Ημερίδα για τον οδικό άξονα "Καρδίτσα - Αγρίνιο - Καρπενήσι" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την Κυριακή 20 Ιουνίου στις 11:00 πραγματοποιείται στη Νεράϊδα Καρδίτσας μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την υλοποίηση του μεγάλου διανομαρχιακού οδικού άξονα Καρδίτσα - Αγρίνιο - Καρπενήσι.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι Δήμοι ΙΤΑΜΟΥ Ν. Καρδίτσας, ΒΙΝΙΑΝΝΗΣ, ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ & ΦΟΥΡΝΑΣ Ν. Ευρυτανίας, το Τ.Δ. Νεράιδας, η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας, ο Εξωρ. Μορφ. Σύλλογος Νεράιδας, η Εφημερίδα «ΧΡΟΝΙΚΑ ΝΕΡΑΪΔΑΣ-ΔΟΛΟΠΩΝ» και η ΔΗ.ΚΕΠ.ΙΤ
Όπως τόνισαν χθες σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην Καρδίτσα οι Δήμαρχοι Ιτάμου Κος Βασίλης Τσαντήλας και Φουρνά Κος Ηλίας Παπουτσόπουλος στις εργασίες θα αναπτυχθούν εισηγήσεις γύρω από την πορεία των μελετών και εργασιών για την οδική σύνδεση ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΑΓΡΙΝΙΟ, την σύνδεση της Λίμνης ΠΛΑΣΤΗΡΑ με το ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ και την σύνδεση ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ.
Επίσης είναι πολύ πιθανό να παραστεί και υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων Κος Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ πρόκειται να αναδειχθούν σημαντικά έργα της περιοχής όπως είναι η χρηματοδότηση της γέφυρας στον ποταμό Ταυρωπό, η παράδοση των τεχνικών μελετών για τον δρόμο Νεράϊδα - Μαυρομμάτα μήκους 18 χιλιομέτρων, η ένταξη στο ΕΣΠΑ της οδικής σύνδεσης Καρδίτσα - Αγρίνιο, η χρηματοδότηση του υπόλοιπου τμήματος (6 χιλιόμετρα) της οδού Λίμνη Πλαστήρα - Νεράϊδα - Καρπενήσι, η σύνδεση Σαραντάπορο - Τρυφύλλα Ευρυτανίας ώς τμήμα του Καρδίτσα - Καρπενήσι.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ώς εξής:
-Εισήγηση από την Μηχ/ικό της Δ/νσης Δημ. Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας Kα Βάσω Πετσιά με θέμα: «Η πορεία των μελετών του οδικού άξονα: ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΑΓΡΙΝΙΟ».
-Εισήγηση από τον Δήμαρχο Ιτάμου Βασίλη Τσαντήλα με θέμα: Η σημαντικότερη τουριστική οδική διαδρομή της Πίνδου: «Καρπενήσι-Βελούχι-Φουρνά-Νεράιδα-Φαράγγι Μέγδοβα Ποταμού-Λίμνη Πλαστήρα-Μουζάκι-Πύλη Τρικάλων-Περτούλι-Μετέωρα».
-Εισήγηση από τον Δήμαρχο Φουρνάς Κο Ηλία Παπουτσόπουλο με θέμα: «Η αποπεράτωση της οδού Σαραντάπορο-Μαυρόλογγος-Τριφύλλα ως τμήμα της οδικής σύνδεσης ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ».
-Εισήγηση από το Δήμαρχο Βίνιανης Κο Γεώργιο Νίκο με θέμα «Το οδικό τμήμα Μαυρομμάτα Ευρυτανίας –Όρια Ν. Καρδίτσας»
-Εισήγηση «Η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού «Μέγα γιοφύρι» στον ποταμό Μέγδοβα από την Αρχιτέκτονα κ. Κωνσταντίνα Φιρφιρή.
Τοποθετήσεις Δημάρχων Φραγκίστας, Αγράφων, Νομαρχών Καρδίτσας-Ευρυτανίας, Βουλευτών ή Εκπροσώπων τους, Κομμάτων-Φορέων-Πολιτών, Περιφερειαρχών Θεσσαλίας Κα Πόπη Γερακούδη και Στερεάς Ελλάδας Κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου ή εκπροσώπων τους.
