Κινητοποίηση της Ανοιχτής Συνέλευσης στην Καρδίτσα: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα (+Φωτο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο με το οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μετεξελίσσεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αποκτώντας διευρυμένες αρμοδιότητες οργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (20/3) στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας η «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και τα Αιολικά στα Άγραφα» θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Σε σχετική ανακοίνωση που διένειμαν τα μέλη της κίνησης επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «Το σχέδιο νόμου αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα ιδιωτικοποίησης τον Νερού μετά την ψήφισή, τον περασμένο Ιούλιο, τον αντισυνταγματικού νόμου 4964/2022 (άρθρα 114, 115). Βασικός προσανατολισμός τον νομοσχεδίου είναι η προετοιμασία τον εδάφους για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 2000/60 σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς τον νερού κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών κ.ά. Με απλά λόγια, αυτό που επιχειρεί αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι να παραδώσει «πακέτο» και τις αρμοδιότητες επί των φορέων υδροδότησης (ρυθμιστικές, κανονιστικές, αδειοδοτικές, κυρωτικές, τιμολογιακές), οι οποίες κατά το Σύνταγμα ανήκουν αποκλειστικά στο Κράτος. 'Ολο αυτό θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, σε αυξήσεις στην τιμή τον νερού και σε διακοπές παροχής σε χιλιάδες καταναλωτές.»
«Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και τα Αιολικά στα Άγραφα» καλεί τους πολίτες να αγωνιστούν διεκδικώντας να μπει «φρένο» σε κάθε σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, και να απαιτήσουν να υπάρχει κρατικοποίηση σε όλο τον κύκλο τον νερού, με κοινωνικό - εργατικό έλεγχο.
«Το Νερό, είναι το πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής στη γη. Το καπιταλιστικό μοντέλο παραγωγής λεηλατεί και εμπορευματοποιεί τους φυσικούς πόρους, οι οποίοι δεν είναι ανεξάντλητοι.
Το Νερό δεν μπορεί να μπει σε καμία ρύθμιση καμιάς αρχής, γιατί θα γίνει ακριβό σαν το ρεύμα σε μια περίοδο που οι χαμηλοί μισθοί λεηλατούνται και, οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται από την ακρίβεια, που αυξάνεται συνεχώς.
Το νερό και η διαχείρισή τον παίζουν τεράστιο ρόλο για την υγεία, τον αγροτικό τομέα και τα διατροφικά αγαθά. Είναι κεφαλαιώδες περιβαλλοντικό ζήτημα.» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της κίνησης πολιτών.
Κωστής Κριτσιάνης