"Βαλτωμένη" εδώ και 1,5 χρόνο η παράκαμψη Συκεώνας της Ε.Ο. Λάρισας - Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Σήμερα Δευτέρα, 4 Απριλίου του 2022, συμπληρώθηκαν 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για την παράκαμψη της Συκεώνας της Ε.Ο. Λάρισας - Καρδίτσας και με βάση τα όσα προέβλεπε το έργο θα έπρεπε να είναι έτοιμο.
Ήδη όμως με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή 1 Απριλίου κατόπιν αιτήματος του αναδόχου, το έργο πήρε παράταση μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, που μεταφράζεται σε 18 μήνες.
Τα αιτήματα και οι εγκρίσεις παρατάσεων δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και υπάρχει πάντα αιτιολόγηση. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μεγάλα έργα όπως αυτό που έχει προϋπολογισμό 33 εκατομμυρίων. Το πρόβλημα είναι ότι η πορεία της παράκαμψης Συκεώνας από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα, παρουσιάζει μία πτωτική καμπύλη που έχει φθάσει στο χαμηλότερο σημείο της τους τελευταίους 17 μήνες.
Για να γίνει κατανοητό αυτό που αναφέρουμε θα παραθέσουμε στοιχεία από δελτία τύπου της περιφέρειας αλλά και δηλώσεις που φιλοξενήθηκαν σε ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net. Όπως προείπαμε, η πρώτη ενημέρωση για το έργο ήρθε τον Απρίλιο του 2019, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να ανακοινώνει επίσημα την υπογραφή της σύμβασης. Η επόμενη ενημέρωση και πάλι με δελτίο τύπου έρχεται το Νοέμβριο, στις 23, του ίδιου έτους, όταν και αναγγέλλεται η έναρξη των εργασιών, αλλά και το τι ακριβώς έργα θα πραγματοποιηθούν.
Αναλυτικότερα και για να τα θυμηθούμε:
-Κατασκευή κύριας αρτηρίας μήκους 4,5 χλμ. με δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,5 μ. ανά κατεύθυνση
-Κατασκευή παράπλευρου δικτύου – αγροτικού δικτύου στα τμήματα που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών
-Κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων: ενός μεγάλου κυκλικού κόμβου επί της αρτηρίας στην αρχή της χάραξης (ο οποίος θα εξυπηρετεί την πρόσβαση της Συκεώνας για αυτούς που κινούνται από και προς Καρδίτσα) και ενός μικρού στο τέλος της χάραξης, εκτός αρτηρίας, για τη σύνδεση τοπικής παράπλευρης οδού και της εξόδου από την αρτηρία με την υφιστάμενη οδό που οδηγεί δυτικά προς τη Συκεώνα.
-Κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Ενιπέα
-Κατασκευή κάτω διάβασης οδού Συκεώνα – Μικρό Βουνό
-Κατασκευή άνω διάβασης
-Κατασκευή έργων αποστράγγισης
-Σήμανση των οδών και των κόμβων
-Ασφάλιση των οδών με την τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων και τέλος
-Εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού
Στις 10 Φεβρουαρίου του 2020 η Περιφέρεια ενημερώνει ότι έχει ολοκληρωθεί το 30% του φυσικού αντικειμένου του έργου. Ουσιαστικά σε τρεις μήνες, ίσως και λίγο περισσότερο αν θεωρήσουμε ότι ο ανάδοχος δεν εγκαταστάθηκε απαραίτητα το Νοέμβριο καθώς από την υπογραφή της συμβάσης μεσολάβησαν 7 μήνες.
Η καλή πορεία συνεχίζεται και στις 5 Μαΐου του 2020 το δελτίο τύπου της περιφέρειας μιλά για 35% ολοκλήρωση. Πέντε μήνες αργότερα, προς τα τέλη του Οκτωβρίου του 2020 το KarditsaLive.Net κάνει ρεπορτάζ για την παράκαμψη Συκεώνας και φιλοξενεί δηλώσεις του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, που μιλά για ολοκλήρωση του έργου κατά 50%.
Αυτή είναι και η τελευταία φορά που γίνεται λόγος για το έργο σε ότι αφορά στον βαθμό ολοκλήρωσης. Το δεδομένο όμως είναι πως σε ένα χρόνο έγινε το 50% του έργου.
Η επόμενη αναφορά έρχεται τώρα και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που προαναφέραμε. Εκεί στην εισήγηση που είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά ο βαθμός ολοκλήρωσης του έργου προσδιορίζεται στο 60%. Οπότε από τον Οκτώβριο του 2020, μέχρι τον Απρίλιο του 2022, σε 15 μήνες, προχώρησε κατά 10%. Όταν σε 12 μήνες είχε γίνει το μισό.
