Βλοχός – Μεταμόρφωση: To 2020 ζήτησαν εγγράφως έργα μετά τον "Ιανό" προς αποφυγή του…"Ντάνιελ" αλλά… Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Χωριά-φαντάσματα θυμίζουν Κοινότητες της Μεταμόρφωσης και του Βλοχού που αναδύονται σταδιακά από τα λασπόνερα που σκέπασαν ακόμα και τα κεραμίδια των σπιτιών τους, μετά την επέλαση του Ντάνιελ.
Η επόμενη μέρα διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους και ήδη σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του karditsalive.net το Τοπικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα μετεγκατάστασης…
Κι όμως 3 χρόνια πριν, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020, λίγες μέρες μετά τον Ιανό, όπου οι δύο Κοινότητες δοκιμάστηκαν και πάλι, τα Τοπικά τους Συμβούλια συζήτησαν σχετικά με έργα και παρεμβάσεις που θα θωράκιζαν έναντι πλημμυρών τη Μεταμόρφωση και το Βλοχό και έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις. Αποφάσεις οι οποίες μάλιστα επικυρώθηκαν ομόφωνα και από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά με αντίστοιχες αποφάσεις που όριζαν ότι όσα έργα και παρεμβάσεις ήταν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας- Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας θα προωθούνταν αρμοδίως, ενώ όσα απευθύνονταν προς το Δήμο θα επιλαμβάνονταν οι υπηρεσίες του.
Θέλοντας να κάνουμε μια αποτίμηση των όσων από τα προτεινόμενα υλοποιήθηκαν ή δεν υλοποιήθηκαν το KarditsaLive.Net επικοινώνησε με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Μεταμόρφωσης κ. Πετρ. Κοντογιάννη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ιων. Κούκα, καθώς και το Δήμαρχο Παλαμά κ. Γ Σακελλαρίου.
Επικοινωνήσαμε και με το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κων. Νούσιου ζητώντας μια αναλυτικότερη ενημέρωση από εκείνον σχετικά με τα έργα αρμοδιότητας της Περιφέρειας που είχαν ζητήσει οι Κοινότητες, ώστε πέρα από αυτά που έγιναν, να ενημερωθούμε και αν κάποια από αυτά που δεν έγιναν είχαν δρομολογηθεί και σε ποιο βαθμό ή τουλάχιστον βρίσκονταν σε κάποιο σχεδιασμό, αλλά δεν ανταποκρίθηκε τελικά στο αίτημά μας.
Ως εκ τούτου καταγράφουμε την εικόνα όπως μας τη μετέφεραν οι τοπικοί φορείς θεωρούμε πάντως χρήσιμο να υπάρξει -έστω και εκ των υστέρων -από την Περιφερειακή Αρχή μια αναλυτικότερη ενημέρωση για τα παραπάνω έργα αρμοδιότητάς της, την οποία και θα αναμένουμε.
Τι έγινε και δεν έγινε στην Μεταμόρφωση
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μεταμόρφωσης κ. Πετρ. Κοντογιάννης από τα αιτήματα έργων και παρεμβάσεων που αφορούσαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα σημαντικότερα δεν υλοποιήθηκαν και κάποια άλλα δεν ολοκληρώθηκαν.
Ειδικότερα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είχαν ζητηθεί τα εξής:
1.-Θωράκιση αναχωμάτων, ανύψωση και ενίσχυση με συρματοκιβώτια (ζαρζανέτια) στα πλαϊνά από το μέσα μέρος του αναχώματος της κοίτης (μαγκίνα) προς την πλευρά του χωριού, για αποφυγή διάνοιξης αυτών από τις τρύπες των αλεπούδων καθώς και να γίνει προσπελάσιμο με αυτοκίνητο και μηχανάκι και τον συνεχή έλεγχό τους. Ειδικότερα με τις τρύπες των αλεπούδων πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχεδίων και ενεργειών, στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.
2.-Δημιουργία φράγματος στη γέφυρα του Ιταλικού ποταμού, με τεχνικές πόρτες και όχι με πέτρες και χώμα, ώστε να είναι δυνατό το άμεσο άνοιγμα ή κλείσιμο αυτού, όποτε κρίνεται απαραίτητο και επιπροσθέτως έτσι θα αποφύγουμε την επιχωμάτωση του πυθμένα του Ιταλικού ποταμού, καθώς κάθε φορά που φτιάχνουμε φράγμα από χώμα και πέτρες τα υλικά αυτά παρασύρονται από τη ροή του νερού και μπαζώνουν την κοίτη του ποταμού.
3.-Ανύψωση του οδοστρώματος των γεφυρών, στο επίπεδο των αναχωμάτων ώστε να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία καθόσον αφού είναι χαμηλότερο το οδόστρωμα, το νερό βρίσκει δίοδο προς το χωριό. Η ανύψωση να γίνει στις γέφυρες του Ιταλικού ποταμού, από Μεταμόρφωση προς Παλαμά και από Μεταμόρφωση προς Βλοχό, από την πλευρά του χωριού της Μεταμόρφωσης.
4.-Φωτισμός στα γεφύρια για έλεγχο της στάθμης του νερού καθώς και για την ασφαλέστερη δίοδο αυτών, ειδικότερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο φωτισμός προτείνεται να παίρνει ενέργεια, πέραν του ηλεκτρικού ρεύματος και από φωτοβολταϊκό σύστημα, ώστε να έχει ενέργεια και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος που είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιπτώσεις πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών.
