Αντίθετο το Δ.Σ. Καρδίτσας για το σχέδιο νόμου διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Θεσσαλία Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ψήφισμα κατά του σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη Θεσσαλία, με τον τρόπο που αυτό προωθείται, έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας το απόγευμα της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου.
Στην σχετική εισήγηση ο δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος τόνισε επί της ουσίας αυτό που ζητείται είναι η απόσυρση του άρθρου του σχεδίου νόμου που αφορά στην Θεσσαλία και η παραμονή της ΠΑΔΥΘ ΑΕ ως φορέας διαχείρισης για την Δυτική Θεσσαλία αντί της συγώνευσής της μαζί με τους ΦοΔΣΑ Λάρισας και Μαγνησίας.
Ο κ. Τσιάκος τόνισε πως σκοπός είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσίων στους πολίτες ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αν προχωρήσει το συγκεκριμένο πλάνο. Εξήγησε μεταξύ άλλων ότι είναι αρκετά χαμηλότερη η τιμολογιακή πολιτική της ΠΑΔΥΘ σε σχέση με τους άλλους δύο φορείς σε Λάρισα και Μαγνησία ενώ θεωρεί ότι θα υπάρξει και επιβάρυνση με χρέη των παραπάνω φορέων σε αντίθεση με την ΠΑΔΥΘ που δεν αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα. Τόνισε δε ότι επειδή πάνω απ' ολα είναι το συμφέρον των πολιτών, αν χρειαστεί θα ακολουθηθεί και δικαστική διαμάχη.
Συμφωνοι με την πρόταση της Δημοτικής Αρχή για το ψήφισμα οι επικεφαλής των παρατάξεων στη συνεδρίαση κ.κ. Σβάρνας και Ξυλομένος ενώ ο κ. Γάζος συμφώνησε μεν αλλά παράλληλα τάχθηκε και κατά του ψηφίσματος καθώς συντηρεί την ανταποδοτικότητα που έχουν οι συγκεκριμένες δημοτικές επιχειρήσεις που ήδη υφίστανται. Είμαστε υπέρ ενός ενιαίου κρατικού φορέα για τη διαχείριση και συλλογή απορριμμάτων που δεν θα πληρώνεται από τους πολίτες τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γάζος και ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης να συγκεντρώνει την "πίτα" (όπως και με τις ΔΕΥΑ) σε λιγότερα χέρια συνεχίζεται.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνίου μίλησε για αδράνεια της ΚΕΔΕ καθώς το θέμα σερνόταν από τον κ. Γραφάκο εδώ και 2-3 χρόνια με τον Δήμαρχο Β. Τσιάκο (που είναι μέλος της ΚΕΔΕ) ωστόσο να τονίζει ότι δεν είχε ειπωθεί καμία τέτοια πρόταση το προηγούμενο διάστημα. Αμφότεροι τέλος τόνισαν το πόσο εξαιρετικά τα πάει ο Δήμος σε επίπεδο ανακύκλωσης.
Το ψήφισμα είναι το ακόλουθο:
«Επειδή:
Με βάση όσα περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο άρθρο, τα ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Θεσσαλίας ΠΑΔΥΘ ΑΕ, στον οποίο εντάσσονται και οι Δήμοι-μέλη των καταργούμενων Συνδέσμων με δωρεάν παραχώρηση μετοχών από τους μετόχους της ΠΑΔΥΘ ΑΕ.
Η ΠΑΔΥΘ ΑΕ μετονομάζεται σε Φο.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Θεσσαλίας-Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.»
Ήδη από τις 3 Σεπτεμβρίου 2024 η ΠΑΔΥΘ, με επίσης ομόφωνη απόφαση των μελών του Διoικητικού της Συμβουλίου, των εκπροσώπων των 10 Δήμων της Δυτικής Θεσσαλίας, πρότεινε να δημιουργηθούν δύο (2) Φο.Δ.Σ.Α.:
α) Ο Φο.Δ.Σ.Α. Ανατολικής Θεσσαλίας (ο οποίος θα περιλαμβάνει τον Σύνδεσμο Μαγνησίας & τον Σύνδεσμο Λάρισας), με τη νoμική μορφή Συνδέσμου (ΝΠΔΔ) και
β) ο Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Θεσσαλίας (ο οπoίος θα περιλαμβάνει την ΠΑΔΥΘ Α.Ε.) με την νομική μορφή Α.Ε. των ΟΤΑ (ΝΠΙΔ), για τη διαχείριση & λειτουργία των έργων.
Για την εκπόνηση, τροποποίηση και παρακολούθηση του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας να ορισθεί ένας εκ των δύο (2) Φο.Δ.Σ.Α..