Οι δυο αιρετοί άρχοντες αναφέρθηκαν αναλυτικά στις οδικές συνδέσεις που θα αποτελέσουν την κύρια θεματολογία της ημερίδας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
Πρώτος ο μεγάλος οραματιστής και πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης εμπνεύστηκε και σχεδίασε την οδική επικοινωνία της Θεσσαλίας με την Δυτική Ελλάδα (Αγρίνιο, Καρπενήσι). Το όραμα του, αγκαλιάστηκε από τους πολίτες των Αγράφων και η οδός χαρακτηρίστηκε «Παραμεγδόβιος» όμως παρέμεινε στα χαρτιά και όνειρο στα τέλη του 19ου και όλον τον εικοστό αιώνα. Ορισμένοι πολιτικοί το 1930 και το 1960 προσπάθησαν να προχωρήσει η οδική σύνδεση χωρίς αποτέλεσμα. Όμως το όνειρο το κρατούσαν ζωντανό φορείς και πολίτες της περιοχής Αγράφων. Στη δεκαετία του 1980 ο λαϊκός φορέας της περιοχής Αγράφων η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ έδωσε σε απόλυτη προτεραιότητα στην ανάγκη κατασκευής του έργου και μέσα από την οργάνωση Συνεδρίων, Ημερίδων, Ανταμωμάτων δεκάδων Παραστάσεων κατάθεση υπομνημάτων και δημοσιευμάτων βρήκε ανταπόκριση από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Πρώτα με την κατασκευή του τμήματος ΚΑΛΛΙΘΗΡΟ-ΡΑΧΟΥΛΑ-ΚΑΣΤΑΝΙΑ-ΜΟΥΧΑ από την πλευρά του Ν. Καρδίτσας.
Το 1989 ανατέθηκε η σύνταξη μελέτης του τμήματος ΦΡΑΓΜΑ-ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ-ΜΕΓΔΟΒΑ-ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑ. Η μελέτη συντάχθηκε και μετά άρχισαν οι παρεμβάσεις για αλλαγές στην διαδρομή. Το 2002 έγιναν δυο αναθέσεις από τις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για το εναπομείναν και πιο δύσκολο τμήμα (ΝΕΡΑΪΔΑ-ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑ), οι οποίες δεν περατώθηκαν και κρίθηκαν μη εκτελεστέες λόγω κόστους. Από το 2007 περιμένουν τις μελέτες από Νεράιδα-Μαυρομμάτα (μήκος 18χλμ) και κατασκευής γέφυρας ωε μια Νομαρχιακή σύνδεση από εθνική που ξεκίνησε στον αρχικό σχεδιασμό! Σήμερα οι κυβερνώντες πρέπει να λάβουν υπόψη και τα οφέλη που θα προκύψουν από την επικοινωνία των δυο σημαντικών λιμανιών του Βόλου και του Αστακού.
Η οδική σύνδεση ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Με την τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Πλαστήρα και του Καρπενησίου επιτακτική είναι η ανάγκη σύνδεσης των δυο τουριστικών περιοχών. Από το 2001 έως σήμερα χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 20χλμ. από Αυχένα Καστανιάς Ιτάμου-Γιαννουσέϊκα-Νεράιδα –Τριφύλλα-Κλειστός Ευρυτανίας. Απομένει τμήμα 5 χλμ. στον Ν. Καρδίτσας για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της πιο σημαντικής ορεινής τουριστικής διαδρομής στην Ελλάδα.
Η οδική σύνδεση ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Σήμερα υπάρχει οδική σύνδεση Καρδίτσας με Καρπενήσι μέσω Ρεντίνας-Φουρνά. Η πιο σύντομη όμως διαδρομή είναι μέσω Ραχούλας-Σαρανταπόρου-Μαυρολόγγου-Τριφύλλα που φέρνει τις δύο πόλεις πιο κοντά κατά 20 χιλιόμετρα. Απομένει ένα τμήμα 7 χλμ. για την επίτευξη του στόχου.
Οι τρεις οδικές συνδέσεις αναδεικνύουν το ρόλο του Δήμου Ιτάμου και ειδκά του ΤΔ Νεράιδας ως συγκοινωνιακού κόμβου. Χρέος της Πολιτείας φορέων του νομού και των πολιτικών είναι η χρηματοδότηση και κατασκευή των τριών οδικών τμημάτων που αναβαθμίζουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και κάνουν πράξη το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη έστω και με καθυστέρηση 100 χρόνων!