5.-Κατασκευή αντλιοστασίου στην αγροτική περιοχή «Λόγγος», για την αποστράγγιση του νερού, το οποίο συσσωρεύεται στην συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελεί το χαμηλότερο υψομετρικά σημείο του χωριού και κάθε χρόνο υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, που εκτός από την καταστροφή των χωραφιών, αποτελούν και κίνδυνο πλημμύρας για το ίδιο το χωριό. Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις, ή διαρροή– υπερχείλιση κάποιου ποταμού, καθίσταται επιβεβλημένη η άντληση νερού από την προαναφερθείσα περιοχή.
6.-Καθαρισμός του Ιταλικού ποταμού και του ποταμού Καλέντζη περιμετρικά του χωριού
Αντίστοιχα από το Δήμο Παλαμά είχε ζητηθεί το εξής:
1.-Αποκατάσταση και επισκευή των ήδη χαλασμένων δύο (2) τεχνιτών πορτών που υπάρχουν στην περιοχή του εγκάρσιου τμήματος των ποταμών Ιταλικός και Καλέντζης καθώς και στην περιοχή του Ιταλικού ποταμού με τοπωνύμιο «Πόρτα στου Τσιούκα το χωράφι».
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης από τα παραπάνω που αφορούσαν την Περιφέρεια σε σύνολο 14χλμ αναχωμάτων έγινε μόνο ανύψωση σε μήκος περίπου 10 χλμ και έπεσε χαλίκι, αλλά δεν έγινε θωράκιση ούτε ενίσχυση με συρματοκιβώτια, δρομολογήθηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε ακόμη ο φωτισμός στα γεφύρια, ενώ έγινε αναβάθμιση του υπάρχοντος αντλιοστασίου, καθώς και η αποκαστάσταση και επισκευή των τεχνητών πορτών που ζητούνταν από το Δήμο Παλαμά.
Αντίθετα δεν έγινε το προτεινόμενο φράγμα στη γέφυρα του Ιταλικού, ούτε η ανύψωση του οδοστρώματος των γεφυρών, στο επίπεδο των αναχωμάτων ώστε να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία, καθώς και ο καθαρισμός του Ιταλικού και του Καλέντζη περιμετρικά του χωριού.
Τι έγινε και τι δεν έγινε στο Βλοχό
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βλοχού κ. Ιωαν. Κούκας από τα αιτήματα έργων και παρεμβάσεων που αφορούσαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, επίσης τα σημαντικότερα δεν υλοποιήθηκαν ή έγινε μόνο ένα μικρό τμήμα τους.
Ειδικότερα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είχαν ζητηθεί τα εξής:
1.Θωράκιση των αναχωμάτων περιφερειακά του Βλοχού (Ιταλικό – Καλέντζη – Ενιππέα) καθώς επίσης και «Άγιοι Πάντες» ως το παλιό σπάσιμο.
Περιγραφή: Στρώσιμο με υλικό Ε4 και το ανάχωμα στον Άγιο Βασίλειο περιφερειακά στη θέση «ΜΑΥΡΟΕΣ». Ανύψωση του αναχώματος περιφερειακά του Βλοχού έως και 1m και ανύψωση στη θέση «Άγιοι Πάντες» έως 0,50m. Επίσης καθάρισμα των αναχωμάτων για τυχόν τρύπες από αλεπούδες ή άλλα ζώα καθώς και πλάγια ενίσχυσή τους από τη μεριά του χωριού. Στρώσιμο των αναχωμάτων για να είναι εύκολη η προσπέλαση με οχήματα για την επίβλεψή τους.
2.Καθαρισμός και εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού Ενιππέα μέχρι και τον Πηνειό
Αντίστοιχα από το Δήμο Παλαμά ζητήθηκαν τα εξής
- Τοποθέτηση Μεγαλύτερης αντλίας άντλησης υδάτων στη θέση «Λόγγια» από 1000m3/ώρα σε 1500m3/ώρα.
- Πλήρη συντήρηση του αντλιοστασίου στις αντλίες και στο σύστημα ανοίγματος των θυροφραγμάτων διότι δεν ανοίγουν πλήρως με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η ροή του νερού.
- Επισκευή θυροφραγμάτων στον ποταμό Ενιππέα
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Βλοχού κ. Ιωαν. Κούκας από τα παραπάνω αιτήματα προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας έγινε ανύψωση κατά 50 εκ. περίπου -και όχι θωράκιση αναχωμάτων- και μόνο σε μήκος 680 μέτρων σε σύνολο 8 χιλιομέτρων που αφορούσε η προτεινόμενη παρέμβαση, ενώ έγινε καθαρισμός της παρόχθιας βλάστησης, αλλά όχι εκβάθυνση του Ενιππέα.
Από τα αιτήματα προς το Δήμο, η αναβάθμιση της αντλίας στη θέση «Λόγγια» υλοποιήθηκε τελικά από την Περιφέρεια - όπως μας επιβεβαίωσε και ο κ. Σακελλαρίου- ενώ τα υπόλοιπα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΓΟΕΒ και δεν υλοποιήθηκαν.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κατά την 3ετία που μεσολάβησε από τον Ιανό μέχρι τον Ντάνιελ τα όποια έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα υλοποιήθηκαν στις δύο Κοινότητες δεν ικανοποίησαν τις ανάγκες που είχαν καταγραφεί και δεν παρείχαν και αντιπλημμυρική προστασία, όταν χρειάστηκε.
Κωστής Κριτσιάνης