Υλοποίηση προγράμματος «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά» στους Σοφάδες Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την υλοποίηση του προγράμματος «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξασφάλισε ο Δήμος Σοφάδων.
Σε πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου Σοφάδων Μπάμπη Παπαδόπουλου με την υπεύθυνη του προγράμματος, όσον αφορά την εκπαίδευση ενηλίκων Ρομά μέσα από το πρόγραμμα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας κ. Ρίτα Σπανούλη, η οποία συνεργάζεται με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρίστο Γκόβαρη, διευθετήθηκαν οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος σε επίπεδο εκπαίδευσης ενηλίκων που θα στεγαστεί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων και το οποίο θα ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου, αφού το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη για τα παιδιά Ρομά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Πέμπτη 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα/σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών του τέταρτου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων που φιλοξενούν και εκπαιδεύουν παιδιά Ρομά, από ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στόχος της δράσης αυτής είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των παιδιών Ρομά στην προσχολική αγωγή και στη συνέχεια η έγκαιρη εγγραφή τους στην Α’ δημοτικού, η εξοικείωσή τους με το σχολείο και η παραμονή τους σε αυτό σε όλη τη διάρκεια τουλάχιστον της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Η επίτευξη αυτού του στόχου θα γίνει με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών του σχολείου, ειδικών επιστημόνων, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, ειδικά επιμορφωμένων για τις ανάγκες του Προγράμματος. Η εκπαιδευτική παρέμβαση είναι απαραίτητο να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και στα χαρακτηριστικά του κάθε επιλεγμένου οικισμού που διαβιούν παιδιά Ρομά και κατ’ επέκταση των σχολείων όπου φοιτούν αυτά, και να δείχνει τον οφειλόμενο σεβασμό στον αυτοπροσδιορισμό στον οποίο προβαίνουν τα μέλη της ομάδας στόχου.
Ο Δήμαρχος Σοφάδων για το θέμα αυτό δήλωσε:
«Μάνα των κακών είναι η αγραμματοσύνη. Όμως η αγραμματοσύνη είναι μικρότερο κακό απ’ την κακή και χωρίς μέθοδο εκπαίδευση. Είναι βέβαιο πως ανάμεσα στους αγράμματους ευκολότερα βρίσκει κανείς άνθρωπο ενάρετο, παρά ανάμεσα σ’ εκείνους που εκπαιδεύτηκαν χωρίς σωστή μέθοδο. Αν κι αυτό μας το δίδαξε ο Αδαμάντιος Κοραής πριν 200 σχεδόν χρόνια, εμείς αδιαφορούμε στις παραινέσεις του όσον αφορά του μαθητές Ρομά που αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες.
Ευελπιστούμε μέσα από τέτοιες δράσεις, όπως αυτή που θα υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην ομαλή και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε πληθυσμό ένταξη μαθητών Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί και η ομαλή ένταξη των πληθυσμών Ελλήνων Ρομά στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία.
Θέλουμε την Πολιτεία δίπλα μας σ’ αυτή την προσπάθεια. Οι Σοφάδες έχουν μια μοναδική στην Ελλάδα ιδιαιτερότητα. Το 50% του πληθυσμού της αποτελείται από Τσιγγάνους. Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να ενισχύσει τις δημόσιες υπηρεσίες της στην περιοχή μας: Δ.Ο.Υ. , ΙΚΑ, Αστυνομικό Τμήμα, Κέντρο Υγείας κλπ»