«Πλίθινη Αγορά» στο δήμο Κάμπου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Τη δημιουργία "Πλίθινης Αγοράς" προωθεί ο Δήμος Κάμπου. Η ιδέα προέκυψε στο πλαίσιο της προσπάθειας εξόδου των αγροτικών νοικοκυριών από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Κάμπου ανέθεσε στην Αναπτυξιακή Καρδίτσας την εκπόνηση της μελέτης για την ίδρυση-κατασκευή πλίνθινης αγοράς που θα λειτουργήσει ως πύλη επιχειρηματικότητας στο Τοπικό Διαμέρισμα Προδρόμου.
Κατόπιν τούτου, η μελετητική ομάδα της Αναπτυξιακής Καρδίτσας προχώρησε στην απαραίτητη διεργασία της κοινωνικής διαβούλευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο σχεδιασμό και τη μορφοποίηση της "Πλίθινης Αγοράς".
"Η κατασκευή της ''Πλίθινης Αγοράς'', προτείνεται να υλοποιηθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δ. Κάμπου, συνολικού εμβαδού 66.536,97 τμ, που ανήκει στο Δ. Κάμπου. Στην αγορά έχει δοθεί μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή, με όλα τα κτίσματα να είναι κατασκευασμένα από παραδοσιακά πλιθιά, πέτρα, ξύλο και κεραμίδια σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του θεσσαλικού κάμπου του περασμένου αιώνα", αναφέρει η Λαμπρινή Τριάντου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων της Αναπτυξιακής Καρδίτσας.
Και συνεχίζει: "Τα κτίρια θα είναι χαμηλά, ισόγεια και ορισμένα διώροφα και χωροθετημένα, με ιδιαίτερο τρόπο, προκειμένου να εξυπηρετούν άριστα τις ανάγκες των επισκεπτών καταναλωτών, που θα επιλέξουν την τοπική αγορά για τα ψώνια τους, δίχως όμως να ξεφεύγουν από το ανθρώπινο μέτρο. Η ''πλίθινη Αγορά Προδρόμο'', θα περιλαμβάνει αγορά συσκευασμένων τοπικών προϊόντων τύπου super market με κυρίως τρόφιμα - ποτά, αλλά και χειροτεχνικά είδη), υπαίθρια Λαϊκή Αγορά τοπικών προϊόντων, Πολυχώρο δραστηριοτήτων (για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες, θεατρικές-μουσικές παραστάσεις κοκ), εκθετήρια τοπικών προϊόντων κ.ά.".
Η συνολική οικοδομική κάλυψη των παραπάνω εγκαταστάσεων υπολογίζεται ότι, είναι περίπου 5.100 τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους, 1.300 τ.μ. για τους ημι-υπαίθριους χώρους, ενώ το εμβαδό του χώρου στάθμευσης, μαζί με τον διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, ανέρχεται στα 6.000 τ.μ. και η έκταση του οικοπέδου είναι περίπου 66.500 τ.μ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, με τις παρεμβάσεις, όπως έχουν προβλεφθεί από την μελέτη, ανέρχεται στο ποσό των 4.500.000 ευρώ και έχουν μελετηθεί τρία σενάρια υλοποίησής του. Η αγορά απευθύνεται στο τοπικό καταναλωτικό κοινό, επισκέπτες και διερχομένους, που θα βρίσκουν συγκεντρωμένα όλα τα τοπικά προϊόντα, με σκοπό την ενημέρωση, τη δοκιμή ή την επιλογή και την αγορά σε καλές τιμές, στοιχεία της παράδοσης και της τοπικής "ταυτότητας", πληροφορίες για τις τοπικές επιχειρήσεις, δυνατότητες παρακολούθησης πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.
Επίσης, απευθύνεται στους παραγωγούς αγροτικών ή χειροτεχνικών προϊόντων, οι οποίοι θα μπορούν να εκθέτουν και να πωλούν τα προϊόντα τους σε διευρυμένο καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι, η ίδια η αγορά θα αποτελεί ελκυστικό χώρο, λόγω της ποικιλίας των τοπικών προϊόντων, των ελκυστικών τιμών και των ποικίλων εκδηλώσεων που θα οργανώνονται συχνά στους κατάλληλους χώρους που θα διαθέτει. Όπως και σε καλλιτέχνες/χειροτέχνες, που θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τη δουλειά τους (οι εικαστικοί σε κατάλληλους χώρους έκθεσης, οι μουσικοί κατά τη διάρκεια ειδικών εκδηλώσεων κλπ).
Η παρακολούθηση της ποσότητας των προϊόντων στα ράφια θα γίνεται με ειδικό λογισμικό, μέσω συστήματος καταγραφής (barcode), τόσο κατά την τοποθέτηση (σε συνεργασία με τον υπεύθυνο αποθήκης - τροφοδοσίας) όσο και κατά την πώληση ή απόσυρση. Όταν η ποσότητα κάποιου προϊόντος φτάσει σε επίπεδο ασφαλείας, ο παραγωγός θα ειδοποιείται με μήνυμα (sms ή e-mail) ώστε να φροντίζει για την ανατροφοδότηση στο ράφι του.
Στο τέλος κάθε εβδομάδας, γίνεται εκκαθάριση και οι παραγωγοί εισπράττουν το ποσό που αντιστοιχεί στις πωλήσεις των προϊόντων τους, αφού αφαιρεθεί το κόστος φιλοξενίας.
Η ίδρυση-κατασκευή της πλίθινης αγοράς στο Τοπικό Διαμέρισμα Προδρόμου θα αποτελέσει για την περιοχή, πέρα από χώρο αγοραπωλησίας τοπικών προϊόντων και πόλο έλξης τουριστών και διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων που θα συμμετέχουν σε πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, επισημαίνει η κ. Τριάντου.
"Το καταναλωτικό κοινό θα βρίσκει συγκεντρωμένα σε ένα χώρο, νωπά και συσκευασμένα τοπικά ποιοτικά προϊόντα, που εξασφαλίζουν υγιεινή και ασφαλή διατροφή" προσθέτει και καταλήγει: "Η πλίθινη Αγορά Προδρόμου ας αποτελέσει την απαρχή ενός Νέου Μοντέλου Αγροτικής Ανάπτυξης, με έμφαση στο: Ποιοτικά & Τοπικά Παραγόμενο Αγροτικό Προϊόν".