Εκδήλωση μνήμης για τον Κώστα Παπαλό και απόδοση τιμής στους Δημάρχους Καρδίτσας της μεταπολίτευσης (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Σε κλίμα συγκίνησης παρουσία της οικογένειας, συγγενών και φίλων του εκλιπόντα πρώην Δημάρχου Καρδίτσας Κώστα Παπαλού πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο Καρδίτσας η ειδική συνεδρίαση- εκδήλωση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας για την απόδοση τιμής στον εκλιπόντα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του που φιλοτέχνησε ο Καρδιτσιώτης ζωγράφος και συγγενής του κ. Ακ. Κοτρώτσιος
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που άνοιξε με ένα καλωσόρισμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμ. Κόντου και ένα σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Β. Τσιάκου, απονεμήθηκαν και τιμητικές πλακέτες στους δημάρχους που υπηρέτησαν το Δήμο Καρδίτσας μετά την μεταπολίτευση. Τιμητικές πλακέτες για την προσφορά τους παρέλαβαν οι πρώην Δήμαρχοι Δημ. Αρχοντής, Αθ. Κανταρτζής, Δομ. Βερίλλης και Φωτ. Αλεξάκος που ευχαρίστησαν το Δήμο Καρδίτσας και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή προς το πρόσωπό τους, ενώ την πλακέτα για τον Χρήστο Τέγο παρέλαβε ο γιός του Νίκος και την πλακέτα για τον Κώστα Παπαλό η οικογένειά του με τον γιο του Φίλιππο να συγκινεί μιλώντας για τον αείμνηστο πατέρα του. Την πλακέτα για τον Χαρ. Γιούτσικο παρέλαβε η εγγονή του κ. Μαρ. Παπαϊωάννου.
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βασ. Κρανιάς, Σωτ. Μπακαλάκου, Κων. Ξυλομένος, Αθ. Πασσιάς, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σωτ. Αντωνίου και Β. Μακρή, καθως και ο κ. Μιχ. Παπανούσκας που ήταν ο Δ/ντης του 1ου Λυκείου τη χρονιά που έπαψε να λειτουργεί στον συγκεκριμένο ιστορικό χώρο και μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο.
1ο Λύκειο και Δήμος Καρδίτσας- Ιστορική αναδρομή
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Δρ. Αντ. Α. Αντωνίου, διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με θέμα: «1ο Λύκειο και Δήμος Καρδίτσας- Ιστορική αναδρομή», καθώς ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Δήμου Καρδίτσας και τους διατελέσαντες δημάρχους από το 1883 μέχρι και σήμερα
«Τον Μάιο του 1883 εκλέχθηκε ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος Γεωργούλας Σταμούλης και η θητεία του διήρκεσε την περίοδο 1883-1887. Κατά την διάρκεια της θητείας του καταρτίσθηκε το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης. Στη συνέχεια η πολυάριθμη οικογένεια Λάππα κυριαρχεί πολιτικά και εκλέγεται δήμαρχος αρχικά ο Χρήστος Λάππας την περίοδο 1887-1891 και ο Στέργιος Λάππας τις περιόδους 1891-1895, 1899-1903, 1903-1907 και ο Δημήτριος Λάππας την περίοδο 1907-1914. Την κυριαρχία της οικογένειας Λάππα έχει διακόψει η δημαρχιακή θητεία των αδελφών Αζά οι οποίοι υπήρξαν δήμαρχοι την περίοδο 1895 1899. Την θητεία του Βασιλείου Αζά σταμάτησε η άγρια και ανεξιχνίαστη δολοφονία του. Από τους λοιπούς προπολεμικούς δημάρχους την μεγαλύτερη σε διάρκεια θητεία είχε ο Στέφανος Μπαϊρακτάρης ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος για οχτώ περίπου χρόνια, και ο Αστέριος Αλλαμανής με θητεία εννέα περίπου ετών. Ο Κωνσταντίνος Χατζημήτρος είχε και αυτός μια μακρά δημαρχιακή θητεία από το 1934 μέχρι το 1940 και από το 1946 μέχρι το 1950. Η προσφορά των αιρετών δημάρχων συνεχίστηκε μεταπολεμικά με τους Αθανάσιο Μπλατσούκα (1951 – 1955), Βάιο Τζέλλα (1955 – 1959), Ιωάννη Τσικρίκη (1959 – 1964) και Νικόλαο Χαρίτο (1964 – 1967) την θητεία του οποίου διέκοψε η δικτατορία. Πρώτος δήμαρχος της μεταπολίτευσης υπήρξε ο Χαράλαμπος Γιουτσίκος ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος την περίοδο (1975-82). Τον διαδέχτηκε ο Δημήτρης Αρχοντής με θητείες από το 1983 μέχρι το 1989 και συνέχισε ο Αθανάσιος Κανταρτζής με θητείες από 1989 μέχρι το 1998. Τον διαδέχτηκε για δύο θητείες ο Χρήστος Τέγος 1998-2006. Συνέχισαν για μια θητεία οι Δομήνικος Βερίλλης (2007-2010) Κωνσταντίνος Παπαλός (2011-2014), ο Φώτης Αλεξάκος (2014-2019) και συνεχίζει σήμερα ο Βασίλης Τσιάκος.»
