"Κοινωνικό κράτος - τέλος στην Αργιθέα" άρθρο του Μενέλαου Παπαδημητρίου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Με το θέμα της εγκατάλειψης των ορεινών του νομού μας και συγκεκριμένα με τον ορεινό όγκο της Αργιθέας, καταπιάνεται ο δικηγόρος και συγγραφέας Μενέλαος Παπαδημητρίου με αφορμή το "λουκέτο" που μπήκε στο γραφείο των ΕΛΤΑ Ανθηρού.
Ο Κος Παπαδημητρίου κάνει μια αναδρομή στην ιστορία και στην χρησιμότητα των ταχυδρομικών γραφείων σε αυτή την απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας και καταλήγει στην διαπίστωση ότι το κοινωνικό κράτος είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση, ειδικά δε σε δυσπρόσιτα σημεία της χώρας μας.
Στην περίπτωση των ΕΛΤΑ Ανθηρού το κοινωνικό κράτος έφθασε στα όριά του με την συνταξιοδότηση του Βασίλειου Ζουμπουρλή που ήταν ως φαίνεται και ο τελευταίος ταχυδρόμος στην περιοχή.
Αναλυτικά το άρθρο του Κου Μενέλαου Παπαδημητρίου:
Με τη φυγή του 2011 έφυγε και μία ακόμα υπηρεσία από την Αργιθέα. Αυτή των γραφείων του ΕΛΤΑ Ανθηρού που εξυπηρετούσε οκτώ Χωριά και περισσότερους από 20 συνοικισμούς-.
Ο χορός ξεκίνησε αρχές του 2011 με το κλείσιμο των ΕΛΤΑ Βραγκιανών Αργιθέας και την από τον Απρίλιο μετατροπή του σε πρακτορείο( το ανέλαβε μετά δημοπρασία ο Τάκης Πολύζος). Και σχεδόν σε ένα χρόνο έκλεισε και του Ανθηρού. Τι κι αν έτρεξε σε κάθε πόρτα υπεύθυνη ο Δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Καναβός (παλιός ταχυδρομικός ο ίδιος) προσπαθώντας να αποτρέψει το κλείσιμο των γραφείων, τόσο των Βραγκιανών όσο και του Ανθηρού. Το αποτέλεσμα μηδέν εις το πηλίκον. Τόσο οι δικές του απαιτήσεις - παρακλήσεις όσο και οι φωνές άλλων Αργιθεατών (π.χ Βασίλειος Τσιούμας Δντής ΕΛΤΑ, Κώστας Κατσίκης) αλλά και πολιτικών του Νομού και Υπουργών δεν συγκίνησαν την επιχείρηση των ΕΛΤΑ. Ναι αγαπητοί πατριώτες – την επιχείρηση, γιατί επιχείρηση έγινε πλέον ο ΕΛΤΑ και κοιτάει το κέρδος και μόνο το κέρδος. Κάθε επιχείρηση όμως προσπαθεί να επιδείξει και το κοινωνικό της πρόσωπο. Και στην περίπτωση της Αργιθέας τη δείχνεις όταν πας το λογαριασμό, τη σύνταξη και την επιταγή στον Τρίλοφο, στο Κοντοσήλι, στα Μπαλαναίικα κ.ο.κ.
Αλλά τα ΕΛΤΑ δεν τα μέλλει αν η αγράμματη γερόντισσα από το Αργύρι, το Καταφύλλι ή ο αγρότης και κτηνοτρόφος από τα Ελληνικά και την Καλή Κώμη καθώς και οι κάτοικοι των άλλων Χωριών του Δήμου Αργιθέας θα εξυπηρετηθούν ή όχι. Αν και πότε θα λάβουν την πενιχρή σύνταξη για να αγοράσουν καφέ και ζάχαρη, που και αυτά τα πήγαινε ο Ταχυδρόμος, αν και που θα πληρώσουν λογαριασμούς ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, Εφορία κ.α..
