Δ.Σ. Καρδίτσας: Παραχώρηση χρήσης γης για ανέγερση μνημείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ομόφωνα δεκτό έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας αίτημα που υπέβαλλε το ΚΚΕ για την ανέγερση μνημείου του Δημοκρατικού στρατού Ελλάδας, από την ΚΕ του κόμματος.
Το ακριβές σημείο που θα ανεγερθεί το μνημείο, με όλα τα έξοδα να καλύπτονται από το ΚΚΕ και αφού έχει προηγηθεί διαγωνισμός για την φιλοτέχνησή του, θα καθορισθεί από το αρμόδιο τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Θα είναι όμως σίγουρα στην περιοχή του Υδατόπυργου.
Κατά την συζήτηση του θέματος παρέστη και αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΚΚΕ και υπήρξε τοποθέτηση από τον κ. Τέγο, ενώ ο κ. Κρανιάς μίλησε για ηθική δικαίωση. Υπέρ της παραχώρησης τάχθηκαν όλοι όσοι πήραν τον λόγο και συγκεκριμένα οι κ.κ. Θεολόγης, Σβάρνας και Ξυλομένος. Όπως και ο κ. Σβερώνης που ήταν ο εισηγητής.
Το αίτημα του ΚΚΕ
«Το ΚΚΕ συμπλήρωσε πριν λίγα χρόνια έναν αιώνα ζωής, δράσης και αγώνων προσφορά στο εργατικό λαϊκό κίνημα για να δει ο τόπος μας καλύτερες μέρες.
Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές αφετηρίες, επιφυλάξεις ή διαφωνίες είναι αποδεκτό στην κοινή γνώμη ότι το ΚΚΕ πάλεψε για ανώτερα ιδανικά με επίκεντρο την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, πάντα με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα.
Έτσι, έφερε στην ελληνική κοινωνία από τις απαρχές της ύπαρξης του τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες, οργάνωσε και συσπείρωσε στις γραμμές του πρωτοπόρους εργάτες, διανοούμενους, κέρδισε ακόμη κι ανθρώπους της αντίπαλης αστικής τάξης στις γραμμές του οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους για το δίκιο των πολλών.
Η ιστορία του τόπου μας είναι γεμάτη από τέτοιες υποδειγματικές σελίδες που παραμένουν ανεξίτηλες στις μνήμες στη θύμηση, αποτελώντας ταυτόχρονα κινητήρια δύναμη έμπνευσης κι ανυπότακτης στάσης ζωής μέχρι σήμερα, μέσα σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων παγκόσμια και στη χώρα μας.
Το ΚΚΕ σήμερα μελετάει και βγάζει συμπεράσματα από τη ιστορία του επαναστατικού λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας της οποίας είναι σημαντικό κομμάτι.
Δεν είναι τυχαίο πώς τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί της κομμουνιστικής ιδεολογίας παραδέχονται πως δεν υπάρχει λαϊκό δικαίωμα, κατάκτηση, ηρωική πράξη από την οποία δεν ωφελήθηκε η πλειοψηφία της κοινωνίας του τόπου μας που να μην έχει καθοριστική συμβολή το ΚΚΕ.
Μια τέτοια σελίδα αποτελεί η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την περίοδο 1946-1949, η οποία αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.
Σε αυτό το ζήτημα θα μας επιτρέψετε να αναφερθούμε εν συντομία στα εξής:
Ο νομός Καρδίτσας είναι μια περιοχή με βαρύ ιστορικό φορτίο και μεγάλη προσφορά τη συγκεκριμένη περίοδο. Σε ένα αγώνα που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από σκληρές κι αιματηρές μάχες, αλλά και σε κορυφαίες στιγμές ηρωισμού και θυσιών που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής μας. Τα Άγραφα είναι μια περιοχή γεμάτη με πλούσια ιστορικότητα, καθώς σημαντικά γεγονότα συνδέθηκαν με την ανάπτυξη του αντιστασιακού αγώνα. Η περιοχή αποτέλεσε ορμητήριο των δυνάμεων του ΕΛΑΣ αρχικά και του ΔΣΕ στη συνέχεια, αποτέλεσε την πρώτη ελεύθερη περιοχή της Ευρώπης, η πόλη της Καρδίτσας υπήρξε η πρώτη ελεύθερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, στην περιοχή της Νεβρόπολης λειτούργησε αντάρτικο αεροδρόμιο, τυπογραφεία του ΕΛΑΣ στη Μούχα, Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα, η 1η και 2η Συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ πραγματοποιήθηκαν στον Ίταμο, ενώ έδρα της ελεύθερης Ελλάδας το 1944 αποτέλεσε το Πετρίλο κλπ.
Εξελίχθηκαν σοβαρά γεγονότα και καθοριστικές μάχες για την έκβαση του αγώνα. Η πόλη της Καρδίτσας, όπως και η ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου και του κάμπου έπαιξε σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Οι κάτοικοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακολούθησαν το ΕΑΜ και χιλιάδες οργανώθηκαν στις αντιστασιακές οργανώσεις, πολέμησαν μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Τα αντίποινα, οι εκτελέσεις από τους Γερμανούς, το όργιο τρομοκρατίας ατσάλωσαν ακόμη περισσότερο το αγωνιστικό φρόνιμα μεγάλου μέρους των κατοίκων της πόλης και της υπαίθρου.
