«Δότρια 258»: Νεαρή Καρδιτσιώτισσα ετοιμάζεται να σώσει μια ζωή Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
![«Δότρια 258»: Νεαρή Καρδιτσιώτισσα ετοιμάζεται να σώσει μια ζωή](/media/k2/items/cache/dd15f7742a509f7edb477696165b23a1_L.jpg)
Μια μικρή «αχτίδα» ελπίδας στο «σκοτάδι» των τελευταίων ημερών που σημαδεύτηκαν από την τραγωδία των Τεμπών αποτελεί η ειδοποίηση που έλαβε το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και ειδικότερα η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας που συνεργάζεται με το «Όραμα Ελπίδας»,
το σύλλογο που σε εθνικό επίπεδο ίδρυσε το 2012 την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ότι μια νεαρή Καρδιτσιώτισσα, εθελόντρια εγγεγραμμένη στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών βρέθηκε συμβατή με ασθενή που πάσχει από σοβαρό αιματολογικό νόσημα!
Σύμφωνα με πληροφορίες του KarditsaLive.Net η εθελόντρια (σεβόμενοι τη δεοντολογία που σχετίζεται με την όλη διαδικασία δεν δημοσιοποιούμε περισσότερα στοιχεία της ταυτότητάς της) ειδοποιήθηκε από τη Μονάδα του Νοσοκομείου Καρδίτσας για την ενημέρωση που έλαβε από το «Όραμα Ελπίδας», με την οποία συνεργάζεται και η Μονάδα του νοσηλευτικού μας ιδρύματος από το 2018 και κλήθηκε να δώσει αίμα –για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης δίνει αρχικά δείγμα σάλιου- που θα σταλεί άμεσα στο «Όραμα Ελπίδας» για να επιβεβαιωθεί η πλήρη ταυτοποίηση με τον υποψήφιο λήπτη, για τον οποίο δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.
Αν ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος πιστοποιήσουν την συμβατότητα και ότι η εθελόντρια είναι απόλυτα υγιής, τότε θα κληθεί από το «Όραμα Ελπίδας» στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει στη δωρεά προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων.
Με την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά η νεαρή δότρια θα είναι η 258η συμβατή δότρια που θα έχει δώσει μόσχευμα σε ισάριθμους ασθενείς ανά τον κόσμο και μόλις η 3η περίπτωση δότη από την Καρδίτσα την 5ετία που η Μονάδα του Νοσοκομείου συνεργάζεται με το «Όραμα Ελπίδας» κάτι που επιβεβαιώνει την σπανιότητα, αλλά και τη σπουδαιότητα της ανωτέρω είδησης.
Σημειώνεται ότι όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών ενεργοποιείται αναζήτηση για συμβατό δότη, αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον (αδελφό, αδελφή). Με δεδομένο ότι μόνο οι 3 από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό συγγενή δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να βρεθεί κατάλληλος δότης. Παγκοσμίως, η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης μυελού των οστών για έναν ασθενή κυμαίνεται από 1:20.000 έως και 1:1.000.000 ! Αν η Ελλάδα φτάσει τους 150.000 δότες – αριθμό που προσεγγίζουμε πλέον- οι πιθανότητες να βρεθεί συμβατός δότης για έναν Έλληνα ασθενή θα είναι 60%-80%, πιθανότητα, η οποία εξηγείται λόγω της γεννετικής ομοιότητας μεταξύ ομοεθνών.
Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών
Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ιδρύθηκε το 2012 από το Σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και ήρθε να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα συμβατών μοσχευμάτων που αντιμετώπιζε η χώρα μας, λόγω του πολύ μικρού αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η Ελλάδα καταλάμβανε μία από τις τελευταίες θέσεις σχετικά με τον αριθμό εθελοντών δοτών στη διεθνή λίστα. Ο χαμηλός αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών για όσους χρειάζονται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, να γίνεται από το εξωτερικό, αν δεν υπάρχει συμβατός δότης μέσα στην οικογένεια, κάτι που συμβαίνει μόνο στο 30% των περιπτώσεων. Αυτό το γεγονός δημιουργεί σημαντικά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας. Απάντηση στα προβλήματα αυτά, έδωσε η ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία στα 11 χρόνια της λειτουργίας της έχει επιτύχει να εγγράψει στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο περισσότερους από 140.000 νέους εθελοντές δότες, από τους οποίους 257 μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί συμβατοί και έχουν δώσει μόσχευμα σε ισάριθμους ασθενείς. Όμως ο στόχος, που είναι να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των Ελλήνων, και όχι μόνο, ασθενών, παιδιών και ενηλίκων σε μοσχεύματα, χρειάζεται ακόμα πολύ δρόμο για να επιτευχθεί. Γι΄ αυτό η προσπάθεια της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών όχι μόνον συνεχίζεται αλλά και συνεχώς εντείνεται.
Για να εγγραφεί κάποιος ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών αρκεί να είναι ηλικίας 18-45 ετών, υγιής, να συμπληρώσει μια αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου). Η διαδικασία αυτή είναι απλή και μπορεί να γίνει στη Μονάδα του Νοσοκομείου όπου μπορεί να προσέλθει όποιος θέλει κατόπιν συνεννόησης
Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής σου ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.
Η ελπίδα ενός τέτοιου ασθενή βρίσκεται πλέον στην Καρδίτσα…
Κωστής Κριτσιάνης