Ο Ταχυδρόμος στην Αργιθέα δεν πήγαινε μόνο αυτά, αλλά και δυο φάρμακα από το Φαρμακείο από το Μουζάκι, δυο κιλά μακαρόνια και το ψωμί από το Φούρνο. Αυτό έκαναν από το 1960 όλοι οι Ταχυδρόμοι μέχρι τον τελευταίο που ήταν ο Βασίλης ο Ζουμπουρλής. Τώρα κινδυνεύεις να σου κόψουν το ρεύμα και το τηλέφωνο αφού δεν έχεις που να το πληρώσεις. Επιπλέον κάποιοι που είχαν πέντε δραχμές παλιά, πέντε ευρώ σήμερα που λέει λόγος τις έβαζαν σε ένα βιβλιαράκι του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου για ώρα ανάγκης, τώρα τις κρύβουν στο μαξιλάρι για να τα βρουν στα σίγουρα οι κλέφτες που αλωνίζουν στην Αργιθέα. Στην Ιαπωνία, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες ο Ταχυδρόμος θεωρείται ακόμα και σήμερα σεβαστό και αγαπητό πρόσωπο και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από την κοινωνία. Αλλά που αυτό στην Ελλάδα της Τρόϊκας και των κάθε λογής προφεσόρων και κονδυλοφόρων. Κοινωνικό Κράτος δεν υπάρχει στην Αργιθέα, δεν υπάρχει παντού. Αυτό είναι καταδίκη για την ορεινή και δυσπρόσιτη Πατρίδα μας. Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια και δεν καταλαβαίνω τη σπέκουλα κάποιων αντιπολιτευομένων σωτήρων που έγραφαν από τα γραφεία τους άρθρα και διέδιδαν ότι κλείνει ο ΕΛΤΑ των Βραγκιανών γιατί έγινε ο Γ. Σακελλάρης Αντιδήμαρχος. Αν είναι έτσι, τώρα του Ανθηρού – που είναι και έδρα του Δήμου και Χωριό του Δημάρχου -γιατί κλείνει;
Τα ΕΛΤΑ Ανθηρού ξεκίνησαν περί το 1960 ως Πρακτορείο στο οίκημα του αείμνηστου Κώστα Αντωνάκη που στεγαζόταν και το τηλεφωνείο. Τη μεταφορά του ταχυδρομικού σάκου εκείνα τα χρόνια από Ανθηρό προς Μουζάκι και πάλι πίσω, περνώντας τον φοβερό Τύμπανο με μέτρα χιόνι και πίνοντας ένα τσάϊ στο Σιαφάκα και τον Καλέτσιο στη Σκλάταινα ή στον Ηρακλή Καλλιώρα στο Κνίσσοβο, την έκαναν εργολάβοι όπως οι Γεώργιος και Ηλίας Κραμποκούκης, Ηλίας Αζακάς, Ευάγγελος Στούμπος (ήταν εν εργασία και ο μόνος επιζών από τη χιονοστιβάδα τον Ιανουάριο 1967 στις Ορσίδες Τυμπάνου –σκοτώθηκαν 4 Αργιθεάτες παλληκάρια), Θωμάς Θεοδωράκης, Δήμος Κλάρας και ο Αποστόλης ο Στούμπος.
Λειτούργησαν και ως Μικτό γραφείο (ΕΛΤΑ – ΟΤΕ) στο οποίο υπηρέτησε ο Γεώργιος Μπαλάνος, μετέπειτα Πρόεδρος του Ανθηρού.
Κατά διάφορα χρονικά διαστήματα οι Ταχυδρόμοι που υπηρέτησαν στο Ταχυδρομείο Ανθηρού και εξυπηρέτησαν τα Χωριά της Δυτικής Αργιθέας είναι οι παρακάτω: Δημοσθένης Γούλας (είχε βοηθό του το Βασίλειο Κων. Παπαδημητρίου), Αλέκος Μπίχας, Θωμάς Παπασπύρος, Κων/νος Τασιάς, Κων/νος Κατσίκης, Παναγιώτης Πούλιος, Βάϊος Πολύζος, Δημήτριος Κριπούρης, Λεωνίδας Αλέκος, Αθανάσιος Κοκόρας, Παντελής Μανώλης, Χρυσόστομος Μπέκας, Ηλίας Κουτσός, Γεώργιος Κόφας και τελευταίος ο Βασίλειος Ζουμπουρλής ο οποίος υπηρέτησε από το 1979 έως και 28.12.2011 συνεχώς και αδιαλείπτως την Αργιθέα και όλοι έχουν να πουν τον καλό λόγο για το πρόσωπό του.