Μετά τη Βάρκιζα ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός προσφέρει αμέριστη βοήθεια στην αστική" τάξη ώστε: να τιθασεύσει το ογκούμενο λαϊκό κίνημα και να σταθεροποιήσει την κλονισμένη εξουσία της. Νομιμοποιήθηκε έτσι το καθεστώς της τρομοκρατίας, εντάθηκαν οι κάθε είδους αυθαιρεσίες του κράτους και του παρακράτους. Οι ΜΑΥ, τα ΕΑΣΑΔ και οι κάθε είδους προδότες και δωσίλογοι με εξευτελισμούς, ξυλοδαρμούς και λεηλασίες περιουσιών αναγκάζουν τους λαϊκούς αγωνιστές να καταφύγουν στα Άγραφα συγκροτώντας τις πρώτες αντάρτικες ομάδες (ΟΔΕΚ). Το 1946 συγκροτούνται τρία αντάρτικα συγκροτήματα στα Άγραφα και η εμφάνιση και η δράση τους ανακουφίζει τους κατοίκους του ορεινού όγκου. Μετά την ίδρυση του Αρχηγείου Αγράφων (Σεπτέμβρης 1946) συγκροτούνται υπηρεσίες και με την κατάταξη νέων ανταρτών καταγράφεται σημαντική ενίσχυση των τμημάτων, πυκνώνουν οι νικηφόρες συγκρούσεις με τη χωροφυλακή και μοναρχοφασιστικές ομάδες. Ήδη, μετά την ίδρυση του ΔΣΕ τον Οκτώβρη του 1946 μεγάλο μέρος των Αγράφων είναι ελευθέρα.
Σε αυτή την περίοδο καταγράφηκαν ηρωικές στιγμές αυτοθυσίας και ηρωισμού των μαχητών του ΔΣΕ, θαυμασμός, αλληλεγγύη και πολύμορφη στήριξη από τους κατοίκους των χωριών. Συναισθήματα, που παρά τις διώξεις και στρεβλώσεις, άντεξαν στο χρόνο, χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανεξάρτητα των πολιτικών και ιδεολογικών προσανατολισμών. Καταγράφονται στη συλλογική μνήμη των κατοίκων σπουδαία ιστορικά γεγονότα, όπως η συγκρότηση των πρώτων ανταρτικών ομάδων του ΔΣΕ, το πέρασμα της Νιάλας το 1948, επιθετικές ενέργειες και ελιγμοί του ΔΣΕ, κατάληψη της Καρδίτσας το 1946 κλπ.
Ξεχωρίζουν κορυφαίες προσωπικότητες που σημάδεψαν τις εξελίξεις, ικανότατοι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες. Τα ονόματα τους είναι λίγο έως καθόλου γνωστά στην ευρύτερη περιοχή. Η καταγωγή και δράση σημαντικών προσωπικοτήτων συνδέθηκε με την περιοχή (Ζαχαρίας, Γιώτης, Γαζής, Κουσιάντζακλπ). Εκατοντάδεςήταν οι νεκροί μαχητές του ΔΣΕ από τα χωριά και την πόλη της Καρδίτσας στις μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις στο Γράμμο και στο Βίτσι, αλλά και σε πολλές άλλες του ορεινού συγκροτήματος της Πίνδου.
Ο ΔΣΕ μπορεί να ηττήθηκε στρατιωτικά, όμως παρά τις θηριωδίες, τη μισαλλοδοξία και το αντικομμουνιστικό μένος του μετεμφυλιακού αστικού κράτους, που εκδηλώθηκε με την άγρια τρομοκρατία των εκτελέσεων, των μαζικών διώξεων, των φυλακών και των εξοριών δεν κατόρθωσαν να σβήσουν το μεγαλείο της πάλης του, την ηθική και πολιτική ανωτερότητα και υπεροχή του.
Το ΚΚΕ έχει πλήρη επίγνωση της Ιστορίας και την κοιτάζεις κατάματα. Να τη μελετά με τα θετικά και τα αρνητικά της, με τα λάθη και τις αδυναμίες. Αυτή η ιστορία η μοναδική αληθινή αφορά όλους και όλες τους απλούς ανθρώπους του λαού μας, τους νέους του τόπου μας.
Είναι υποχρέωση να μάθουν την ιστορική αλήθεια.
Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε στοιχειώδη υποχρέωση του Δήμου Καρδίτσας να συμβάλλει ώστε ο λαός της πόλης μας να αποτίσει φόρο τιμής, αντάξιου με τη λαϊκή θυσία εκατοντάδων κομμουνιστών, αγωνιστριών, αγωνιστών. Το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την παραχώρηση της ενδεικνυόμενης έκτασης στο Υδατόπυργο Καρδίτσας στην Αγ. Παρασκευή. Για τον παραπάνω σκοπό, θα προκηρυχτεί από το Κόμμα μας πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός για τη φιλοτέχνηση μνημείου αντάξιου των θυσιών και των ηρωικών αγώνων του λαού μας. Η ακριβής θέση και έκταση θα συγκεκριμενοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα σχέδια που απαιτούνται.»
Π.Κ.