Δ.Σ. Σοφάδων: «Αρνητικό» στην επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης για τον βιολογικό Καρποχωρίου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Σε τεταμένο κλίμα και με οριακή πλειοψηφία που προήρθε από τη χρήση της διπλής ψήφου του προέδρου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση που αφορούσε στη μελέτη του βιολογικού καθαρισμού Καρποχωρίου, η οποία προκλήθηκε μετά από αίτημα 13 συμβούλων.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι το αίτημα για να συμπεριληφθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη υπέβαλε ο κ. Αγγελόπουλος, έχοντας την σύμφωνη γνώμη άλλων 12 συμβούλων. Η διατύπωση μίλαγε για συζήτηση και λήψη απόφασης για την μη χρήση έτοιμης μελέτης που διαθέτει ο Δήμος για βιολογικό καθαρισμό Τ.Κ. Καρποχωρίου και ανάθεση νέας μελέτης στην εταιρία «ΠΙΝΔΟΣ» με κόστος 130.000 ευρώ.
Ο κ. Αγγελόπουλος, στην εισήγησή του υποστήριξε ότι ο Δήμος διέθετε, από το 2001, έτοιμη πλήρη μελέτη, για το Δημοτικό Διαμέρισμα Σοφάδων και τις Τοπικές Κοινότητες Καρποχωρίου και Μασχολουρίου. Η οποία εκτελέστηκε κατά τα 2/3, αφήνοντας εκτός του Καρποχώρι, λόγω έλλειψης επαρκών κονδυλίων.
Μετά από 21 χρόνια, συνέχισε, με την μελέτη για το Καρποχώρι να υφίσταται, ο Δήμος χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό συμβούλιο επέλεξε να αναθέσει νέα μελέτη, με κόστος 130.000 ευρώ χωρίς να εξετάσει την δυνατότητα επικαιροποίησης της παλιάς, που εφαρμόσθηκε με επιτυχία σε Σοφάδες και Μασχολούρι.
Επί της ουσίας, πάντως, η όλη συζήτηση που έγινε είναι για το λόγο που δεν εξετάστηκε η δυνατότητα επικαιροποίησης και γιατί δεν δόθηκε στο Σώμα η δυνατότητα να αποφασίσει μέσω διαλογικής συζήτησης. Γιατί πιθανότητα να αλλάξει κάτι τώρα δεν υπάρχει, καθώς ήδη έχει κατατεθεί πρόταση ένταξης με βάση τη νέα μελέτη. Άλλωστε και η τελική πρόταση που μπήκε σε ψηφοφορία και δεν εγκρίθηκε οριακά, έλεγε να ελεγχθεί η παλιά μελέτη και αν κριθεί σκόπιμο να επικαιροποιηθεί, ώστε να είναι έτοιμη προς χρήση εφόσον απαιτηθεί.
Η συζήτηση
Από την συζήτηση που έγινε προέκυψαν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Ένα εξ αυτών ήταν πως, σύμφωνα με τα όσα είπε η Διευθύντρια της ΔΕΥΑΣ, όταν έγινε η αρχική μελέτη, στην πορεία υπήρξε προσθήκη κάποιων πρόχειρων για Καρποχώρι και Αγ. Βησσάριο, για να τηρηθούν οι προϋποθέσεις για χρηματοδότηση. Αυτή η πρόχειρη μελέτη για το Καρποχώρι, συνέχισε, προέβλεπε ένα πολύ μεγάλο καταθλιπτικό αγωγό που θα συνέδεε με τον βιολογικό στους Σοφάδες, Είπε ακόμα ότι είχε μία χάραξη δικτύου εντελώς διαφορετική από την σημερινή και την χαρακτήρισε γενικότερα ελλιπή και μη εφαρμόσιμη ακόμα και να γινότανε επικαιροποίηση. Τέλος, υπενθύμισε ότι πλέον προκρίνονται οι compact βιολογικοί για οικισμούς όπως το Καρποχώρι και έναν τέτοιο αφορά η νέα μελέτη.
Σημειώνουμε πως από την πλευρά του κ. Στουρνάρα υπήρξε μία μομφή περί των πρόχειρων μελετών και τόνισε πως αν πρόκειται για το ίδιο πράγμα έπρεπε να εξεταστεί η επικαιροποίηση. Το αντίθετο σε διαφορετική περίπτωση.
Ο κ. Αγγελόπουλος από την πλευρά του χαρακτήρισε πολύ καλή την παλιά μελέτη και υπογράμμισε πως με προσθήκη κάποιων στοιχείων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Αντί αυτού, συνέχισε, δεν ήρθε προς συζήτηση, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, ο φάκελος δεν ήρθε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο και με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίσθηκε η εκπόνηση νέας μελέτης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Σκάρλος έθεσε το θέμα σε μία άλλη διάσταση. Αυτό που υποστήριξε ήταν πως με την παλιά μελέτη το έργο δεν θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Γιατί, όπως είπε, όταν πρόκειται για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων απαιτείται compact βιολογικός που θα αφορά μόνο στον οικισμό και για το σύνολο των λειτουργιών. Για τέτοιους βιολογικούς, τόνισε, καταθέσαμε προτάσεις και περιμένουμε αποτελέσματα, για Καρποχώρι και Ματαράγκα.
Μία δεύτερη πρόσκληση, πρόσθεσε, που αφορά εν ενεργεία βιολογικούς θέτει ως προϋπόθεση να λειτουργούν 20 χρόνια, άρα ούτε εκεί θα μπορούσε να ενταχθεί καθώς περί ου ο λόγος λειτουργεί από το 2013.
Τέλος, ο κ. Σκάρλος ανέφερε πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές μελέτες, αναλύοντας χαρακτηριστικά που, όπως σημείωσε, το αποδεικνύουν. Ανάμεσα σε αυτά ότι η νέα μελέτη σε αντίθεση με την παλιά καλύπτει όλο τον οικισμό ή ότι στη νέα μελέτη το αντλιοστάσιο είναι υπόγειο και στεγανοποιημένο ενώ στην παλιά προβλεπόταν διώροφο με δυνατότητα υπερχείλισης. Επίσης, ανέφερε πως το κόστος με τις τιμές πριν από 20 και πλέον χρόνια ήταν 1,4 εκατ. ευρώ και τώρα είναι 2,9 εκατ. ευρώ που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κλείνοντας ουσιαστικά την συζήτηση ο κ. Αγγελόπουλος, επανέλαβε ότι δεν θα υπήρχε καν ανάγκη να γίνει αυτή η κουβέντα, αν η δημοτική αρχή δεν λειτουργούσε εν κρυπτώ και δεν απέφευγε να συζητήσει. Δεν αμφιβάλλουμε συνέχισε ότι η νέα μελέτη είναι σύγχρονη αλλά επιμένουμε ότι θα έπρεπε να αξιολογηθεί και η παλιά. Αντί αυτού περνάγανε τα δημοτικά συμβούλια και το θέμα δεν συζητούνταν ποτέ. Θα μπορούσε να ελεγχθεί και αν διαπιστώνονταν ότι δεν είναι κατάλληλη να πάμε σε σύνταξη νέας. Αυτό είναι το πρόβλημα κατέληξε: Ότι κανείς δεν ενημερώθηκε και έγινε ανάθεση με fast track διαδικασίες.
Π.Κ.