Δήμος Καρδίτσας: Αγιάτρευτη πληγή οι βανδαλισμοί στις παιδικές χαρές - Πολυετής αδυναμία εξασφάλισης πιστοποίησης (+Φωτο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Από ένα σύνολο σχεδόν 50 παιδικών χαρών που διαθέτει και κατασκευάζει ο Δήμος Καρδίτσας, σήμερα λειτουργούν έχοντας πιστοποίηση και συνεπώς νόμιμα, μόνο οι δυο καινούργιες και συγκεκριμένα στο Παυσίλυπο και στον οικισμό ΔΥΠΑ στη θέση «Τσαπόχα».
Σύντομα, όπως είπε στο KarditsaLive.Net ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Σβερώνης, θα τελειώσουν οι εργασίες και σε άλλες 8 νέες και θα λειτουργήσουν κι αυτές αλλά εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Θα ετοιμαστούν, θα παραληφθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, θα πάρουν πιστοποίηση ως καινούργιες, αλλά το κομμάτι της επίβλεψης και της συντήρησης από φθορές δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων αν είναι εξασφαλισμένο, μας λέει.
Ο Δήμος, συνεχίζει, δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, ούτε υπάρχει δυνατότητα να το αποκτήσει για να καλύψει φύλαξη, επίβλεψη και συντήρηση. Όταν την ίδια ώρα οι φθορές και οι βανδαλισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο, τονίζει.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως αφορμή για την επικοινωνία μας με τον αντιδήμαρχο στάθηκε η ενημέρωση που είχαμε από αναγνώστη της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, για την κακή κατάσταση που βρίσκεται η παιδική χαρά στην Αγία Παρασκευή. Και δεν είναι η μόνη, καθώς οι όποιες συντηρήσεις γίνονται από την Τεχνική υπηρεσία, προκειμένου οι παιδικές χαρές να φθάσουν σε επίπεδο να λάβουν πιστοποίηση «ανακαλούνται» λόγω των εκτεταμένων ζημιών, τονίζει ο κ. Σβερώνης.
Με αυτά και με αυτά όμως βρισκόμαστε πάνω από μία τετραετία με τις παιδικές χαρές εκτός λειτουργίας. Σε αυτή μας την επισήμανση υπογράμμισε πως είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Καρδίτσα αλλά τους περισσότερους Δήμους της χώρας. Η πολιτεία δίνει χρήματα για κατασκευές παιδικών χαρών, είπε, αλλά όχι για την συντήρησή τους ή την φύλαξή τους. Από εκεί και από την εν γένει οικονομική αδυναμία των Δήμων ξεκινούν τα προβλήματα.
Εμείς αναζητούμε λύσεις τόνισε που να δώσουν οριστική λύση. Αυτή που δείχνει η προσφορότερη είναι το να ανατεθεί σε μια ιδιώτη εταιρεία μέσω ανοικτού διαγωνισμού, το έργο του περιοδικού ελέγχου, της καταγραφής των ζημιών και της επισκευής τους και για τις 49 παιδικές χαρές του Δήμου. Το κόστος μιας τέτοιας σύμβασης, σύμφωνα με την έρευνα που έχει γίνει ανέρχεται σε 100.000 ευρώ ετησίως. Αυτό που αναζητούμε είναι χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς όπως προείπα, η πολιτεία δεν χρηματοδοτεί τις συντηρήσεις, κατέληξε.
Μία ανάλογη κουβέντα είχαμε κάνει με τον κ. Σβερώνη και το καλοκαίρι του 2022 και του υπενθυμίσαμε ότι τότε είχε υπογραφεί σύμβαση με ανάλογα χαρακτηριστικά με την εταιρεία «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ». Επ’ αυτού μας είπε ήταν μια σύμβαση που δεν προχώρησε καθώς υπήρχε δυσκολία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του εγχειρήματος κυρίως λόγω χιλιομετρικής απόστασης έδρας της εταιρείας και Δήμου και μεγάλης χρονικής απόστασης μεταξύ των ελέγχων. Δεν δαπανήθηκαν κάποια χρήματα και η σύμβαση λύθηκε σχεδόν άμεσα.
Π.Κ.