Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο κλαδέματος για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας πρασίνου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επιμορφωτικό για τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας ήταν το σεμινάριο με θέμα τις ορθές πρακτικές και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τις κλαδεύσεις των δένδρων,
Βασικός εισηγητής του σεμιναρίου, το οποίο παρακολούθησαν επίσης με ενδιαφέρον και μαθητές του ΕΠΑΛ, ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, Αν. Καθηγητής, της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος -Τομέας Δασικής Παραγωγής- Προστασίας Δασών- Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοχάρης Ζάγκας, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετικό αίτημα του Δήμου Καρδίτσας.
Όπως ανέφερε και στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Αθ. Μαρκινός που μαζί με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος κ. Λάμ. Τσιούκη παρακολούθησαν το σεμινάριο, είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι του Δήμου να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αυτές αφορούν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα του πρασίνου και του περιβάλλοντος ευρύτερα και ευχαρίστησε τον κ. Ζάγκα για την παρουσία του.
Ο κ. Ζάγκας στην εισήγηση του που συνόδευσε με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων αφού εξήρε την αξία του αστικού πρασίνου που αποτελεί, όπως είπε, ζωτικής σημασίας στοιχείο για τις πόλεις, αφού είναι το μοναδικό που συμβάλλει στην απορρύπανση της άκρως επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, την αισθητική και την εν γένει βιωσιμότητα του αστικού χώρου, υποστήριξε την θέση ότι η κλάδευση είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και πάντα με την εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών, τις οποίες και ανέλυσε προς τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τον κ. Ζάγκα, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει επισταμένες μελέτες σχετικά με το θέμα, όσο πιο έντονες είναι οι κλαδεύσεις και όσο πιο συχνά γίνονται, τόσο περισσότερες πληγές δημιουργούνται με αποτέλεσμα να δίνεται η ευκαιρία σε χιλιάδες μύκητες και βακτήρια να προσβάλλουν τα δένδρα. Αντιθέτως όπως ανέφερε, όσο μικρότερες είναι οι επεμβάσεις μας κατά την διάρκεια του κλαδέματος τόσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που διατηρούνται τα δένδρα υγιή.
«Ο τρόπος που κλαδεύονται τα δένδρα, αποτελεί στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κακοποίηση, η οποία μειώνει την αισθητική των δένδρων καθώς και το προσδόκιμο επιβίωσής τους.» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Α.Π.Θ., ο οποίος πάντως σχημάτισε, όπως είπε, θετική γνώμη για το επίπεδο του αστικού πρασίνου της Καρδίτσας, από την πρόσφατη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο.
Ακολούθησε συζήτηση με τον κ. Ζάγκα να απαντά σε ερωτήσεις των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πρασίνου και να δίνει χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για την καλύτερη περιποίηση του πρασίνου της πόλης, προτείνοντας μεταξύ άλλων προς τη Δημοτική Αρχή τη δημιουργία Μητρώου Αστικού Πρασίνου έτσι ώστε να μπορεί ο Δήμος να διαχειριστεί καλύτερα τους χώρους πρασίνου σε επίπεδο δένδρου προς όφελος των δημοτών.
Συνάντηση με το Δήμαρχο Καρδίτσας
Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας επισκέφθηκε το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλό, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκρισή του στο σχετικό αίτημα του Δήμου, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση του πρασίνου στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες που αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.
Ειδική αναφορά έγινε στην κατάσταση του πρασίνου των δύο αστικών αλσών (Παυσιλύπου και Παπαράντζας) και στις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν για την διατήρηση και αναβάθμισή του.