Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε. Θεσσαλίας: Αδύνατη χωρίς χρηματοδότηση η αποκατάσταση της λειτουργίας του αντλιοστασίου Μαραθέας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Αδυναμία να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αντλιοστασίου Μαραθέας που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια του Daniel το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι προσεγγίζει ίσως και το 1 εκατ. ευρώ, εκφράζει ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Στραγγιστικών Έργων (Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε.) Θεσσαλίας, αν δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του κόστους.
Την αδυναμία αυτή επανέλαβε και ο Δ/ντης του Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε. Θεσσαλίας κ. Γ. Βαρδούλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του KarditsaLive.Net που αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα 4 μεγάλα αντλιοστάσια σε Μαραθέα, Κεραμίδι, Βλοχό και Πέτρινο.
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδούλης ο Daniel προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε όλα τα αντλιοστάσια από τις οποίες ο Οργανισμός μπόρεσε να αποκαταστήσει με δικούς τους πόρους και χωρίς την παραμικρή χρηματοδότηση τη λειτουργία των 3 στο Κεραμίδι, το Βλοχό και το Πέτρινο που είναι πλήρως λειτουργικά αν και όπως μας είπε, υπάρχουν ακόμα προβλήματα προσβασιμότητας στα αντλιοστάσια του Βλοχού και του Πέτρινου λόγω της μη ολοκλήρωσης των αποκαταστάσεων των αναχωμάτων από την Περιφέρεια, με το αντλιοστάσιο της Μαραθέας να παραμένει εκτός λειτουργίας και το μεγάλο «αγκάθι».
Μάλιστα, όπως μας τόνισε ο κ. Βαρδούλης, για το θέμα του αντλιοστασίου της Μαραθέας ο Οργανισμός έχει ενημερώσει εγγράφως από τις 3/11/2023 και κατ΄ επανάληψη στη συνέχεια τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς που γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος,- το οποίο πιστοποίησε και σε αυτοψία της και η κατασκευάστρια εταιρεία- και ότι απαιτείται μια μεγάλη δαπάνη για την …ανακατασκευή ουσιαστικά της μονάδας που αδυνατεί να καλύψει ο Οργανισμός, η συνολική ζημιά του οποίου σε υποδομές και δίκτυα υπολογίστηκε από τεχνικό σύμβουλο στον οποίο ανέθεσε την εκτίμησή του σε 121 εκατ. ευρώ.!
Έπειτα από σχετική πρόσκληση ο Οργανισμός ετοίμασε μια τεχνική έκθεση για τις απολύτως αναγκαίες αποκαταστάσεις προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ αιτούμενος χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ από τα αρμόδια υπουργεία προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας- ο Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε. θα κάλυπτε την υπόλοιπη δαπάνη- για να υλοποιήσει για λογαριασμό του τα αναγκαία έργα αποκατάστασης καθώς ο Οργανισμός δεν διαθέτει την απαραίτητη στελέχωση για να τα υλοποιήσει και να τα παρακολουθήσει, αλλά παρά τις σχετικές ανακοινώσεις του πρώην ΥΠΑΑΤ κ. Λ. Αυγενάκη τον περασμένο Απρίλιο, η αιτούμενη χρηματοδότηση δεν έχει ακόμα δοθεί στην Περιφέρεια.
Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Βαρδούλης, εξαντλώντας τις δυνατότητές του, εκτέλεσε ή έχει δρομολογήσει έργα ύψους 500.000 ευρώ με δικούς του πόρους που προέρχονται αποκλειστικά από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής ευθύνης του και τα τέλη που εισπράττει, ενώ από τις αρχές του Οκτωβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική εργολαβία για συντήρηση γενικά των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και τη λειτουργία των αντλητικών συγκροτημάτων των Αντλιοστασίων προϋπολογισμού 42.160 ευρώ με πόρους πάντα του Οργανισμού.
Τέλος, ο κ. Βαρδούλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ύπαρξη ή μη ηλεκτρογεννητριών στα αντλιοστάσια ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν και εναλλακτικά σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης εξέφρασε την άποψη ότι η τεράστια ισχύς που απαιτείται για τη λειτουργία ενός αντλιοστασίου με δυνατότητα μέγιστης άντλησης 44.000 κ.μ. νερού ωριαίως, η απαίτηση για δεξαμενές καυσίμων πολλών χιλιάδων λίτρων και άλλα λειτουργικά ζητήματα καθιστούν μη ρεαλιστική την προοπτική και δεν είναι τυχαίο ότι κανείς μελετητής των σχετικών έργων δεν συμπεριέλαβε σχετική πρόβλεψη στη μελέτη του.
Τα 4 αντλιοστάσια του Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε. Θεσσαλίας
Ο Οργανισμός είναι η υπεύθυνος για την αποστράγγιση των αγροτεμαχίων που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του. Διοικεί, συντηρεί και λειτουργεί τα παρακάτω 4 Αντλιοστάσια:
-Το Αντλιοστάσιο Α1 Κεραμιδίου αντλεί τα πλημμυρικά ύδατα της αριστερής δανειοτάφρου του ποταμού Καλέντζη και της δεξιάς του Συλλεκτήρα ΙΙΙ.1 δια του Συλλεκτήρα Τ.1 (παλαιά κοίτη ποταμού Παμίσου) προς το ποταμό Ενιπέα. Η άντληση γίνεται χρησιμοποιώντας το πολύ 2 από τις 3 διαθέσιμες αντλίες, μία μικρή με 6.000m3 ωριαίως και μία μεγάλη με 14.000 m3 ωριαίως (μέγιστη δυνατή άντληση 20.000 m3 ωριαίως).
-Το Αντλιοστάσιο Α2 Βλοχού αντλεί τα πλημμυρικά ύδατα του Συλλεκτήρα ΙΙ.1 (Ιταλική) προς τον ποταμό Καλέντζη. Η άντληση γίνεται χρησιμοποιώντας το πολύ 3 από τις 4 διαθέσιμες αντλίες, μία με 12.000 m3 ωριαίως, μία με 14.000 m3 ωριαίως και μία με 18.000 m3 ωριαίως (μέγιστη δυνατή άντληση 44.000 m3 ωριαίως).
-Το Αντλιοστάσιο Α3 Πέτρινου αντλεί τα πλημμυρικά ύδατα του Συλλεκτήρα ΙΙ.5 προς τον ποταμό Ενιπέα. Η άντληση γίνεται χρησιμοποιώντας το πολύ 2 από τις 3 διαθέσιμες αντλίες, μία με 14.000 m3 ωριαίως και μία με 16.000 m3 ωριαίως (μέγιστη δυνατή άντληση 30.000 m3 ωριαίως).
-Το Αντλιοστάσιο Α4 Μαραθέας αντλεί τα πλημμυρικά ύδατα του Συλλεκτήρα Μέγα και τα διοχετεύει προς τον Ποταμό Πηνειό με ικανότητα 72.000 m3 ωριαίως και επιπλέον εφεδρεία 23.400 m3 ωριαίως .
Και τα 4 Αντιπλημμυρικά Αντλιοστάσια εξυπηρετούν έκταση περίπου 350.000 στρεμμάτων.
Κωστής Κριτσιάνης
φωτογραφία αρχείου