Για το θέμα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με την Διευθύντρια Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Στ. Καρρά, η οποία τόνισε πως υπήρξαν βάσιμες αιτίες για την καθυστέρηση του έργου. Η κυριότερη εξ αυτών αλλά όχι η μόνη, ήταν οι καιρικές συνθήκες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι μία ιδιαίτερη περιοχή, βαλτώδης, χαρακτηριστικό που το ενισχύει και η παρουσία του Ενιπέα. Δεν είναι μόνο ότι θα βρέξει και θα δημιουργηθούν προβλήματα αλλά και το ότι καθυστερεί να στεγνώσει. Μάλιστα η κ. Καρρά υποστήριξε ότι οι καιρικές και μόνο συνθήκες στέρησαν 10 μήνες εργασιών.
Επίσης, πρόσθεσε είναι οι αρχαιολογικές εργασίες που γίνονται και κυρίως αυτές πάνω στην κεντρική αρτηρία. Όσο διαρκούν δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις σε αυτή. Έχω την υπόσχεση, τόνισε, πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου. Θα συνεχιστούν σε άλλα σημεία, όπως στο Μικρό Βουνό, που είναι εκτός κεντρικής αρτηρίας, γεγονός που περιορίζει το πρόβλημα.
Σε ερώτησή μας για το αν μπορεί να υπάρξει τμηματική κατασκευή του έργου σημείωσε ότι η φύση του δεν το επιτρέπει και πρέπει να προχωράει όλο μαζί.
Ακόμα επισήμανε ότι η σεισμική δραστηριότητα που πριν ένα και κάτι χρόνο έβαλε και αυτή λιθαράκι στην καθυστέρηση, αφού κυρίως οι μετασεισμοί δεν επέτρεπαν, για λόγους ασφαλείας την εργασία στα ορύγματα.
Σε όλα τα παραπάνω πρόσθεσε και τα θέματα που προέκυψαν με τον COVID-19, στερώντας κατά διαστήματα σημαντικό στελεχιακό δυναμικό, όπως και την ύπαρξη ενός κατασκευαστικού ζητήματος που οδεύει πάντως προς λύση.
Από το πλάνο δεν έλειψε και το θέμα των ανατιμήσεων των υλικών, που πλέον αρχίζει να γίνεται μεγάλο εμπόδιο για τους εργολάβους που έχουν δώσει σημαντικές εκπτώσεις. Για το συγκεκριμένο έργο η έκπτωση είναι στο 50% και αυτό είναι από μόνο του ένα θέμα.
Πλέον η ημερομηνία περαίωσης μεταφέρθηκε για το Φθινόπωρο του 2023 αλλά το ερώτημα που μπαίνει είναι αν ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το 15μηνο της ελάχιστης σχεδόν προόδου και αν ο ρυθμός θα αυξηθεί στα επίπεδα του ξεκινήματος.
Απάντηση, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να δοθεί. Και με βάση όλους τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν το να κάνει κάποιος πρόβλεψη είναι μάλλον παρακινδυνευμένο.
Η αιτιολόγηση της παράτασης
Σε ότι φορά τώρα στους λόγους που βασίστηκε παροχή επιπλέον χρόνου είναι οι εξής:
-Η δέσμευση του τμήματος της αρτηρίας από Χ.Θ. 3+716 έως Χ.Θ. 3+985, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την εκτέλεση ανασκαφικών εργασιών.
-Μειωμένοι ρυθμοί εκτέλεσης εργασιών λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του COVID-19 από τον Μάρτιο του 2020εως και σήμερα.
-Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες και τις βροχοπτώσεις που εμφανίζονταν το υπόλοιπο διάστημα. (Οι ημέρες καθυστέρησης υπολογίζονται σε σύνολο 284. Η περιοχή επηρεάστηκε από τις κακοκαιρίες ΙΑΝΟΣ και ΔΙΟΜΗΔΗΣ, όπου οι παραποτάμιες εκτάσεις κατακλύστηκαν για αρκετό χρονικό διάστημα ).
-Η σεισμική δραστηριότητα της 3/3/2021 και η μετασεισμική της ακολουθία, που δεν επέτρεπαν την εκτέλεση των εργασιών αλλά και τη λειτουργία μονάδων σκυροδέματος, για τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής των τεχνικών που προηγούνται έναντι των υπολοίπων.
-Η αδυναμία εφαρμογής της εγκεκριμένης μελέτης με την έμπηξη των κατακόρυφων στραγγιστηρίων στο τμήμα του έργου από Χ.Θ. 3+900 έως Χ.Θ. 4+380, με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα μελέτη βελτίωσης του υπεδάφους στο εν λόγω τμήμα. Η μελέτη είναι υπό εκπόνηση από τον ανάδοχο του έργου. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των επιχωμάτων και παρέλευσης του χρόνου προφόρτισης στο συγκεκριμένο τμήμα, προβλέπεται η κατασκευή των τεχνικών ΜΤ2, ΜΤ3 και των ακροβάθρων της γέφυρας.
Π.Κ.