Φώς από το δικό του "Ήλιο" θέλει να δει ο Δήμος Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Το ελληνικό ενεργειακό πρόγραμμα «Ήλιος» που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στηρίζεται στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, το υψηλό ηλιακό δυναμικό της.
Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή καθαρής ενέργειας και η εξαγωγή της στα καταναλωτικά κέντρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων γης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα παράγουν ενέργεια.
Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΚΑ με ειδοποίησή του κάλεσε τους Δήμους να προτείνουν προς αξιοποίηση δημοτικές εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας και κατά προτίμηση μεγαλύτερες των 500 στρεμμάτων όπου θα τοποθετηθούν κυρίως φωτοβολταϊκά συστήματα.
Η Δημοτική αρχή και το Γραφείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Δήμου Καρδίτσας κινητοποιήθηκαν οργανώνοντας την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο ευρεία σύσκεψη υπό το Δήμαρχο κ. Κώστα Παπαλό, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Θ. Μαρκινό, με τη συμμετοχή του Ειδικού Συμβούλου κ. Α. Κωνσταντέλου, των προέδρων ημιορεινών και ορεινών δημοτικών κοινοτήτων και στελεχών του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου.
Όπως επισήμανε ο κ. Δήμαρχος, η ενεργή συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου Καρδίτσας έχει βαρύνουσα σημασία για τη Διοίκηση.
Έτσι προγραμμάτισε για το επόμενο διάστημα σειρά παρόμοιων συσκέψεων στις οποίες οι πρόεδροι θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για σοβαρές αναπτυξιακές δράσεις οι οποίες έχουν στόχο την ανάκαμψη του Δήμου.
Με αφορμή αυτό ο κ. Παπαλός ενημέρωσε πως «τους τελευταίους μήνες υπάρχει σαφής βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες και οι ελπίδες για μη ένταξη τελικά του Δήμου Καρδίτσας στο σκληρό καθεστώς εξυγίανσης έχουν αναπτερωθεί»… Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «αυτή η χρονική περίοδος μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου που κρίνεται η υπαγωγή του Δήμου στην επιτήρηση, είναι πολύ κρίσιμη, γι΄ αυτό χρειάζεται η συνεργασία και συμβολή όλων, ώστε η κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος του χρέους να αποφέρει άμεσα τους πρώτους καρπούς».
Από την πλευρά του ο κ. Μαρκινός δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των φυσικών πόρων που αποτελεί κεντρική στρατηγική της.
Έτσι, μετά την πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην καταγραφή των δημοτικών εκτάσεων που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε πιθανή πρόταση του Δήμου για ένταξη στο πρόγραμμα «Ήλιος».
Όμως ο κ. Μαρκινός εξήγησε στους προέδρους, ότι πριν από οποιαδήποτε ενέργεια θα υπάρξει κοινωνική διαβούλευση και εφόσον το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές αποδεκτό από τους δημότες, τότε ο Δήμος θα απευθυνθεί στην κεντρική διοίκηση.
Επιπλέον ο κ. Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως πέρα από την κοινωνική αποδοχή, θα ζητηθούν από το ΥΠΕΚΑ περαιτέρω διευκρινήσεις για τα οικονομικά οφέλη της συμμετοχής στο «Ήλιος» και μόνο εάν αυτή κριθεί συμφέρουσα, θα προχωρήσει ο Δήμος στην κατάθεση πρότασης.
Πάντως, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, οι Δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες τα οποία θα αφορούν:
• Θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση και συντήρηση των συστημάτων
• Οικονομικά κίνητρα. Υπάρχουν σκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, να θεσμοθετηθούν σχετικά ανταποδοτικά τέλη, ανάλογα με τις εκτάσεις που θα διαθέσει κάθε Δήμος καθώς και να δοθούν επιδοτήσεις για έργα και προγράμματα.
Τα έσοδα υπολογίζονται, βάσει των τιμών απορρόφησης που ισχύουν στη Γερμανία, σε 80 έως 100 δις ευρώ για τα υπόλοιπα 25 χρόνια, ενώ το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 20 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα αναμένεται να «βγει στον αέρα» από το ΥΠΕΚΑ ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ το Γραφείο ΑΠΕ του Δήμου Καρδίτσας αναζητεί τρόπους χρηματοδότησης ενός συνολικού σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες δημοτικών κτιρίων, για το οποίο έχει γίνει τεχνική προεργασία και είναι βέβαιο πως θα αποφέρει πολλαπλά ενεργειακά και οικονομικά οφέλη στο Δήμο.