Στη διάρκεια της διαβούλευσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έλαβε υπόψη αυτή την απόφαση της ΠΑΔΥΘ ΑΕ και κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση το σχέδιο νόμου, χωρίς καμία τροποποίηση στο επίμαχο άρθρο 6.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλίας, που διατηρούν μια υγιή και με συνεχή θετικά αποτελέσματα εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων, ανακύκλωσης και ΣΜΑ, επισημαίνουν ότι:
Η ψήφιση του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου, ως έχει, θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία και τη διαχείριση των εγκαταστάσεων, της ΠΑΔΥΘ ΑΕ, στον σχεδιασμό νέων περιβαλλοντικών έργων σε εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο ΕΣΔΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην καθημερινότητα των δημοτών της δυτικής Θεσσαλίας.
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα του 1ου Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι και ο «νοικοκύρης» της περιοχής του, ευρισκόμενος δίπλα στον δημότη. Με τη δημιουργία Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, αναγκαστικά δημιουργείται ένας 2ος Βαθμός με εξειδικευμένη αρμοδιότητα, ο οποίος είναι δύσκολο έως ανέφικτο να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται την καθημερινότητα.
Ένας ΦοΔΣΑ για να επιτελέσει το έργο του, (περιβαλλοντικά-επιστημονικά-οικονομικά) πρέπει να έχει ένα ικανοποιητικό γεωγραφικό και κυρίως πληθυσμιακό μέγεθος.
Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου ως έχει και με την εφαρμογή του θα προκύψουν δυσλειτουργίες, όπως:
Γίνεται ανέφικτη η εποπτεία και αποτελεσματικότερη λειτουργία της κάθε εγκατάστασης.
Δημιουργείται εσωτερικός γραφειοκρατικός μηχανισμός.
Υφίσταται ποικιλία και όχι ομοιομορφία στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς (ιδιοκτησία, παραχώρηση κατά χρήση, μίσθωση, κ.λπ.) των παγίων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στον καθορισμό των ετήσιων εισφορών κάθε Δήμου – άρα κάθε πολίτη – με βάση την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που εισέφερε ο ΦοΔΣΑ στον οποίο ανήκε.
Ανατρέπεται η υπάρχουσα χάραξη χωριστής τιμολογιακής πολιτικής.
Δημιουργείται ανισορροπία στη λειτουργία, καθώς η ΠΑΔΥΘ ΑΕ λειτουργεί όλες τις εγκαταστάσεις με δικό της προσωπικό, ενώ οι άλλοι δύο ΦοΔΣΑ έχουν αναθέσει την λειτουργία και διαχείριση σε ιδιώτες, με συνέπεια το κόστος να είναι υψηλότερο.
Η απαιτούμενη πρόσληψη νέου προσωπικού θα αποδώσει μετά από μεγάλο διάσημα, καθώς απαιτείται εκπαίδευσή του. Μόνιμο προσωπικό σήμερα (38 άτομα) έχει η ΠΑΔΥΘ ΑΕ, και εν μέρει ο ΦοΔΣΑ Λάρισας.
Θα υφίσταται ανισότητα στο ωράριο των εργαζομένων , καθώς οι εργαζόμενοι της ΠΑΔΥΘ ΑΕ εργάζονται 8 ώρες ημερησίως και οι εργαζόμενοι των άλλων δύο ΦοΔΣΑ ως ΝΠΔΔ εργάζονται 6,5 ώρες.
Είναι αμφίβολο εάν και σε ποιον βαθμό θα μπορούν να τηρούνται οι δεσμεύσεις των σημερινών ΦοΔΣΑ προς τους κατοίκους των περιοχών όπου κατασκευάστηκαν και λειτουργούν εγκαταστάσεις (π.χ. ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας) .
Η επιμονή στη δημιουργία ενός μόνο Φο.Δ.Σ.Α. στη Θεσσαλία, θα οδηγήσει μία περιβαλλοντική Βαβέλ, αντί να δημιουργηθεί ένας πολυδύναμος Φο.Δ.Σ.Α..
Ταυτοχρόνως, διαλύει ότι με κόπο όλα αυτά τα χρόνια έχει κτιστεί, με τη σύμφωνη γνώμη και των τοπικών κοινωνιών, κάτι που αποτέλεσε το «κλειδί της επιτυχίας» της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε..
Για τους παραπάνω λόγους, το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας θεωρεί εύλογες τις ανησυχίες της διοίκησης της ΠΑΔΥΘ αλλά και των τοπικών κοινωνιών και ζητά:
-Να αποσυρθεί το άρθρο 6 του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου που αφορά την δημιουργία ενός Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
-Να παραμείνει η ΠΑΔΥΘ ΑΕ ως Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Θεσσαλίας».