Θ. Σκάρλος: Να ενταχθούν σε ανώτερη κλιματική ζώνη οι ΔΕ Ρεντίνας, Μενελαΐδας και Ταμασίου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την ένταξη όλων των πραγματικά ορεινών περιοχών σε ανώτερη κλιματική ζώνη σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, ζητά με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος.
Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Υφυπουργό κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Χουλιαράκη αναφέρονται τα εξής:
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Στις 16 Δεκεμβρίου, εκδώσατε την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΠΟΛ.1189/14-12-2016 απόφασή σας, για τη «χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και τις διαδικασίας χορήγησης αυτού».
Σ’ αυτή την απόφαση ορίζετε ότι “οι Δήμοι που κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 ορίζονται ως “ορεινοί” εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός στον οποίο ανήκουν: Η πληροφορία αυτή, δύναται να αντληθεί και από τρίτους φορείς ή υπηρεσίες”.
Εκ των προτέρων λοιπών προκύπτει ότι το κριτήριο δεν είναι το υψόμετρο κάθε περιοχής αλλά το τι λέει ο νόμος του Καλλικράτη. Κάτι που δημιουργεί στρεβλώσεις και αδικίες.
Ο Δήμος Σοφάδων διαθέτει κατά το ήμισυ έντονο ημιορεινό και ορεινό ανάγλυφο, με κοινότητες που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα υψόμετρο, με ιδιαίτερα δυσχερείς κλιματικές συνθήκες, αφού, από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάθε έτους, έχουμε βαρύ κρύο, έντονες και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, παγετούς, και χιονοπτώσεις. Χαρακτηριστικά μόνο να αναφέρουμε την ιστορική κοινότητα Ρεντίνας με υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, αλλά και τις κοινότητες Λουτροπηγής (με τα γνωστά στο πανελλήνιο Λουτρά Σμοκόβου) Βαθυλάκκου, Αηδονοχωρίου που «αγγίζουν» τα 1000 μέτρα. Ο δε πληθυσμός του ημιορεινού και ορεινού Δήμου Σοφάδων είναι αγροτικός – κτηνοτροφικός και αποτελείται από άτομα μεγάλης ηλικίας και χαμηλού εισοδήματος που καθημερινά δίνει την μάχη της επιβίωσης.
Συνεπώς, ο χειμώνας σε πολλές περιοχές του Δήμου έχει χαρακτηριστικά ορεινών ηπειρωτικών περιοχών, ενώ καταγράφονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Θυμίζουμε επίσης ότι ο χαρακτηρισμός 31 μόνο δήμων, ως ορεινών που γίνεται στο άρθρο 1 του Καλλικράτη, γίνεται για να εξαιρεθούν, από το Εθνικό πληθυσμιακό κατώφλι των 10.000 κατοίκων, που θέσπισε ο νόμος αυτός, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότησή τους ως αυτοτελών δήμων, καθόσον οι δήμοι αυτοί, στην πλειοψηφία τους, είχαν πληθυσμό, κάτω από 10.000 κατοίκους.
Γίνεται σαφέστατο ότι ο εν λόγω χαρακτηρισμός αποσκοπούσε στο να εφαρμοσθεί «διακριτό πληθυσμιακό κατώφλι» και κακώς χρησιμοποιείται και για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης καθώς δεν λέει ούτε την… μισή αλήθεια.
Γι’ αυτό, άλλωστε, με την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 4 του νόμου 4071/2010, θεσπίστηκε, ότι, όπου στο νόμο Καλλικράτη αναφέρονται οι ορεινοί – μειονεκτικοί δήμοι, εννοούνται οι δήμοι, στους οποίους περιλαμβάνονται, ως δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, οι Ο.Τ.Α. που αναφέρονται στην Οδηγία 85/148 ΕΟΚ, περί τροποποίησης της Οδηγίας 81/645 ΕΟΚ, περί του κοινοτικού καταλόγου των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών, κατά την έννοια της Οδηγίας 75/268 ΕΟΚ, συμπεριλαμβανομένων και των χαρακτηριζομένων ως ορεινών δήμων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.
Σύμφωνα, με την παραπάνω Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δήμο Σοφάδων, συμπεριλαμβάνονται πέντε τοπικές του κοινότητες.
Κύριοι Υπουργοί, στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, οι πολίτες θα πρέπει τουλάχιστον να μη νιώθουν αδικημένοι. Έχετε την πρόθεση να σταθείτε στο πλευρό τους; Να δείξετε έμπρακτα ότι η πολιτεία βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι στην κοινωνία; Έχετε τη βούληση να βοηθήσετε τους κατοίκους όλων των πραγματικά ορεινών περιοχών, με την ένταξή τους σε ανώτερη κλιματική ζώνη, απ’ αυτή που είναι ο νομός τους;
Πιστεύοντας ότι αυτή είναι η βούληση σας και δεν βλέπετε τους κατοίκους των ορεινών περιοχών ως «αριθμούς που πρέπει να μειωθούν», οφείλεται άμεσα να παρέμβετε και να διορθώσετε την –μη σκόπιμη θέλω να πιστεύω- παράλειψη της μεγάλης πλειοψηφίας των ορεινών περιοχών. Και σε ότι αφορά το Δήμο Σοφάδων να ενταχθούν σε ανώτερη κλιματική ζώνη (Α Ζώνη) οι 13 συνολικά κοινότητες των ΔΕ Ρεντίνας, Μενελαϊδας και Ταμασίου.
Προσδοκούμε στην παρέμβασή σας και στην άμεση αποκατάσταση της εξώφθαλμης αδικίας.
Ο Δήμαρχος Σοφάδων
Θάνος Σκάρλος