Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και άρδευσης στο δήμο Παλαμά Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Πριν συμβούν οι τελευταίες πλημμύρες, η νέα δημοτική Αρχή του διευρυμένου δήμου Παλαμά, είχε καταθέσει αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (από τον Μάρτη του 2011) ζητώντας την κάλυψη των δαπανών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στα εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως είναι οι ζημιές από πλημμύρες ή άλλη αιτία που συνιστά ανωτέρα βία κ.λπ.
Το υπουργείο απάντησε θετικά στο αίτημα και σε σύντομο χρονικό διάστημα το γραφείο προγραμματισμού και η τεχνική υπηρεσία του δήμου Παλαμά προχώρησαν στη σύνταξη σχετικής μελέτης έργου με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία και βελτίωση εγγειοβελτιωτικών έργων Δήμου Παλαμά», που στόχο έχει τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής και τη βελτίωση της άρδευσης.
Η μελέτη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και ήδη έχει αποσταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία και θα αποφασίσει σχετικά με τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων έργων.
Όπως είναι γνωστό, ο δήμος Παλαμά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα κατά την περίοδο μεγάλων βροχοπτώσεων, αφού στην περιοχή συγκεντρώνονται και εκβάλλουν οι μεγαλύτεροι παραπόταμοι του Πηνειού - Ενιπέας, Φαρσαλίτης, Σοφαδίτης, Καλέντζης, Βουβουλίνα, κ.ά.
Συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο έργο οι συντάκτες της μελέτης στοχεύουν στον καθαρισμό των παραποτάμων από τα φερτά υλικά που εναποτέθηκαν λόγω των πλημυρών στους ποταμούς της περιοχής του δήμου, στην επισκευή των αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων του δήμου τα οποία έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες, στην κατασκευή διαβάσεων με οχετούς ή με οπλισμένους τσιμεντοσωλήνες ώστε να αποφεύγονται χωμάτινες διαβάσεις που κατασκευάζουν οι αγρότες στα κανάλια.
Επίσης, στον καθαρισμό και εκβάθυνση των παραποτάμων και συλλεκτήριων τάφρων των ΤΟΕΒ Τιτανίου και Σελλάνων. Οι παραπόταμοι και οι
συλλεκτήριοι τάφροι που προτείνονται, το χειμώνα λειτουργούν ως αντιπλημμυρικοί αλλά και ως φυσικές λιμνοδεξαμενές και το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται για άρδευση.
Τέλος, πρόκειται να κατασκευαστεί μια γέφυρα που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα, που είναι χαμηλού ύψους, προς την κοινότητα του Πέτρινου, έτσι ώστε να μην παρατηρηθεί εκ νέου αποκλεισμός του χωριού, όπως συνέβη πρόσφατα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 984.500 ευρώ.
Ωφέλειες από το έργο
Με τις προτεινόμενες από τη μελέτη παρεμβάσεις, επιτυγχάνεται η ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων της περιοχής για αντιπλημμυρική προστασία και άρδευση και συγκεκριμένα:
- Το έργο συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της περιοχής.
- Το έργο συμβάλλει στην βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή.
- Το έργο παρέχει τη δυνατότητα στους αγρότες για άρδευση των ανωτέρω περιοχών από το υφιστάμενο δίκτυο τάφρων και ρεμάτων της περιοχής, συντελώντας στην αποφυγή της υπεράντλησης από τον υπόγειο υδροφορέα.
- Σημαντική για το περιβάλλον ωφέλεια είναι ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων της περιοχής, συνδυασμός της απευθείας κατείσδυσης λόγω αύξησης της ροής των υδάτων στο δίκτυο επιφανειακών υδροφορέων και της μείωσης των αντλήσεων.
- Από το έργο προκύπτει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό όφελος στους αγρότες της περιοχής και θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα, μέσω της καλύτερης κατανομής και διευθέτησης των υδατικών πόρων, της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των γεωργικών δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή.
Τα έργα που προτείνονται είναι:
1. Καθαρισμός και εκβάθυνση του παραπόταμου Ονόχωνου μήκους 10.800 μέτρων, στα διαστήματα που απαιτούνται και επιμετρήθηκαν από την υπηρεσία (αντιπλημμυρικό έργο).
2. Καθαρισμός της τάφρου στην περιοχή του Πέτρινου σε μήκος 2.000 μέτρων και κατασκευή γέφυρας μεγαλύτερου ύψους από την υπάρχουσα.
3. Καθαρισμός της παλαιάς κοίτης του ποταμού Ενιπέα σε μήκος 10.800 μέτρων στα διαστήματα που απαιτούνται και επιμετρήθηκαν από την υπηρεσία αντιπλημμυρικό έργο – αποταμίευση νερού).
4. Καθαρισμός και εκβάθυνση συλλεκτήριων τάφρων στην περιοχή αγροκτημάτων Λεύκης, Ορφανών και Φύλλου (κανάλι Χτούρι). Η συγκεκριμένη παρέμβαση συμπληρώνει και βελτιώνει το έργο «Βελτίωση άρδευσης αγροκτημάτων της ευρύτερης περιοχής Φύλλου», που κατασκευάστηκε από την Ν.Α. Καρδίτσας (εγγειοβελτιωτικό έργο).
5. Κατασκευή 4 αντιπλημμυρικών αντλητικών συγκροτημάτων. Ένα στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, δύο στην περιοχή της Αστρίτσας και ένα στην περιοχή της Ψαθοχώρας (αντιπλημμυρικά).
6. Στην Ψαθοχώρα, κατασκευή με πλαστικές σωληνώσεις Φ500 και παροχετευτικού αγωγού άρδευσης με βάνες που θα κλείνουν το χειμώνα ώστε να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα (αρδευτικό και αντιπλημμυρικό έργο).
7. Καθαρισμός και εκβάθυνση του παραπόταμου Ξυλάστρα μήκους 6.600 μέτρων στα διαστήματα που απαιτούνται και επιμετρήθηκαν από την υπηρεσία (αντιπλημμυρικό).
8. Καθαρισμός και εκβάθυνση του παραπόταμου Βουβουλίνα 5.550 μέτρων στα διαστήματα που απαιτούνται και επιμετρήθηκαν από την υπηρεσία (αντιπλημμυρικό).