Κέντρο Ημέρας Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Κ.Η.Ο.Φ.) για άτομα με άνοια/Alzheimer ιδρύεται στην Καρδίτσα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Στην ανάπτυξη μονάδων Ολοκληρωμένης Φροντίδας ενηλίκων μέσω Κέντρων Ημέρας με κινητά κλιμάκια για άτομα με άνοια/Alzheimer και συναφείς διαταραχές, προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας -όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net- σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Ψυχική Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ενέκρινε από άποψη σκοπιμότητας την ανάπτυξη 20 Κέντρων ένα εκ των οποίων θα είναι στην Π.Ε. Καρδίτσας, ενώ άλλο ένα θα βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στην Π.Ε. Μαγνησίας.
Μία τέτοια μονάδα, σε πλήρη ανάπτυξη (2 βάρδιες) θα διαθέτει 25 εργαζομένους και συγκεκριμένα ψυχίατρο, νευρολόγο, ψυχολόγο, νοσηλευτή, βοηθό νοσηλευτή, εργοθεραπευτή ή και λογοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, γυμναστή, κοινωνικό λειτουργό, φροντιστή, διοικητικό υπάλληλο, οδηγό και λοιπό προσωπικό. Το κόστος εκάστου Κ.Η.Ο.Φ. ανά έτος θα ανέρχεται στο ποσό των 600.000 ευρώ.
Ο αριθμός ωφελούμενων που θα εξυπηρετούνται θα είναι:
-20 ωφελούμενοι, κατ’ ανώτατο όριο ανά βάρδια, ήτοι 40 άτομα συνολικά σε 2 βάρδιες με σταθερή παρουσία και απασχόληση (μέτριας βαρύτητας).
-15 ωφελούμενοι, δίκην εξωτερικού ιατρείου, στην πρωινή βάρδια (αρχικού σταδίου).
-10 ωφελούμενοι στην κατ’ οίκον φροντίδα ανά Κινητό Κλιμάκιο
Τι θα παρέχουν τα ΚΗΟΦ
Το Κ.Η.Ο.Φ. θα παρέχει διευρυμένες υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας εντός της εγκατάστασής του, όπως θεραπεία και υποστήριξη βραχείας διάρκειας σε ωφελούμενους που πάσχουν από Άνοια, υπηρεσίες στήριξης οικογένειας και φροντιστών των ωφελούμενων που βρίσκονται είτε σε αρχικό είτε σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Αναλυτικότερα τα Κ.Η.Ο.Φ. θα παρέχουν:
-Υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων, με προσέλευση των ατόμων στα Κέντρα.
-Υπηρεσίες διημέρευσης ατόμων στα αρχικά στάδια της Άνοιας/Alzheimer, μέσω της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
-Υπηρεσίες εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών, με σκοπό οι τυπικοί και άτυποι κατ’ οίκον φροντιστές να ανταπεξέρχονται στις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ενδεικτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες που θα παρέχουν τα Κ.Η.Ο.Φ. με κινητά κλιμάκια περιλαμβάνουν δράσεις με στόχο τη συνέχεια στην παρακολούθηση και την φροντίδα, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη καθώς και την κατ’ οίκον παρέμβαση και φροντίδα με την αξιοποίηση και νέων ψηφιακών τεχνολογιών.
Ειδικότερες δράσεις:
-Εκτίμηση της κατάστασης των ωφελούμενων για την ένταξη τους στο Κέντρο Ημέρας
-Καθημερινή παροχή ολικής φροντίδας, δημιουργική απασχόληση και εξάσκηση σε απαραίτητες δεξιότητες των ωφελούμενων κατά περίπτωση εντός του ΚΗ. Η υπηρεσία αφορά τα άτομα στην προϊούσα και στην πρώτη φάση της Άνοιας.
-Καθημερινή παροχή κατ’ οίκον φροντίδας σε άτομα προχωρημένου και τελικού σταδίου με σκοπό την ανακουφιστική φροντίδα και την εκπαίδευση και υποστήριξη της οικογένειας των ατόμων.
-Παρέμβαση σε περίπτωση υποτροπής της νόσου.
-Ιατρική παρακολούθηση των ωφελούμενων σε τακτά χρονικά διαστήματα με την δυνατότητα αξιοποίησης νέων ψηφιακών τεχνολογιών.
-Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής εντός του Κ.Η. και κατ’ οίκον και δυνατότητα χρήσης θεραπευτικών παρεμβάσεων.
-Πληροφόρηση των ωφελούμενων/οικογενειών, όταν κρίνεται αναγκαίο, των διαθέσιμων υπηρεσιών υγείας – ψυχικής υγείας και πρόνοιας, παραπομπή και διευκόλυνση στην προσβασιμότητα.
-Βοήθεια και στήριξη των ωφελούμενων για την αντιμετώπιση των πρακτικών αναγκών και προβλημάτων με έμφαση στην εκμάθηση δεξιοτήτων.
-Βοήθεια και στήριξη προς τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές με στόχο την καλύτερη επικοινωνία τους, τη μείωση του άγχους και την διαχείριση του πένθους.
-Ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής κοινότητας και προαγωγής υγείας.
Η κατανομή των Κ.Η.Ο.Φ. στην επικράτεια, ελλείψει επικαιροποιημένων επιδημιολογικών δεδομένων, έγινε καταρχάς με το πληθυσμιακό κριτήριο κατανομής μίας Μονάδας για Άνοια ανά 25.000 πληθυσμού και ανά Δήμο. Παράλληλα λήφθηκαν υπόψη γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας (νησιωτικότητα ή ορεινοί Δήμοι) αλλά και ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού (μουσουλμάνοι, μετανάστες, άστεγοι κ.α.).
Από το σύνολο των δυνητικών Μονάδων αφαιρέθηκαν περιοχές στις οποίες ήδη υπήρχε τουλάχιστον μία εξειδικευμένη δομή-υπηρεσία που έχει ήδη αναπτύξει ή εποπτεύει το Υπουργείο Υγείας (πχ. Κέντρα Ψυχικής Υγείας ή Οικοτροφεία).
Π.Κ.