνα η ποιότητα του νερού. Με τη χρηματοδότηση των έργων της κατηγορίας αυτής από το νομαρχιακό πρόγραμμα Δ.Ε. στοχεύουμε να διευκολύνουμε τον αγρότη στη δουλειά του, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, καλύπτοντας από τους σχετικά λίγους ίδιους πόρους μας μέρος της υποχρέωσης της πολιτείας η οποία οφείλει να διαθέτει τις αναγκαίες πιστώσεις, από τους προϋπολογισμούς των αρμοδίων κεντρικών υπηρεσιών (Υπουργείων), για τις αγροτικές υποδομές".