Όσον αφορά την νέα χρήση του ιστορικού κτιρίου του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου ο κ Αντωνίου τόνισε μεταξύ άλλων
«Σήμερα μετά από εκατό σαράντα χρόνια από την εκλογή του πρώτου αιρετoύ δημάρχου της Καρδίτσας η πόλη αποκτά επιτέλους ένα κτίριο δημαρχείου το οποίο είναι ικανό να στεγάσει τις υπηρεσίες του δήμου. Η επανάχρηση του κτιρίου του 1ου Γυμνασίου, ενός κτιρίου με συμβολική αξία, από τη δημοτική αρχή της πόλης ως δημαρχείου, εναρμονίζεται με την τρέχουσα τάση αξιοποίησης ανενεργών κτηρίων ιδιοκτησίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο οικονομικού και διοικητικού εξορθολογισμού του δήμου. Η επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου ως δημαρχείου είχε στοχοθετηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες από το πολεοδομικό σχέδιο του 1994 αλλά η ανάγκη να μην διαταραχθεί η λειτουργία του 1ου Λυκείου, για το οποίο έπρεπε να εξασφαλιστεί η ανέγερση νέου σύγχρονου διδακτηρίoυ αλλά και οι συνηθισμένες καθυστερήσεις των δημοσίων έργων ανέβαλαν το έργο. Ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια επέδειξε αξιόλογη προσήλωση σε αυτόν τον στόχο τoυ. Η τιμή ανήκει λοιπόν και στον σημερινό δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το έργο, αλλά και στους προηγούμενους δημάρχους οι οποίοι προώθησαν το έργο. Ως αποτέλεσμα προκύπτει ένα δημαρχείο σε κεντρικό σημείο με ένα κτίριο χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής πρόσοψης όπως πρέπει να είναι ένα δημαρχείο και αρκετά ευρύχωρο για να δέχεται τον βασικό όγκο των υπηρεσιών του δήμου. Θετικό αποτέλεσμα είναι και ο καλύτερος διοικητικός έλεγχος των υπηρεσιών και η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες λόγω της συγκέντρωσης σε ένα κεντρικό κτήριο με εύκολη πρόσβαση για τους δημότες. Προκύπτει επίσης η προοπτική αναζωογόνησης της περιοχής με την εξάλειψη της εικόνας υποβάθμισης και εγκατάλειψης και την αναμενόμενη ανάπτυξη εμπορικών και άλλων λειτουργιών.
Το κτίριο είναι κοντά στην είσοδο της πόλης και σε ένα σημείο επισκέψιμο από τους επισκέπτες. Η πιθανή δημιουργία ενός περιβάλλοντος χώρου με εκτεταμένους χώρους πρασίνου στον προαύλιο χώρο θα αναβάθμιζε την εικόνα του δημαρχείου και της πόλης συνολικά και θα ερχόταν ως φυσική συνέχεια του πάρκου του Παυσιλύπου.» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνίου.
Κωστής Κριτσιάνης