Ως Εποχιακοί ταχυδρόμοι υπηρέτησαν οι: Θεοφάνης Μερεντίτης, Απόστολος Σέμπρος, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Όλγα Θυμιοπούλου, Γεώργιος Χύτας, Γεώργιος Ράϊος και Αθανάσιος Θεοδωράκης.
Ήταν τότε που το Κοινωνικό Κράτος ακόμα έδινε το παρόν. Ήταν τότε που περιμέναμε όλοι να μάθουμε αν ήρθε ο Ταχυδρόμος και μόλις ακούγαμε τη σάλπιγγα τρέχαμε να δούμε αν έχουμε γράμμα από τον πατέρα, την ξενιτεμένη αδερφή ή τον ξενιτεμένο αδερφό, το συγγενή, το φίλο, το στρατιώτη!!!
Τώρα για ποιό Κράτος Πρόνοιας ή μάλλον για ποιο Κράτος να μιλήσουμε; Τώρα κλείνουν όλα και κινδυνεύει να κλείσει επίσημα και το ίδιο…
Συνειδητοποιώντας το κλείσιμο του ΕΛΤΑ Ανθηρού Αργιθέας, που είχε τη δική του διαδρομή και ιστορία ως γραφείο με τους παραπάνω αναφερθέντες και υπηρετήσαντες στους οποίους μόνο τιμή αξίζει, έγραψα για την ιστορία το αμέσως παρακάτω να υπάρχει ως ντοκουμέντο στην Ιστορία.
Αν και τα πράγματα θεωρούνται τελειωμένα από πλευράς Διοίκησης των ΕΛΤΑ, απλά ο τρόπος της λειτουργίας ως Πρακτορείου ή ως Θυρίδας συναλλαγής απομένει να οριστικοποιηθεί (υπάρχουν αντικρουόμενα έγγραφα και διαδικασίες από την Περιφερειακή Δνση Λάρισας και από τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ στην Αθήνα), εγώ με τη δική μου μικρή φωνή θα καλέσω από εδώ τους αρμόδιους να ξαναδούν το πρόβλημα της Αργιθέας και να αφήσουν εκεί στο Ανθηρό έστω ένα οργανωμένο ταχυδρομικό γραφείο με Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή κι ας το πάνε στα Βραγκιανά που είναι μακρύτερα. Να μιλάμε και εμείς και οι Πολιτικοί του Νομού μας για ανάπτυξη στην Αργιθέα – αλήθεια που βρίσκεται εκείνο το περιβόητο Πιλοτικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Αργιθέας, σε ποιο χρονοντούλαπο πετάχτηκε; - και οι υπηρεσίες στην περιοχή μας να κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, ε αυτό Κύριοι ιθύνοντες και Κύριοι των αποφάσεων είναι χωρίς άλλο κοροϊδία. Είναι σα να μη θέλετε τη διάσωση και ανάπτυξη των Χωριών μας, των Χωριών της Ελλάδας. Κι όμως σε αυτά γυρίζει σιγά -σιγά ο κόσμος μετά την ανεργία και τη σκληρή φτώχεια που μας έφεραν οι γνωστοί άνθρωποι του κεφαλαίου και του κέρδους… Ξανασκεφτείτε το με κοινωνικά κριτήρια, όπως και πρέπει.
Κλείνοντας θα έβλεπα από μεριάς Δήμου Αργιθέας σε συνεργασία με συλλογικούς φορείς το καλοκαίρι του 2012 στα πλαίσια εκδηλώσεων να υπάρξει μια τιμητική Ημερίδα για όσες-όσους υπηρέτησαν ως Ταχυδρομικοί την Αργιθέα ρισκάροντας και τη ζωή τους χειμώνες και χειμώνες στο πέρασμα του Τυμπάνου και του Αγίου Νικολάου. Τους το χρωστάμε.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ στις ΑΡΓΙΘΕΑΤΙΣΣΕΣ – στους ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ ΟΠΟΥ ΓΗΣ!!!
3 Ιανουαρίου 2012
Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου
Δικηγόρος Αθηνών - συγγραφέας